به گزارش سه شنبه ایرنا، در حالی که اغلب کشورهای جهان بر اثر پیامدهای کرونایی یا تحت تحریمهای آمریکایی، از کمبود واکسن و منابع پزشکی رنج می برند، چنبره واشنگتن بر منابع عظیم دارویی و احتکار آنها با مقاصد منفعتطلبانه، موج انتقادات جهانی و حتی رسانههای آمریکایی را به راه انداخته است.
نشریه اولتیماس نوتیسیاس ونزوئلا نوشت: به باور منتقدان، واشنگتن در حالی از بذل و بخشش! واکسن های احتکارشده تولید انگلیس دم میزند که هنوز این واکسن در آمریکا مجوز نگرفته و احتمالا برای واکسیناسیون شهروندان آمریکایی نیز ضرورتی نخواهد داشت.
از سوی دیگر، دولت بایدن از ارسال واکسن هایی (آسترازنکا) خبر داده که عوارض مرگبار آن چون ایجاد لخته خون در سطح اروپا و جهان موجب بحث های جنجالی بسیاری شد و بسیاری از کشورهای اتحادیه اروپا را به تعلیق این واکسن واداشت.
سوالی که به ذهن میرسد این است که آمریکا با چه رویکردی چنین حجم بالایی از واکسنهای تولیدی کشوری دیگر را در انبارهای خود ذخیره کرده بود؟ آسترازنکا، واکسن شرکتهای آمریکایی نیست که دولت بایدن، احتکار آن را با قوانین ابداعی صرفا اجرایی در قلمرو ایالات متحده، بخواهد توجیه کند.
دولت آمریکا براساس قانون تولید دفاعی خود، میتواند از شرکتهای صنعتی ایالت متحده بخواهد که تولید لوازم پزشکی برای مقابله با ویروس همه گیری کرونا را افزایش دهند. اما در همین راستا، از صادرات مواد خام شرکت ها به دیگر کشورها جلوگیری می کند و خطوط تولید در سایر کشورها از جمله مورد اخیر هند، را به دلیل کمبود مواد اولیه در معرض خطر تعطیلی قرار می دهد.
نگاه مردم هند به تغییر موضع تردیدآمیز آمریکا
دولت آمریکا حتی به دولت پابه رکاب خود (دولت هند) نیز رحمی نکرده و با وجود دست و پازدن مردم هند در برابر هجوم بیماری همهگیر، با ممنوعیت صادرات مواد اولیه به هند برای تهیه و تولید واکسن، این کشور را به نوشته رویترز به «برزخ روی زمین» تبدیل کرد.
واشنگتن تلاش کرد رویکرد سودجویانه کاخ سفید براساس شعار «اول آمریکا» را در پس ظواهر حقوقی و قوانین بی اساسی ابداعی پنهان کند، اما با بالا رفتن آمار مرگ و میر ناشی از کرونای جهش یافته در هند و افشاگری های رسانه ای درباره مازاد واکسن در ایالات متحده، دولت آمریکا تحت فشارهای بین المللی، مجبور شد روز یکشنبه ۲۵ آوریل (۵ اردیبهشت) اعلام کند که منابع پزشکی از جمله مواد اولیه مورد نیاز برای تولید واکسن های کرونا را در اختیار هندی ها قرار می دهد.
در حالی که وزارت امور خارجه آمریکا، پیشتر با وجود وخامت وضعیت همه گیری کرونا در هند، با خونسردی هر چه تمام، درخواست هند جهت لغو ممنوعیت صادرات مواد اولیه تهیه واکسن کرونا به این کشور را رد کرد و به این ترتیب به جولان ویروس کرونا در هندوستان دامن زد. این درحالی است که دولت هند پیش تر در اوج بحبوحه شیوع کرونا مقادیر زیادی از داروی هیدروکسی کلروکین را به ایالات متحده ارسال کرده بود.
با این وجود، کاربران اینترنت در هند با دیده خشم و تردید به این موضع دیرهنگام آمریکا می نگرند و با انتقاد از تاخیر و عدم همدردی دولت آمریکا با هند تاکید کرده اند که: «هند شما را به خاطر بی رحمی هایتان در شرایطی که آنها (هندی ها) به شدت نیازمند کمک بودند، نمی بخشد.»
«آشیش جها» رئیس دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه براون پیش بینی کرد: از آنجا که آسترازنکا به عنوان تزریق سطح دوم ارزیابی می شود و در برخی کشورها از دریافت آن جلوگیری کرده اند، مسئله دریافت این واکسن می تواند از نظر سیاسی در هند حساس باشد.
در میان کارزار واکسیناسیون جهانی، توقف تزریق واکسن آسترازنکا به دلیل لخته شدن خون در بدن ۳۷ نفر در کشورهای اتحادیه اروپا به یکی از خبرسازترین تحولات دنیای واکسن تبدیل شد.
ماه گذشته بیش از ۱۱ کشور اروپایی به دلیل لخته شدن خون و مرگ ۳۷ نفر در این منطقه بر اثر دریافت واکسن آسترازنکا، دریافت این واکسن را به حالت تعلیق درآوردند.