به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، با نزدیک شدن به زمان ثبتنام نامزهای انتخابات ریاست جمهوری در اواخر اردیبهشت ماه، به تدریج اسامی افراد مختلف به عنوان نامزد انتخابات مطرح میشود. با وجود اینکه درباره بحث های سیاسی، نظرات و دیدگاه های نامزدها ارایه شده، اما درباره مسایل اقتصادی و به ویژه بورس، هنوز بحث جدی از سوی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری مطرح نشده است.
با توجه به اینکه بورس اکنون به دغدغه جدی دهها میلیون سهامدار تبدیل شده، این سوال به ذهن می رسد که چرا نامزدهای انتخابات هنوز بحثی را درباره بورس ارایه نکرده اند. البته برخی صرفا به وضعیت موجود و شرایط نامطلوب معاملات، انتقاداتی را مطرح کرده اند، اما مساله این است که خبری از برنامه های آنها برای بهبود شرایط بازار سرمایه نیست.
«مصطفی صفاری» امروز (چهارشنبه) در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا به روند فعلی این روزهای بازار اشاره کرد و افزود: در اوایل سال ٩٩ شاهد ورود نقدینگی به بازار بودیم، به گونه ای که شاخص بورس از ابتدای سال گذشته تا ٢٠ مرداد ماه از ٥٠٠ هزار واحد تا دو میلیون و ١٠٠ هزار واحد افزایش پیدا کرد.
وی خاطرنشان کرد: در آن زمان طبیعی بود که به طور معمول شاخص بورس بعد از تقسیم سود با کاهش همراه شود، حتی ٢٠ روز مرداد ماه هم اضافه نقدینگی وارد بازار شده بود، اما بعد از آن، همان طور که بازار رشد شتابانی را تجربه کرد شاهد کاهش پرشتاب شاخص بورس هم بودیم.
عوامل تاثیرگذار در شتاب افت شاخص بورس
صفاری به عوامل تاثیرگذار در شتاب افت شاخص بورس اشاره کرد و گفت: مطرح شدن بحث فروش سهام عدالت و عرضه صندوق پالایشی از جمله عواملی بودند که به شدت بازار را منفی کردند.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، برای مدتی در بازار شاهد افزایش عرضه اوراق بدهی بودیم، تا ١٨ اسفند ماه که اوراق بدهی در بازار عرضه شد بازار در مسیر منفی قرار گرفته بود، اما بعد از آن تا حدودی روند معاملات بازار تغییر کرد و به مدار صعودی بازگشت.
وی خاطرنشان کرد: سال گذشته شاهد افزایش نرخ ارز و تورم ٤٨ درصدی در کشور بودیم که این موضوع منجر به سودهای تورمی شرکتها شد و این اتفاق به دنبال خود باعث شد تا در سال جاری سود شرکتها بین ٢٠٠ تا ٣٠٠ درصد افزایش یابد.
تاثیر انتخابات ریاست جمهوری بر معاملات بورس
صفاری به انتخابات ریاست حمهوری ایران اشاره کرد و افزود: سهامداران باید این موضوع را مدنظر داشته باشند که در خرداد ماه با موضوع انتخابات ریاست جمهوری ایران همراه هستیم؛ بنابراین تا شهریور ماه سکانداری و تیم اقتصادی کشور تغییر می کند و طبیعی است که رویکرد آنها بسیار بر روند بازار اثرگذار باشند.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه به دنبال این اتفاق با تغییر مدیریت شرکت های بزرگ همراه خواهیم شد، گفت: انتظاری برای روند صعودی شاخص بورس از تیر تا مهر ماه وجود ندارد اما ممکن است از آبان ماه که سود ٦ ماه شرکت ها منتشر و به دنبال آن دولت جدید مستقر می شود به دلیل کاهش ریسک انتخابات دوباره اقبال به بازار سهام بازگردد.
وی ادامه داد: این موضوع باید مدنظر باشد که شوک های سیاسی و اقتصادی به طور کامل در بازار اثرگذار هستند، بنابراین کسب بازدهی زیادی در بازار پیش بینی نمی شود، اما ممکن است بازار تا پایان سال بازدهی ٤٠ تا ٦٠ درصدی را در اختیار سهامداران قرار دهد.
صفاری با بیان اینکه انتخابات به طور حتم بر روند بازار تاثیر گذار خواهد بود، اظهار داشت: اکنون تعداد بسیاری زیادی از مردم در کشور سهامدار هستند، بنابراین فردی که رییس جمهوری می شود باید نسبت به تحولات بورس حساس باشد و مسایل این بازار را به طور کامل مدنظر قرار دهد اما در ابتدا باید مشخص شود که هدف رییس جمهوری جدید کنترل تورم است یا مبارزه با فساد.
این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: شاخص بورس شاخص مقدم است؛ به همین دلیل سیاست و رویکرد جدیدی که دولت تعیین می کند اثر خود را بر شاخص بورس خواهد گذاشت زیرا نوسان اقتصادی و سیاسی بر معاملات بورس اثرگذار خواهند بود، تاثیر شوک های سیاسی بر بازار کوتاه مدت و شوکهای اقتصادی، بلندمدت بوده است.
صفاری تاکید کرد: ورود مستقیم سهامداران جز که بیشتر آنها از طریق کانال های غیررسمی در این بازار هدایت شدند و شروع به خرید کردند باعث ضرر و زیان عده گسترده ای از آنها شد.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: سهامداران باید از طریق سرمایه گذاری غیرمستقیم وارد بازار سهام شوند و از ورود مستقیم به این بازار اجتناب کنند، چراکه این موضوع تا حد زیادی مانع از ضرر و زیان سهامداران خواهد شد.
تاثیر آزادسازی سهام عدالت بر روند بازار
وی به دو مرحله نخست آزادسازی سهام عدالت اشاره کرد و گفت: اجرای مرحله نخست این طرح طبیعی بود اما مرحله دوم آزادسازی سهام عدالت که با فروش ٦٠ درصد سهام همراه شد، زمانی بود که در بازار با فشار عرضه از سوی سهامداران خرد همراه بودیم.
صفاری اظهار داشت: در این زمان با فشار سنگین عرضه از سوی مشمولان سهام عدالت همراه شدیم، مردم پولی بابت سهام عدالت پرداخت نکرده بودند اما به دنبال رفع مشکلات خود به دنبال پول این سهام بودند، این موضوع یکباره فشار فروش خیلی سنگینی را در بازار ایجاد کرد که در نهایت براساس تصمیمات اتخاذ شده به منظور کاهش هیجان های ایجاد شده در بازار، تصمیماتی جهت جلوگیری از فروش سهام عدالت اتخاذ شد.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: از ابتدا قرار بود با سهام عدالت، فرهنگ سهامداری در کشور تقویت شود، اما مردم به دلیل تامین نیازهای مصرفی مانند خرید تلفن همراه اقدام به فروش سهام خود کردند که این موضوع به شدت بر شتاب روند هیجانی بازار تاثیرگذار بود و باعث افت شدید شاخص بورس شد.
قیمت گذاری دستوری و ترس سهامداران از تصمیمات عجولانه
وی به مطرح شدن موضوع قیمت گذاری دستوری اشاره کرد و افزود: در کنار مسایلی که باعث افزایش فشار فروش و شتاب در روند نزولی شاخص بورس شد، تصمیم وزارت صنعت برای بورس کالا مبنی بر قیمت گذاری دستوری فشار فروش در بازار را تشدید کرد که شاهد بودیم بازار تا اسفند ماه تحت تاثیر این موضوع قرار گرفت و به معاملات بازار سهام ضربه وارد کرد.
توصیه به سهامداران
وی به سهامداران توصیه کرد و گفت: سهامداران باید این موضوع را مدنظر داشته باشند که بورس برای سرمایه گذاری در بازه زمانی بیش از یک سال است و سهامدارانی که به این بازار ورود می کنند نباید برای کسب بازدهی در این بازار عجله داشته باشند.
صفاری تاکید کرد: پیش بینی ما از معاملات بورس بدین صورت بود که بورس، بهار سبزی را پشت سر خواهد گذاشت در حالی که در فروردین ماه بازار خوبی را نداشتیم و این موضوع باعث ترس بیشتر سهامداران از تداوم افت بی سابقه شاخص بورس در این بازار شد.