محمدعلی بصیری روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: اگر برجام به حال اول قبل از خروج آمریکا برگردد میتواند به ثبات در اقتصاد ایران و از سرگیری صادرات و واردات و برگشت آن به حالت عادی و به تبع آن تاثیر مثبت روی رشد اقتصادی و رونق تولید و افزایش قدرت خرید مردم منجر شود.
وی اضافه کرد: بدون شک و تردید نبود تحریم و عادی شدن تجارت خارجه ایران در حوزه صادرات و واردات و عملیات بانکی و بیمه ای، وضع اقتصاد را به مراتب بهتر از وضعیت فعلی و سالهای گذشته خواهد کرد.
استاد علوم سیاسی دانشگاه اصفهان با بیان اینکه اگر برجام احیا شود و تعهدات طرفین بعد از خروج آمریکا دوباره برگردد این شوک اقتصادی که به کشور در زمینه های واردات و صادرات، نفت، ارتباطات بانکی، حمل و نقل دریایی و صادرات فولاد و مواد پتروشیمی وارد شد برطرف خواهد شد.
بصیری با بیان اینکه اصل استراتژی مقاومت و به نوعی اقتصاد مقاومتی در اصول و شعارهای انقلاب اسلامی ریشه دارد، گفت: در بحث استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی، ملت به دنبال این بود که اقتصاد مستقل پویا و تاثیرگذار در جهان اسلام، منطقه و دنیا داشته باشد و در سند چشم انداز بیست ساله هم مقرر بود که در سال ۱۴۰۴ ایران رتبه اول توسعه اقتصادی، سیاسی و اجتماعی را در خاومیانه پیدا کند و این جزو آرمانها و اصول انقلاب اسلامی است.
وی هرگونه تفسیر افراطی و تفریطی و جناحی و یا مقطعی را برای کشور مشکل زا دانست و گفت: برخی تصورشان از مقاومت این است که حداقل ارتباط را با دنیا و حداکثر تنش و تقابل را داشته باشیم و فقط در مرزهای داخلی با امکانات مسدود منابع طبیعی، مالی، سرمایهای و انسانی بخواهیم به آرمان توسعه قطب اول منطقه بپردازیم و این در حالیست که این تفکر شکست خورده است و اقتصاد جزیرهای و محاصرهای در نهایت اقتصادی مانند کوبا یا کره شمالی می شود.
عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان افزود: تفکر دیگر در بحث اقتصاد ، نقطه تفریط آن است به این عنوان که در اقتصاد دنیا حل شویم و به زیرساختها و منابع داخلی توجه نکنیم که این تفکر با آرمانها و اصول انقلاب در بحث اقتصاد در تضاد است زیرا اگر در اقتصاد آزاد جهان ادغام شویم بسیاری از توان و استقلال اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی ما از بین میرود.
وی تصریح کرد: یک حالت بینابینی آن این است که هم ما بتوانیم با دنیا یک تعامل سازنده داشته باشیم و سلطه از طرف آنها بر اقتصاد، سیاست و فرهنگ ما وارد نشود و هم از زیرساختها و منابع و امکانات داخلی حداکثر استفاده کنیم که یک چرخه منطقی در اقتصاد پیدا کنیم که نوعی از استقلال قابل دفاع و منطق در اقتصاد، سیاست و فرهنگ داشته باشیم.
به گفته وی در این حالت بینابین میتوان از ظرفیتهای برون مرزی هم استفاده کرد و این در تفکر معتدل از استقلال و مقاومتی که در اصول و شعارهای انقلاب بوده منطقیتر است تا آن نگاه افراطی و انزواگرایانه و اقتصاد جزیرهای و یا نگاه تفریطی لیبرال مسلکی که اقتصاد را ادغام در دنیای اقتصاد سرمایهداری کنیم.
این تحلیلگر سیاسی افزود: به هر حال برجام اگر بتواند احیا و تحریمها برداشته شود میتواند مسیر مقاومت معمول و منطقی را در اقتصاد ایران که همزمان استفاده حداکثری از امکانات داخل و خارج از کشور و در اختیار داشتن سرمایههایی شامل علم، تکنولوژی و بازارهایی که میشود جذب کرد و ایجاد رقابتهایی منطقی با رقبای منطقه و دنیا در حوزه اقتصاد، تجارت و بازرگانی میتوانیم داشته باشیم تا به اقتصادی پویا و سالم دست یابیم.
وی تصریح کرد: اصل برجام در واقع صلحآمیز بودن برنامههای هستهای ایران را به اثبات رساند و این از طرف آژانس که بدنبال راستیآزمایی بود تایید شد که همچنان ایران در چارچوب تعهدات صلحآمیز حرکت میکند و حتی پس از خروج ترامپ از برجام و کاهش تعهدات برجامی، ایران همچنان تلاش کرد تا در چاچوب همان تعهدات برجامی که غیرنظامی بودن برنامهای اتمی ایران بود حرکت کند.
به گفته وی در فرصتی که برای سه ماه برای بازرسان و دوربینها گرفته شد همچنان هدف و تلاش ایران این بود که اثبات کند برنامه اتمی در مراکز مختلف از جمله نطنر، تهران، قم و اراک غیرنظامی و صلح آمیز و به دنبال بحث فنی، علمی و مهندسی فرآوردههای اتمی است.
بصیری ادامه داد: این مساله در عمل این اطمینان و اعتماد را در مابقی کشورها از جمله همسایگان ایجاد می کند که ایران به دنبال اتم نظامی نیست و برنامه سازنده در اتم دارد و می توانست این قضیه موجب تنشزدایی با همسایگان بشود.
وی یادآور شد: کما اینکه در مدت سه سالی که برجام اجرا شد گشایشی در روابط یا کشورهای همسایه داشتیم و بعد از خروج ترامپ تنش ها شروع شد.