به گزارش ایرنا، این روزها بسیاری از مردم در شرایط نابسامان اقتصادی خود درگیر بوده و با پیش آمدن هرگونه مشکل و بحرانی سعی دارند تا از کوتاهترین و کم هزینه ترین راه ممکن نسبت به رفع مشکلات خود اقدام کنند و در این راه، گره گشایی و گشایش در کار که از سوی برخی افراد سوء استفاده گر به نام رمال ارایه می شود برای آنان دنیایی از رویاهای عوام فریبانه را رقم زده است.
این در حالی است که متاسفانه برخی افراد سودجو با بهانههای واهی اینکه میتوانند علاوه بر مشکل گشایی افراد، گره کور از کار و مشکلات آنها را نیز رفع کنند و با این اقدام خود مبالغ هنگفتی به صورت روزانه از افراد ساده لوح کلاهبرداری کرده و به جیب بزنند.
هرچند حرفه رمالی تاریخچه قدیمی، نه در ایران بلکه از اقصی نقاط جهان دارد، اما این نوع فعالیت های سودجویانه و غیرمعقول در روزهایی که مردم ما با ویروس کرونا دست و پنجه نرم می کنند به شکل جدیدتری و در قالب فضاهای مجازی و الکترونیکی شکل تازه ای به خود گرفته و همین مساله معضل دیگری را نیز در وانفسای بحران این ویروس برای افراد ناآگاه و غیرمطلع ایجاد کرده است.
۸۰ درصد مراجعه کنندگان به رمالها، جوانان هستند
سارا، یکی از رمالهای فعال قزوین که به دلیل شیوع ویروس کرونا دیگر مراجعه کننده حضوری نمی پذیرد و از طریق تلفن به امورات کاری خود که همان رمالی است، می پردازد.
وی که 38 سال سن داشته و از طریق تماس صوتی و یا گوگل میتینگ با مشتریان خود ارتباط میگیرد، به خبرنگار ایرنا گفت که 80 درصد مراجعه کنندگانش را جوانان تشکیل میدهند.
این رمال معتقد است که این حرفه و گرفتن فال قهوه و تاروت را نزد یک فرد ارمنی فرا گرفته و سعی دارد تا به دیگران نیز آن را آموزش دهد تا راهگشای زندگی افراد به اصطلاح از اینجا رانده و از آنجا مانده باشد.
رمالی با راهگشایی تخم مرغ
زهرا تخم مرغی، یکی دیگر از رمال های قزوین که سالیان زیادی است که بساط رمالی خود را در خیابان مینور این شهر پهن کرده و با کمک دخترش از طریق تاس تصویری و شبکه های مجازی با مشتریان خود ارتباط می گیرد.
وی با استفاده از تخم مرغ اقدام به اصطلاح مشکل گشایی مردم می کند و یکی از دلایلی که شاید مشتریانش از رمال قبلی بیشتر باشد، سن بالای او است.
این رمال با داشتن 60 سال سن، بارها و بارها از سوی مراجع انتظامی استان نیز بابت فعالیت های خود تذکر دریافت کرده، رفتاری توام با بداخلاقی با مشتریان خود داشته و با خواند به اصلاح ورد برروی تخم مرغ و جملات عجیب و غریب به مشتریان خود می پردازد.
اقبال مردم به رمالی ریشه ذاتی دارد
الهه مهدیخانی، دانش آموخته رشته جامعه شناسی در این رابطه به خبرنگار ایرنا گفت: متاسفانه گرایش قشر جوان و تحصیل کرده به رمالی بسیار محسوس بوده و این مساله نیز مربوط به یک ریشه ذاتی به نام بارنوم است.
وی ادامه داد: ذهن انسان به صورت ذاتی، به توصیههایی که او را درک کند، پذیرش دارد و از این رو افراد در مواجه با توصیه رمالان و دعانویسان به این احساس میرسند که کسی هست حرفهایشان را بشنود و آنها را پیشگویی کند که در قبال مشکلات بیان شده، پیروز و یا شکست میخورند.
این دانش آموخته رشته جامعه شناسی اظهار داشت: نکتهای که غالبا رمالها و یا دعانویسان از آن استفاده میکنند ارایه راهکارهای چندگانه برای رفع شکست و یا رسیدن به پیروزی و خواسته فرد مورد نظر بوده تا جایی که مخاطب را امیدوار به حل و فصل مشکلات خود میکند.
مهدیخانی در خصوص چرایی موفقیت برخی از رمال های نیز تاکید کرد: برخی از آنان خصوصیتهایی مثل اعتماد به نفس بالا، تسلط زیاد بر حرف زدن و قانع کردن افراد را دارند.
وی اضافه کرد: افراد وقتی از نظر روانشناختی تحت فشار باشند، در پی کاهش اعتماد و خود باوری به دنبال آن هستند تا هرچه سریعتر و با ابتداییترین روشها خود را آرام کنند و از سویی به سراغ کسانی میروند که ادعا به پیشگویی و طالع بینی دارند و در نهایت نیز به این باور میرسند که خیلی زود میتوانند با توصیههای دعانویس و یا رمال از گره کوری که در زندگیشان به وجود آمده، رهایی یابند.
این جامعه شناس قزوینی با بیان اینکه یکی از شگردهای رمالها و دعانویسان آن است تا مشکل ایجاد شده را به گردن دیگری بیاندازند، تصریح کرد: افراد هم در شرایط حاد خود تنها به دنبال فرد مقصر می گردند و برای شناسایی فرد مورد نظر دست به دامان رمال و یا دعانویس شده و از آنها می خواهند تا با سحر و جادو مشکلشان مرتفع شود.
به گفته وی، رمالها و دعانویسان در چنین شرایطی و با بیان اینکه فرد مراجعه کننده طلسم شده و یا اینکه وی را جادو کرده اند و باید طلسم مورد نظر شکسته شود، با دریافت وجه و مبالغ بالا وعده رفع مشکل و گشایش در کار را به مراجعه کنندگان خود می دهند.
مهدیخانی یادآور شد: با توجه به شیوع ویروس خانمان برانداز کرونا، به نظر می رسد با خانه نشینی بسیار از افراد جامعه، کار و کاسبی بسیاری از رمال ها در فضای ناملموس کرونایی بسیار بالا گرفته تا جایی که این افراد از طریق فضای مجازی، بیش از حضور افراد موفق به گرفتن مشتریان خود شده اند که این مساله باید مورد توجه دستگاه های ذیربط، به خصوص قضایی و انتظامی نیز قرار گیرد.
اقبال بانوان به رمالها بیش از مردان است
وی با بیان اینکه بیشتر مراجعه کنندگان به رمالها و دعا نویسان بانوان هستند، اضافه کرد: براساس تحقیقات صورت گرفته، بانوان بیشتر در شرایط اضطراب و نگرانی قرار میگیرند و زمانی که در شرایط نا آرام روانی هستند با کمک گرفتن از دیگران، از جمله مراجعه به رمال و یا دعانویس درصدد رفع سریع مشکل خود برمیآیند.
وی تصریح کرد: فرهنگ سازی برای آگاهی بیشتر در هر زمینهای، به طور قطع آسیبهای روحی، اجتماعی و روانی را در سطح جامعه کاهش می دهد و در صورتی که رسانه ها مکان های مورد اعتماد مانند مراکز مشاوره و روانشاسی را به مردم معرفی کنند به طور حتم گام های موثرتری در این زمینه برداشته خواهد شد.
رمالی، امری که نه عقل آن را میپذیرد و نه شرع
حسین محمدحسینی، دانش آموخته حوزه علمیه و کارشناس مسایل دینی با بیان اینکه متاسفانه این روزها رمالها و دعانویسان با دروغ گویی و حیله گری، دکانی را برای به دست آوردن منافع شخصیشان باز کردهاند، به خبرنگار ایرنا گفت: مراجعه به افراد دعانویس و فالگیر امری است که نه عقل و نه شرع آن را تایید میکند و در عین حال نیز بزرگان دینی و همچنین مراجع تقلید، مراجعه افراد را به چنین اشخاصی منع کردهاند.
وی با اشاره به اینکه تنها فرهنگ سازی و آگاهی بخشی، باعث رفع چنین معضلاتی در جامعه میشود، اظهار داشت: رسانهها، سازمان تبلیغات اسلامی و سایر دستگاههای ذیربط باید در چنین روزهایی که بستر این کار به طور گسترده ای نیز به فضاهای مجازی کشیده شده، نسبت به آگاه ساختن مردم کمک کنند تا جامعه از چنین معضلی در امان باشد.
به گفته وی، قرآن کریم بزرگترین معجزه برای رفع مشکل بشر است و مردم باید برای رفع مشکلات خود به این کتاب آسمانی و آیات و روایات معتبر توسل کنند.
محمدحسینی با بیان اینکه اسلام دین عقلانیت است و مراجعه به رمال و فالگیر نه تنها تاکنون مشکلی را حل نکرده بلکه افراد را حتی از مسیر اصلی زندگی خود دور ساخته و به وادی خرافه پرستی میکشاند، افزود: متاسفانه برخی از شهروندان برای حل مشکلاتشان به جای اصلاح روش در امور زندگی خود، به سحر، رمالی و دعا نویسی روی میآورند که باید اذعان داشت که. این موارد منابع درستی ندارند و باید بدانیم که بدون زحمت و تلاش هرگز نمیتوان مساله و مشکلی را مرتفع کرد.
رمالی جرم است؟
فائزه برخورداری، کارشناس حقوق در خصوص معضل رمالی اظهار داشت: رسیدگی به موضوع رمالی در دستگاه قضایی ما به نظر قاضی بستگی داشته و اگر وی این پدیده را کلاهبرداری قلمداد کند، می تواند بر حسب پرونده به فرد متخلف از یک تا هفت سال حبس تعزیری بدهد.
وی با اشاره به اینکه پروندههای بسیاری در دادسرا عمومی و انقلاب اسلامی و همچنین شورای حل اختلاف در موضوع رمالی وجود دارد، تصریح کرد: پروندههای موجود در حوزه دریافت هزینه های گزاف رمال از مخاطبان خود و یا عمل کردن غلط و ناصحیح به توصیه های فرد رمال بوده است.
برخورداری ادامه داد: این روزها که رمالی به شیوههای نوین (فضای مجازی) نیز در جامعه ظاهر شده، لازم است تا دستگاه های انتظامی، به خصوص پلیس فتا بیش از گذشته باید به چنین موضوعاتی ورود پیدا کرده چرا که عوام فریبی این حوزه به درمان بیماری کرونا نیز با اخذ هزینه ها نجومی و باور نکردنی نیز رسیده است.
نیم نگاه:
طی سالهای اخیر گزارشهایی درباره شیادان مدعی رمالی و جادوگری منتشر شده و امروز این پدیده با شیوههای نوین و به صورت مجازی نیز گسترده شده تا جایی که تبلیغ آن در بسیاری از شبکههای مجازی دیده میشود و انتظار می رود که مجریان قانون با این پدیده مذموم و غیر اسلامی که گستردگی فراوانی پیدا کرده، برخورد قاطعانه صورت دهند.