به گزارش ایرنا این طرح عمران شهری که مردم بیرجند سال ها نظارهگر اجرای آن در تلاقی بافت جدید و قدیم شهر بودند، طی سه سال گذشته تکمیل و در آستانه روز شوراها به صورت ویدئوکنفرانس با حضور معاون اول رییس جمهوری افتتاح شد.
«اسحاق جهانگیری» که روز گذشته (چهارشنبه) به مناسبت نهم اردیبهشت روز شوراها با استانداران و مدیران کل امور روستایی و شوراهای استانداریهای سراسر کشور، شهرداران و منتخبان شوراها در تهران نشست تصویری داشت، تنها پروژه این مراسم را در بیرجند افتتاح کرد.
ساخت چنین فرهنگسرایی در شهری که به داشتن پدران علم از جمله دکتر کاظم معتمدنژاد پدر علم نوین ارتباطات ایران، دکتر محمدحسن گنجی پدر علم جغرافیا، دکتر غلامحسین شکوهی پدر علم تعلیم و تربیت و دکتر مهدی بلالی مود پدر علم سمشناسی ایران مشهور بوده و مدرسه شوکتیه بیرجند سومین مدرسه آموزش به سبک نوین بعد از دارالفنون تهران و رشدیه تبریز است، ضرورت داشت.
از همین رو معاون اول رییس جمهوری در این آیین که استانداران سراسر کشور حضور داشتند، گفت: پروژه احداث فرهنگسرای بیرجند بسیار زیبا است و تشکر میکنم از مردم فرهنگدوست و فرهنگی خراسان جنوبی بخصوص مردم بیرجند که در تاریخ ایران نقش مهمی داشتهاند.
اسحاق جهانگیری افزود: خراسان جنوبی به مرکزیت بیرجند یکی از مراکز مهم فرهنگی و دانشگاهی ایران است و احداث چنین پروژههای فرهنگی شاخص در این دیار فرهنگی لازم و ضروی است.
وی گفت: تشکر میکنم از استاندار خراسان جنوبی، شورای شهر بیرجند و شهردار این شهر که در زمینه اجرای این طرح فرهنگی تلاش کردند به امید اینکه ارتقای دهنده فرهنگ این دیار باشد.
اهمیت احداث مجموعه بزرگ و مجهز مانند فرهنگسرای بیرجند از آن جهت است که مرکز استان با کمبود فضاهای فرهنگی و آموزشی مواجه بوده و مجموعهای با مساحت ۲۳ هزار متر مربع و زیربنای ۶ هزار متر مربع در رفع این نیاز اساسی بسیار اثرگذار است.
مهر سال ۹۲ بود که عملیات اجرایی بزرگترین فرهنگسرای بیرجند با حضور مسوولان وقت آغاز شد اما مانند خیلی از طرحها کمبود اعتبار گریبانگیر این طرح بزرگ شد و روند اجرا را چند سال متوقف کرد.
سال ۹۷ عملیات اجرایی این طرح عمران شهری در دستور کار جدی مدیریت شهری قرار گرفت و با حمایت شورای شهر و مسوولان استان روند احداث پروژه با نگاه بلند و متعالی به حوزه فرهنگ و هنر شتاب گرفت و طی سه سال تکمیل شد.
این فرهنگسرا به عنوان مرکز فرهنگی، هنری و آموزشی با هدف آشناسازی و گسترش فرهنگ و هنرهای اصیل ایرانی و بومی منطقه و تامین نیازهای روحی و روانی شهروندان با برگزاری جشنها و همایشها و ارتقای سطح فرهنگ و هنر منطقه در مرکز استان راهاندازی شد.
احداث فرهنگسرای بیرجند یادگار مدیریت شهری
استاندار خراسان جنوبی در آیین افتتاح سالن همایش و فرهنگسرای شهر بیرجند با حضور تصویری معاون اول رییس جمهوری گفت: امروز شاهد بهرهبرداری یکی از پروژههای بزرگ، فاخر و ارزشمند و در خور شان خراسان جنوبی و مردم بیرجند هستیم و قطعا این بنا از یادگاریهای این دوره کاری مدیریت شهر بیرجند در تاریخ شوراهای اسلامی و شهرداری بیرجند ثبت و ضبط خواهد شد.
حمید ملانوری افزود: در زمینه فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی که به شدت استان به آن نیازمند است با تلاش خوبی که شهرداری و شورای شهر بیرجند انجام داده است، فرهنگسرایی با مساحت ۲۳ هزار متر مربع و اعتبار ۴۸۵ میلیارد ریال احداث شد که امروز همزمان با سالروز ولادت امام حسن مجتبی (ع) و در آستانه روز شوراها این طرح بزرگ را به دستور معاون اول رییس جمهوری افتتاح میکنیم.
وی تصریح کرد: بدون پیوست فرهنگی در راستای اجرای فعالیتهای اجرایی توفیق واقعی را نخواهیم داشت و بهرهمندی لازم را نخواهیم برد، جامعه بدون نشاط فرهنگی و بدون حرکت در مسیر فرهنگ اصیل خودش نمیتواند توفیقی داشته باشد و به سعادت برسد.
نماینده عالی دولت در خراسان جنوبی گفت: جامعه به شدت به فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی نیاز دارد و این مکانهایی که فعالیتهای فرهنگی، اجتماعی و نشستهایی در آن انجام میشود برای یک شهر ارزشمند است.
وی افزود: من این دیدگاه فرهنگی و توسعهگرایانه که نگاهی بلند به افق بلندمدت شهر بیرجند و استان دارد را ستایش میکنم و از اعضای شورای اسلامی شهر و شهردار بیرجند تقدیر میکنم.
ملانوری با گرامیداشت سالروز تاسیس شوراهای اسلامی، گفت: نهادهای شورای اسلامی یکی از نعمتهای بسیار خوب انقلاب اسلامی است که امام راحل در ماههای اولیه شکلگیری انقلاب اسلامی دستور شکلگیری این نهاد را دادند تا با استفاده از خرد جمعی و مشارکت مردم و با تعیین سرنوشت مردم توسط خود مردم، مسیر توسعه و آبادانی شهرها و روستاها شکل بگیرد.
وی اظهار داشت: در دورهای هم براساس قانون اساسی با برگزاری انتخابات شورای اسلامی شهر و روستا، رنگ و بوی قانونیتر و سازمان یافتهتری این نهاد گرفت.
استاندار خراسان جنوبی گفت: در این پنج دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا فعالیتهای جدی را شاهد بودیم، اولا تحقق یکی از شعارهای اصلی انقلاب که همان تعیین سرنوشت مردم توسط خود مردم و شایسته سالاری و مردمسالاری دینی بود.
وی ادامه داد: مردم در روستاها در دورترین نقطه کشور با رای و نظر خودشان صالحترین و فعالترین آدمها را انتخاب میکنند تا بتوانند حوزه عمران روستاها و شهرها را بهدست بگیرند و با مطالبهگری جدی از سوی منتخبین مردم در سطح مدیریت کشور شکل بگیرد.
ملانوری در ادامه این نشست درخواستهایی را نیز از جمله درخصوص اختصاص اعتبار مجزا برای شهرداریها و دهیاریهای خراسان جنوبی به عنوان استان مرزی و محروم، اهدای ماشینآلات به دهیاریها، تسریع در اجرای طرحهای انتقال آب به استان، اختصاص تسهیلات با کارمزد صفر درصد برای اشتغال روستاییان و کمک به تامین نهادههای دامی با توجه به خشکسالی و کمآبی مطرح کرد.
معاون اول رییس جمهوری هم با بیان اینکه با توجه به خشکسالیهای اخیر مساله آب و مسائل دامداری و کشاورزی دغدغه اصلی مدیریت استان در سال جاری خواهد بود گفت: امروز هم در دولت در این زمینه بحث و قرار شد که بررسی کامل موضوع در هفته آینده انجام شود.
جهانگیری اظهار داشت: اعتبارات خوبی برای رفع این مشکل اختصاص خواهد یافت و درخواست ما از همه استانداران این است که مساله مدیریت تنش آبی استانها را به صورت جدی در دستور کار خود قرار دهند چرا که آسیبپذیری روستاها در این شرایط بالاست و باید کمک کنیم که مردم لطمه نبینند.
شهرداری نهاد خدماتی و اجتماعی است
هزینهکرد ۴۸۵ میلیارد ریال اعتبار برای ساخت فرهنگسرای بیرجند که جزو ۱۰ سالن همایش برتر کشور از نظر تعداد ظرفیت، کیفیت ساخت و سیستم است، موضوعی بود که شهردار بیرجند در این نشست به آن پرداخت.
محمدعلی جاوید گفت: برخی میگویند مبلغ ۴۸۵ میلیارد ریال برای احداث این فرهنگسرا شاید برنامهریزی صحیح نبوده که در این بخش هزینه شده و باید در بخشهای دیگر از جمله آسفالت معابر هزینه میشد اما باید بگوییم که شهرداری یک نهاد خدماتی و اجتماعی است که در حوزههای مختلف شهر وظیفه دارد و باید زیرساختهای لازم را فراهم کنیم.
وی افزود: اینکه تصور میشود شهرداری یک نهاد خدماتی است تفکر درستی نیست و ناآگاهی است لذا ما در حوزههای مختلف شهر وظیفه داریم.
شهردار بیرجند اظهار داشت: شهرداری و شورای شهر هیچ منتی در حوزه فرهنگ ندارد و این سهم فرهنگ از عوارضی بوده که در این حوزه اخذ شده است.
وی گفت: عملیات اجرایی ۱۴ بوستان در دوره پنجم شورای اسلامی شهر بیرجند آغاز شد که تمامی این بوستانها در همین دوره به بهرهبرداری رسیده است یا افتتاح میشود.
جاوید افزود: بزرگترین این پروژهها ساماندهی بوستان جنگلی بیرجند با وسعت ۴۰ هکتار است که خرداد امسال به بهرهبرداری میرسد و فضای تفریحی مناسبی برای شهروندان است.
وی بیان کرد: ۳۲ میلیارد تومان برای ۶ ماه اول سال جاری و اجرای ۳۲۰ هزار متر مربع آسفالت در نظر گرفته شده است.
شهردار بیرجند با تاکید بر اینکه نباید نگاه تک بعدی به شهر داشته باشیم ادامه داد: نگاه به توسعه شهرها باید همهجانبه و در همه زمینهها باشد.
وی گفت: در حوزه برنامهریزی شهری، شهر یک موجود زنده و یک ظرف است که باید مناسب با مظروف آن ساخته و ساماندهی شود و لذا متناسب با موجودات آن یعنی انسان به عنوان اشرف مخلوقات باید بهترینها را پیشبینی کنیم.
جاوید اضافه کرد: در شهر بیرجند که چهرههای نخبه و فرهنگی بسیار زیادی دارد و چهار پدر علم ایران نیز از این دیار هستند، باید یک فرهنگسرای متناسب با این چهرههای شاخص ایجاد میشد.
وی گفت: این مجموعه در تلاقی ۲ بافت جدید و قدیم شهر بیرجند احداث شده و دسترسی تمامی محلات شهر به این نقطه یکسان است.
شهردار بیرجند گفت: فرهنگسرای بیرجند ۲۳ هزار متر مربع مساحت دارد که سالن اصلی دارای ۲ هزار و ۵۰۰ متر مربع زیربنا با هزار و ۸۵۰ نفر گنجایش است و با بهرهبرداری از آن، نیازمندی عمومی مرکز استان در برگزاری مناسبتهای مهم ملی، مذهبی، رفاهی و استانی رفع شد.
وی افزود: ساختمانهای الحاقی خدماتی و پشتیبانی چند منظوره در این پروژه طراحی شد که عملیات عمرانی آن تمام شده است.
جاوید عنوان کرد: در محوطه ۱۵ هزار متر مربع فضا داریم که فضای آمفی تئاتر روباز به ظرفیت ۳۰۰ نفر و فضای نمایشگاهی به مساحت ۲ هزار و ۳۰۰ متر مربع پیشبینی شده است تا در کنار برگزاری همایشها بتوانیم متناسب با همایشها، نمایشگاه مربوطه را هم برگزار کنیم.
وی گفت: از باکیفیتترین و استانداردترین مصالح ساختمانی در این پروژه استفاده شده و سیستمهای تاسیساتی از بهروزترین و با کیفیتترین سیستمها است.
استان خراسان جنوبی به مرکزیت بیرجند ۱۱ شهرستان دارد و توسعه شهری و روستایی استان از اولویتهای دولت در سالهای اخیر بوده است.
همزمان با سفر معاون اول رییس جمهوری به خراسان جنوبی و برگزاری همایش ملی روز روستا و عشایر در این استان - ۱۵ مهر ۱۳۹۸ - برای چهار شهرستان مرزی استان تفاهمنامههایی امضا شد که با اجرایی شدن این تفاهمنامهها تحولات خوبی در شهرهای مرزی خراسان جنوبی رقم خورده است.
بنابر اعلام استانداری خراسان جنوبی ۹۷۶ میلیارد و ۱۵۳ میلیون تومان از محل اعتبارات تبصره ۲ ماده ۳۹ قانون مالیات بر ارزش افزوده، کمک سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور، بند الف ماده ۳۸ قانون مالیات بر ارزش افزوده، تخصیص قیر رایگان و واریزی از محل تبصره سه ماده ۴۱ قانون مالیات بر ارزش افزوده در هشت سال گذشته به حساب شهرداریهای استان واریز شده که رشد ۲۴۰ درصدی داشته است.
همچنین حدود ۲ هزار و ۳۶۵ میلیارد ریال در دولت تدبیر و امید به حساب دهیاریهای استان واریز شده که در مقایسه با دولت قبل ۵۷۹ درصد افزایش یافته است.
استان خراسان جنوبی با ۱۱ شهرستان کمتر از ۸۰۰ هزار نفر جمعیت دارد که از این تعداد ۴۵۳ هزار نفر در مناطق شهری (۵۹ درصد) و حدود ۳۱۵ هزار نفر در مناطق روستایی مستقر هستند.