به گزارش روز پنج شنبه گروه دانشگاه و آموزش ایرنا از پایگاه خبری ساینس، با وجود این که آزمایشهای بویایی برای تشخیص مجموعهای از بیماریهای عصبی از جمله پارکینسون و آلزایمر کاربرد دارد، به طور گسترده در دسترس نبوده و هزینه انجام آنها زیاد است.
همچنین اجرای این آزمایشات در ساختار فعلی سیستم بهداشت و درمان، مدت زیادی به طول میانجامد.
اکنون محققان انگلیسی یک بسته آزمایشی جدید ساختند که در آن از کپسولهای حاوی روغنهای بودار به منظور تشخیص بیماریهای مختلف استفاده میشود.
برای انجام این آزمایش کپسولها با فشار دست شکسته شده و بسته به میزان تشخیص بوها توسط بیمار، امتیازی به وی داده میشود.
در اغلب آزمایشهای بویایی فعلی از شیوه متفاوتی استفاده میشود که در آن بیمار باید سطحی را که توسط مواد بودار پوشیده شده است، بخراشد تا بو آزاد شده و آزمایش آغاز شود اما در این روشها میزان بوی آزاد شده در محیط به میزان و شدت خراشیدن سطح توسط شخص بستگی دارد و این عامل میتواند در نتیجه آزمایش اثرگذار باشد.
آزمایش محققان انگلیسی، این مشکل را هم برطرف کرده است.
به گفته محققان این آزمایش جدید برای تشخیص مجموعهای از بیماریها شامل اختلالات عصبی مزمن مانند آلزایمر و پارکینسون و همچنین بیماریهایی مانند کووید ۱۹ که منجر به از دست رفتن حس بویایی میشوند، کاربرد دارد.
یکی از مهمترین دلایل بروز آلزایمر، تجمع پلاکهای پروتئین آمیلویید در مغز است.
آمیلویید یک اصطلاح عمومی برای پروتئینهایی است که به طور طبیعی در بدن به وجود میآیند. در مغز افراد سالم، این پروتئین نابود میشود؛ ولی در مغز افراد مبتلا به آلزایمر، تجمع مییابد.
آخرین آمار منتشر شده از سازمان جهانی بهداشت در مورد زوال عقل
- زوال عقل سندرمی است که منجر به انحطاط تفکر، حافظه، رفتار و انجام فعالیتهای روزمره میشود.
- گرچه زوال عقل بیشتر در دوران سالمندی عارض میشود، ولی این اختلال یک بخش طبیعی از پیری نیست.
- در حال حاضر حدود ۵۰ میلیون نفر در سراسر جهان به زوال عقل مبتلا هستند و هر ساله نزدیک به ۱۰ میلیون نفر به این آمار افزوده میشود.
- آلزایمر شایعترین نوع زوال عقل است.
- زوال عقل یکی از مهمترین دلایل ناتوانی و وابستگی سالمندان در سراسر جهان است.
- زوال عقل نه تنها تاثیر جسمی، روانی، اجتماعی و اقتصادی بر مبتلایان دارد، بلکه خانواده و جامعه را نیز تحت تاثیر قرار میدهد.
بیماری پارکینسون دومین بیماری عصبی شایع پس از آلزایمر است. محرک اصلی بیماری پارکینسون یک نسخه جهشیافته از پروتئینی به نام آلفا سینوکلین است. این پروتئین در نورونهای تولیدکننده دوپامین تجمع مییابد.
جسم سیاه مغز پیامهای عصبی را از طریق نخاع به عضلات مختلف ارسال میکند و این فرآیند از طریق ماده شیمیایی دوپامین صورت میگیرد.
به مرور زمان با تجمع آلفا سینوکلین عملکرد سلولهای عصبی مختل شده و سلولها از بین میروند. در این حالت مشکلات حرکتی ایجاد میشود و مراحل اولیه پارکینسون شکل میگیرد.
بیماری پارکینسون معمولا با لرزش غیرارادی یک دست آغاز میشود و به تدریج اکثر اندامها را درگیر میکند. عدم تعادل، درد عصبی، بیاختیاری، اختلال خواب، تعریق بیشاز حد، افسردگی و اضطراب از دیگر علائم این عارضه است.
علائم اولیه بیماری شامل لرزش بیاختیار در دست، انگشتان دست و چانه، ریز شدن دستخط، کاهش حس بویایی، اختلال خواب و بدخوابی، مشکل در حرکت و راه رفتن و کاهش تعادل، احساس سفتی و کاهش انعطافپذیری پاها، یبوست، کاهش تن صدا، سرگیجه و غش کردن است.
در مجموع میتوان گفت این عارضه ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی است که منجر به آسیب به سلولهای عصبی میشود. این افراد به مرور از شرکت در اجتماع و فعالیتهای اجتماعی سر باز میزنند و دچار افسردگی میشوند.
به گزارش ایرنا، ویروس کرونا عامل بیماری کووید ۱۹ از اواخر سال ۲۰۱۹ در شهر ووهان چین مشاهده و در مدت کوتاهی در همه جهان منتشر شد؛ به طوری که سازمان بهداشت جهانی در اسفند ۹۸ (فوریه ۲۰۲۰) بروز پاندمی (همهگیری جهانی) این بیماری را تأیید کرد.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Royal Society Interface منتشر شده است.