قزوین - ایرنا - کارشناس مامایی مرکز جامع سلامت روستایی کورانه در شهرستان قزوین گفت: نقش کادر درمانی ماما در نظام سلامت به ویژه در زمان شیوع کرونا بر هیچ کس پوشیده نیست آنچنانکه مادران باردار در استان با کمک و حمایت های همه جانبه آنها کمترین میزان ابتلا به کرونا را داشته اند.

زهرا حیدری فر روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به مناسبت روز جهانی ماما افزود: شغل و حرفه مامایی جزو مشاغلی است که قدمت آن در ایران به نزدیک یک قرن می رسد و از این رو جایگاه ویژه ای در نظام سلامت دارد.

وی تصریح کرد: ماماها یکی از مهمترین ارکان نظام سلامت هستند که نقش به سزایی در کاهش مرگ و میر زنان و نوزادان ایفا می کنند.

این کارشناس گفت: بی شک زنان در طول دوران بارداری، دچار تغییرات ایمنی و فیزیولوژیکی می شوند که ممکن است برخی ویروس ها از جمله کرونا، ایمنی بدن آنها را دچار ضعف کند اما بر اساس گزارش ها و آمارها، نگاه ویژه و مسئولیت پذیر ماماهای قزوینی باعث شده است تا زنان باردار کمتری دچار این بیماری منحوس در استان شوند.

حیدری فر ادامه داد: مراقبت‌های پیش از بارداری، حین و پس از بارداری و همچنین مراقبت های دوران سالمندی از مهمترین وظایف یک ماما است.

این کارشناس مامایی با بیان اینکه مراقبت های حین بارداری در بانوان نسبت به سایر مراقبت ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است، افزود: این مراقبت ها علاوه بر اینکه در داشتن زایمان راحت برای بانوان، تاثیر گذار است، به زایمانی موفق و فرزندی سالم نیز ختم می شود بنابراین به تمام بانوان باردار توصیه می شود نسبت به مراقبت های بارداری تحت نظر یک ماما اهتمام لازم را داشته باشند.

حیدری فر با بیان اینکه خانواده باید آگاهی های لازم را در خصوص شرایط جسمی مادر باردار داشته باشد، افزود: یک ماما وظیفه مهمی در مشاوره و آموزش بهداشت برای زنان،  خانواده‌ و جامعه دارد و وظیفه اصلی ماما، آموزش دوران بارداری و آماده کردن والدین برای پذیرش وظایف پدری و مادری است که می‌تواند به مسئولیت‌های بیشتری همچون تنظیم خانواده و مراقبت‌های کودک و در بعضی از موارد به مشاوره در مورد بیماری‌های زنان نیز گسترش یابد.

وی ادامه داد: خوشبختانه بانوان باردار در مجامع شهری به آگاهی نسبی در خصوص اهمیت مراجعه دقیق و منظم به مراکز جامع سلامت رسیده اند اما در بسیاری از مجامع روستایی نیاز است که سازمان های مربوط مانند سازمان های فرهنگی ورزشی و سازمان تبلیغات اسلامی وقت بیشتری برای آگاهی بخشی بانوان روستایی در این زمینه صرف کنند.

حیدری فر با بیان اینکه زایمان سزارین در نظام سلامت ایران محدود شده است، افزود: سلامت مادر و نوزاد یکی از دغدغه ها و مسئولیت های ماماها است که با زایمان طبیعی، تضمین بیشتری پیدا می کند.

وی افزود: بانویی که زایمان طبیعی دارد، میزان خون کمتری نسبت به یک بانوی دارای عمل سزارین از دست می دهد چون در زایمان سزارین، مادر نزدیک به یک هزار سی سی و در زایمان طبیعی ۵۰۰ سی سی خون از دست می دهد.

حیدری فر با بیان اینکه زایمان طبیعی علاوه بر سلامت مادر در سلامت نوزاد نیز نقش به سزایی دارد، افزود: در زایمان طبیعی، نوزاد از امواج هورمونی استفاده می کند که موجب هوشیاری و ارتباط او با مادر می شوند.

وی ادامه داد: هورمون اندورفین در جفت و بند ناف وجود دارد که سبب می شود نوزاد بتواند خارج از رحم زندگی کند و راحت تر زایمان رخ دهد.

این کارشناس مامایی تصریح کرد: زنان باردار در شهرک های منفصل شهری و مجامع روستایی نیاز به مراقبت های بیشتری دارند و از این رو مسئولیت ماماها در مراکز جامع سلامت روستایی بیشتر است.

وی با اشاره به میانگین سنی مادران باردار در مجامع روستایی، اظهار داشت: به طور متوسط سن مادران باردار در مرکز جامع خدمات روستایی کورانه از ۲۰ تا ۴۰ سال است.

حیدری فر ادامه داد: به عنوان یک ماما به تمام مادران باردار توصیه می کنم که نسبت به مراقبت های دوران بارداری خود و انجام آزمایش های غربالگری اهتمام ویژه داشته باشند تا دنیایی با مادران و کودکان سالم داشته باشیم.

۱۵ اردیبهشت به عنوان روز جهانی ماما نامگذاری شده است.