به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، نشریه آمریکایی نیویورک تایمز با انتشار این خبر نوشت: با وجود وعده های داده شده از سوی کشورهای پیشرفته؛ جهان شاهد توزیع اندک واکسن کرونا بوده و تحلیلگران شکاف عمیق در دسترسی به واکسن را هم از منظر «اپیدمی شناسی» (epidemiological) و هم از منظر «اخلاقی» یک شکست و ناکامی ارزیابی می کنند.
نیویورک تایمز در گزارش خود نوشت: در اکثر کشورهای پیشرفته جهان، سفارش های واکسن های ویروس کرونا رو به فزونی است وبه میلیاردها دوز رسیده،هم اکنون همه گیری کووید-۱۹درچنین کشورهایی روبه کاهش نهاده و اقتصاد درحال نفس کشیدن و بازگشت به حالت عادی بوده و مردم در این کشورها خود را برای تعطیلات تابستانی آماده می کنند، اما وضعیت در کشورهای توسعه نیافته و فقیر جهان تاسف باربوده؛ ویروس کرونا در این کشورها بیداد می کند و در برخی از کشورها از کنترل خارج شده است و حتی توزیع واکسن کرونا در این کشورها به حدی کند صورت می گیرد که برای افراد آسیب پذیر نیز امکان دسترسی به آن وجود ندارد.
این نشریه آمریکایی افزود: در آمریکا و کشورهای اروپایی هم اکنون وضعیت بهبود شرایط همه گیری ویروس کرونا بدانجا رسیده که رستوران ها و دیگر اماکن عمومی در حال بازگشایی و از سرگیری فعالیت اقتصادی خود بوده در حالی که کشوری همچون هند با کمبود اکیسژن دست به گریبان است، این درحالی است که در سال گذشته حدود ۱۹۲ کشور جهان با امضای طوماری خواستار توزیع مشارکتی واکسن ویروس کرونا شده بودند و برخی از سازمان ها و انجمن های خیریه نیز برای این منظور صدها میلیون دلار پول اختصاص دادند.
این گزارش می افزاید: هند که هم اکنون با بحران انسانی ناشی از همه گیری ویروس کرونا مواجه است با تعلل و تاخیر در دریافت واکسن کرونا روبرو بوده و صادارات ذخایر واکسن های کرونا خود به دیگر نقاط جهان را متوقف ساخته است، در برزیل نیز که روزانه هزاران نفر بر اثر ابتلا به کووید-۱۹ جان می بازند، تنها یکدهم از وعده های داده شده برای ارسال واکسن کرونا «آسترازنکا» (AstraZeneca) را آنهم پس از گذشت حدود شش ماه از سال جاری میلادی، دریافت کرده است.
نیویورک تایمز نوشت: بنابر تحقیقات صورت گرفته، برآورد می شود درحالی که برای تهیه هر دُز واکسن کرونا حدود یک دلار هزینه می شود، اما برای انتقال و توزیع این واکسن از فرودگاه های جهان تا دست مصرف کننده، مبلغی حدود پنج دلار برای هر دُز نیاز است.
واکسن ها و خطر انقضای تاریخ مصرف
این نشریه آمریکایی در ادامه نوشت: حتی در صورت انتقال و توزیع این واکسن ها به سایر نقاط دنیا، آنها را در انبارها نگهداری می کنند تا مراحل توزیع آن فراهم شوند، اما این درحالی است که تاریخ انقضای این واکسن ها بسیار کوتاه است.
فایزر و مدرنا میلیاردها واکسن تولید کردند
نیویورک تایمز گزارش داد: فایرز در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۱میلادی میزان تولید واکسن خود را به سه میلیاردو ۵۰۰میلیون دُز رساند و انتظار می رود «مدرنا» (Moderna) نیز حدود ۱۸ میلیارد واکسن در سال ۲۰۲۱ به فروش رساند.
فقدان واکسن کرونا در کشورهای فقیر
در کشورهای فقیر جهان همچون «غنا» و یا «بنگلادش» که پائین ترین میزان ذخیره واکسن کرونا را دارند، چنانچه برخی از افراد موفق به دریافت نخستین مرحله از واکسن کرونا شوند، اما آنها گرفتار نبود دُز دوم این واکسن خواهند بود.
این روزنامه آمریکایی نوشت: درحالی که کشورهای فقیر جهان در تقلای به دست آوردن ذخیره واکسن ویروس کرونا هستند و حتی برخی از آنها میزان بسیار اندکی از این واکسن را دارند، اما در برخی از کشورهای ثروتمند هم اکنون ذخایر واکسن کرونا تنها اندک زمانی تا تاریخ انقضای خود فاصله دارند.
شمار مبتلایان به ویروس کرونا در جهان درحال رسیدن به مرز ۱۵۵میلیون مبتلا است که از این تعداد تاکنون بیش از سه میلیون و ۲۰۰هزار نفر جان باخته اند.
آمریکا با وجود واکسیناسیون سراسری، با بیش از ۳۳میلیون فرد مبتلا به کرونا و بالغ بر ۵۹۰هزار جان باخته همچنان کانون شماره یک همه گیری این ویروس در جهان است.
هند که با بحران انسانی ناشی از این ویروس دست به گریبان است، شمار مبتلایان آن به بیش از ۲۰ میلیون ۶۰۰هزار نفر رسیده که از این تعداد نیز تاکنون ۲۲۶هزار نفر جان باخته اند.
کشور برزیل که در آمریکا جنوبی وضعیتی وخیم دراین زمینه دارد، بیش از ۱۴میلیون و ۸۰۰هزار نفر به این ویروس آلوده و تاکنون بالغ بر ۴۱۱هزار نفر جان باخته داشته است.
****۱۳۰۲**