بیرجند - ایرنا - استاندار خراسان جنوبی گفت: اقدامات فرهنگی و فرهنگ‌سازی در مبارزه با مواد مخدر باید مورد توجه قرار گیرد و از همه ظرفیت‌ها در این زمینه استفاده شود.

حمید ملانوری روز چهارشنبه در نشست شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان خراسان جنوبی افزود: باید با فرهنگ‌سازی، افزایش سطح آگاهی مردم و مهارت‌آموزی برای نه گفتن، میزان مصرف مواد مخدر را در جامعه کاهش دهیم.

وی مصرف مواد مخدر را نتیجه جنگ نرم و شبیخون فرهنگی دشمن دانست و اظهار داشت: براساس گزارش‌های ارائه شده، مصرف مواد مخدر از نظر سنی و جنسیتی در حال تغییر است و در حالی که سال‌های گذشته بیشتر در مردان استفاده می‌شد، در حال حاضر در زنان نیز رو به افزایش است و سن اعتیاد هم کاهش یافته که در حوزه مقابله باید به آن پرداخته شود.

استاندار خراسان جنوبی گفت: براساس گزارش سازمان‌های جهانی، جمهوری اسلامی ایران از کشورهای پیشتاز در عرصه مقابله با مواد مخدر است و نیروی انتظامی به طور ویژه در در مقابله با قاچاق و عرضه مواد مخدر اقدامات چشمگیری را انجام داده که البته هزینه‌های سنگینی را هم به همراه داشته است.

وی افزود: در کنار نیروی انتظامی و آمار بالای شهدای این نیرو، نیروهای مرزبانی، سپاه و بسیج، اداره کل اطلاعات، دستگاه قضایی و شورای تامین در این مسیر تلاش می‌کنند و در استان خراسان جنوبی اقدامات چشمگیری در زمینه کشف، برخورد و مقابله با مواد مخدر صورت گرفته که قابل تقدیر است.  

ملانوری گفت: کشور همجوار ما با افغانستان به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان مواد مخدر از جمله تریاک است و برای عبور آن به کشورهای دیگر یکی از مسیرهای حمل، ایران است که به جهت قدرت تخریبی آن باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

وی اظهار داشت: اگرچه حجم بسیار بالایی از مواد مخدر توسط دستگاه‌های مقابله‌ای کشف و ضبط می‌شود اما باید درخصوص بخش که وارد کشور می‌شود نیز با حساسیت ویژه برخورد کنیم.

استاندار خراسان جنوبی گفت: همچنین باید در کنار پرداختن به موضوع مهم قاچاق و عرضه مواد مخدر، به مصرف ویرانگر این مواد نیز توجه ویژه شود.

وی با بیان اینکه مواد مخدر سنتی و صنعتی قدرت تخریب متفاوت دارد و جنبه سنی آن هم تغییر می‌کند اظهار داشت: متاسفانه اعتیاد را در سنین پایین هم می‌توان مشاهده کرد که قسمتی از آن اجباری و بخشی به خاطر مادران باردار اتفاق می‌افتد.

ملانوری با اشاره به اینکه در ۱۵ ماه گذشته درگیر کرونا بوده‌ایم افزود: با گذشت زمان بر شدت آسیب‌های اجتماعی برگرفته از شیوع این ویروس افزوده خواهد شد که مدیران باید توجه بیشتری داشته باشند.

وی بیان کرد: کرونایی که اصناف را تعطیل، تجارت را تحت تاثیر قرار داده و مرزها را مسدود و پروازها را مختل، نماز جمعه را تعطیل و محدودیت در ماموریت‌ها ایجاد کرده است تبعات سختی خواهد داشت و می‌تواند گرایش به مصرف مواد مخدر را با بیکاری افزایش دهد.

استاندار خراسان جنوبی گفت: از امتیازات و ویژگی‌های بارز خراسان جنوبی وجود مردمی با فرهنگ، متدین، ولایت‌مدار، انقلابی و همیشه در صحنه است که باید برای حفظ این ویژگی‌ها تلاش کرد و اگر جلوی رشد آسیب‌های اجتماعی گرفته نشود، می‌تواند در نسل‌های بعد رسوخ پیدا کرده و بسیاری از صفات برجسته مردم را دچار خدشه کند.

وی افزود: کمیته فرهنگی استان باید به شدت فعال شود و مجموعه ورزش و جوانان در کاهش این آسیب‌ها نقش اساسی دارد که باید با تقویت بازی‌های بومی و محلی مداخله جدی کند.

ملانوری گفت: باید تلاش کنیم در کنار استفاده از ظرفیت‌های صدا و سیما، رسانه‌های مکتوب، خبرگزاری‌ها و پایگاه‌های خبری، از ظرفیت شبکه شاد که برای دوره همه‌گیری کرونا به وجود آمده نیز در مسائل اجتماعی نظیر مبارزه مواد مخدر و ترافیک بهره ببریم. 

وی همچنین به دیدارش با دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر اشاره کرد و افزود: در این دیدار با توجه به نیاز استان مجوز کمپ ماده ۱۶ صادر شد که باید به عنوان یک فرصت مورد توجه مسولان ذیربط قرار گیرد.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند هم در این نشست گفت: در حوزه درمان اعتیاد ۸۶ مرکز در استان فعال است که ۷۸ درصد توسط بخش خصوصی و سازمان‌های مردم نهاد اداره می‌شود.

جلال احمدی ادامه داد: در حال حاضر ۱۴ هزار و ۸۵۰ فرد معتاد تحت درمان هستند و تعدادی معتاد متجاهر را تحت درمان گرفتند که توسط نیروی انتظامی و دستگاه‌های مربوطه معرفی شده‌اند.

وی گفت: سال گذشته ۱۱ میلیارد و ۲۶۰ میلیون تومان توسط دانشگاه علوم پزشکی و بهزیستی جذب شده و هزینه روزانه ترک اعتیاد هر معتاد ۲۸ هزار تومان است.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند بیان کرد: بعضا کودکان معتاد هم از سوی شهرداری‌ها و آموزش و پرورش معرفی می‌شوند که با فوریت مورد درمان قرار می‌گیرند.

وی افزود: در طرح یاریگران زندگی بحث درمان را در تمامی مراکز بهداشت استان پیگیری کردیم.

احمدی اظهار داشت: برای جلوگیری از برگشت دوباره به دام اعتیاد رایزنی‌هایی با اداره کل آموزش فنی و حرفه‌ای برای حرفه‌آموزی این افراد صورت گرفت که در حال انجام است.

وی گفت: درخصوص معتادان متجاهر راه‌اندازی کمپ ماده ۱۶ از اولویت‌های استان است که باید مورد توجه قرار گیرد.

وی افزود: مادران معتاد و شیرده در مراکز بهداشت سراسر استان در کمترین زمان ممکن مورد پذیرش قرار می‌گیرند.