اصفهان- ایرنا- دبیر انجمن علمی مامایی ایران گفت: توسعه " زایمان در منزل(Home birth) و ایجاد زمینه مناسب جهت حضور ماماها برای زایمان طبیعی در دوران شیوع ویروس کرونا به خاطر وجود نگرانی‌ مراجعه به بیمارستان ضروری است.

محبوبه والیانی روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بسیاری از کشورها در دوران شیوع ویروس کرونا به سمت تقویت زایمان در منزل با حضور ماما رفتند تا بخشی از نگرانی و دغدغه خانواده ها را جهت مراجعه به بیمارستان ها در شرایطی که خطر ابتلای مادر و جنین به کووید ۱۹ وجود دارد، رفع شود.

رییس انجمن علمی مامایی استان اصفهان با بیان اینکه اجرای چنین طرحی در کشور به بهبود زایمان، افزایش نرخ زایمان طبیعی و اطمینان خاطر بیشتر مادر و خانواده منجر می شود، اظهارداشت: پیشنهادی در این زمینه مطرح شد اما مورد موافقت قرار نگرفت در حالیکه زایمان در منزل یکی از روش های امن برای زایمان و افزایش جمعیت است.

والیانی ایجاد مراکز زایمان برای توسعه زایمان طبیعی را ضروری دانست و اظهار داشت: لازم است علاوه بر بیمارستان های دوستدار مادر، به سمت ایجاد مراکز زایمان حرکت کنیم تا ماماها در آن مکان بتوانند با روش زایمان طبیعی به مادران خدمت ارایه کنند.

وی با اشاره به اینکه این مراکز باید در کنار بیمارستان ها ایجاد شوند تا در صورت نیاز و ضرورت و در موارد حاد بتوان از خدمات اتاق عمل استفاده کرد، افزود: در این مراکز امکانات و فضای بهتر و بیشتری برای زایمان طبیعی و تمهیداتی مانند حضور چند مامای متبحر و شوهر در کنار همسر هنگام زایمان فراهم خواهد شد.

بیمارستان دوستدار مادر مکانی است که در آن هر مادری در هر زمانی از بارداری، زایمان و تا ۶ هفته پس از زایمان با هر وضعیتی از سلامتی مراجعه کرد خدمت اثر بخش و کار آمد دریافت کند به صورتی که سلامت جنین و نوزاد او در این مکان تامین شود و این حضور برای او خاطره ای خوشایند از فرآیند بارداری و زایمان باقی گذارد.

همچنین دبیر انجمن علمی مامایی ایران گفت: با وجود تاکید بسیار بر جایگاه و نقش ماما در رشد جمعیت و زایمان طبیعی هنوز آنها استقلال کافی را در این زمینه در بیمارستان ها ندارند و لازم است که ساختارهای جدیدی در این زمینه مانند مامای خانواده تعریف شود.

این متخصص مامایی توضیح داد: مامای خانواده از دوران نوزادی حمایت و مشاوره لازم را در زمینه های مختلف مانند تغذیه، رشد کودک، ازدواج، بارداری، زایمان، شیردهی، بیماری زنان و یائسگی دارد و حتی می تواند افراد یک خانواده را با مشاوره و آموزش تحت پوشش خدمات بهداشتی و درمانی درآورد.

والیانی با تاکید براینکه تقویت ساختارهایی مانند مامای خانواده به بازگشت نقش اصلی ماماها در سلامت خانواده و کاهش آمار مرگ و میر مادران و نوزادان منجر می شود، تصریح کرد: ما نیازمند همدلی در تیم زایمان و سرمایه گذاری بر روی ظرفیت ماما هستیم.

وی با بیان اینکه اجرای طرح تحول نظام سلامت از سال ۹۳ دارای دستاوردهایی مانند بهبود تجهیزات بیمارستانی، جذب نیروی انسانی و افزایش آمار زایمان طبیعی بود، اظهارداشت: اگر تامین نیروی انسانی ماما بهتر انجام شود شرایط مناسب تری برای بیمارستان‌های دوستدار مادر و زایشگاه ها فراهم خواهد شد.

والیانی با اشاره به اینکه هنوز با کمبودهایی در زمینه نیروی انسانی در بخش ماما مواجه هستیم، تصریح کرد: ماماها هنوز اقتدار و استقلال لازم در حوزه سلامت برای انجام زایمان طبیعی را ندارند مگر تعداد معدودی از آنها که دارای مطب خصوصی باشند.

مدیر گروه مامایی و بهداشت باروری دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با تاکید بر لزوم پرداختن به ساختارهای جدید مانند مامای خانواده و زایمان در خانه، تصریح کرد: در بسیاری دیگر از کشورها این موارد اجرا می شود اما در کشورمان آنطور که باید به آنها بها داده نمی شود.

وی با اشاره به اینکه اجرای هر کار جدید در ابتدا با مقاومت هایی رو به رو می شود، افزود: اما این موارد از نیازهای مردمی بشمار می آید و مادران باید تحت حمایت بیشتر و بهتری قرار گیرند.

دبیر علمی انجمن مامایی ایران با اشاره به اینکه آمار زایمان طبیعی آنطور که باید افزایش نیافت، تصریح کرد: اگر به ماماها در هنگام زایمان استقلال عمل داده شود تا وظایف واقعی خود را انجام دهند و هزینه ای بابت هر زایمان به آنها پرداخت شود، می تواند به رفع این معضل کمک کند.

والیانی افزود: تجهیزات و روش های مختلف زایمان را امروزه در برخی از بیمارستان ها داریم و اگر آزادی عمل با ماما باشد فرصت بهتری برای استفاده از آنها جهت زایمان طبیعی دارند.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه ماماهای با سطح تحصیلات کارشناسی در کشورمان به اندازه کافی داریم، خاطرنشان کرد: اما بدلیل برنامه ریزی نامناسب برای ایجاد زمینه شغلی و استخدام آنها، برخی از ماماها به مشاغل دیگر روی آوردند درحالیکه همه آنها می توانند کار مامایی را به خوبی انجام دهند.

وی تاکید کرد: ماماهایی که بتوانند آمار زایمان طبیعی را افزایش دهند هست اما اجازه و آزادی عمل کافی ندارند که خلاف مقررات بیمارستان های دوستدار مادر است.

والیانی به برخی از تداخلات در وظایف مامایی اشاره کرد و توضیح داد: به عنوان مثال در شرح وظایف ماماها ، تجویز سونوگرافی برای زنان درج شد اما بسیاری از واحدهای تصویربرداری و سونوگرافی آنها را قبول نمی کنند و بیماران ناچار به مراجعه مجدد به یک متخصص زنان و زایمان برای گرفتن نسخه سونوگرافی هستند که این امر با اقتصاد سلامت خانواده تضاد دارد.

پنجـم مـاه می مصادف با ۱۵ اردیبهشت از سـوی سازمـان بهداشت جهانی و کنفدراسیون بین المللی مامایی با هدف بزرگداشت ماما و آگاهی دادن درباره اهمیت کار مامایی به «روز جهانی ماما» نامگذاری شده است.

مامایی زیرشاخه‌ای از علوم پزشکی است که به مادران باردار و نوزادان خدماتی را ارائه می‌دهد؛ ماما وظیفه دارد قبل از بارداری، در طول بارداری، هنگام زایمان و پس از زایمان مراقبت‌های لازم را از مادر و نوزاد با هدف حفظ سلامتی آنها انجام دهد.

ویروس کرونا از اسفند سال گذشته در استان اصفهان شیوع یافت و پس از یک سال دستکم ۱۲ مادر باردار بر اثر ابتلا به کووید ۱۹ جان باختند.

تاکنون بیش از ۲ میلیون و ۵۹۱ هزار نفر در کشورمان به ویروس کرونا مبتلا شدند و بیش از ۷۳ هزار نفر جان باختند.