مراغه- ایرنا- فرماندار مراغه با صدور پیامی به مناسبت ۱۶ اردیبهشت و روز مراغه نوشت: کهن‌شهر مراغه با هزاران سال تمدن، صدها سال پیشینه عظیم و سترگ و به عنوان دروازه تمدن ایران‌زمین در خطه زرخیز آذربایجان، الهام‌بخش پیشرفت‌های علمی بسیاری در سرزمین پهناور ایران به ویژه در عصر ایلخانی بوده است.

«سیدعلی موسوی» در این پیام که نسخه‌ای از آن روز پنجشنبه در اختیار ایرنا قرار گرفت، اضافه می‌کند: مراغه تنها یک شهر تاریخی نیست، یک کتاب درسی غنی برای ما حاضران در این عصر است.

در ادامه این پیام آمده است: مراغه به ما می‌آموزد که چگونه در آن هنگامه‌ای از تاریخ که وطن جولانگاه تاخت‌وتاز بی‌رحمانه اقوام متهاجم بود ابزار دانش، تخصص، تدبیر و فرهنگ بر قدرت بی‌رحم شمشیر فایق آمد؛ به نحوی که در بحبوحه ناامنی و قتل و غارت آن زمان، قلب رصدخانه مراغه با نیک‌اندیشی و درایت دانشمندانی چون خواجه نصیرالدین توسی به مامن و محلی برای گردهمایی دانشمندان از اقصی نقاط دنیا تبدیل شد.

در بخش دیگری از این پیام اضافه شده است: مراغه به عنوان یکی از پایتخت‌شهرهای ایران‌زمین مملو از یادگارهای فیلسوفان و بزرگان علم و ادب چون خواجه نصیرها، اوحدی‌ها و عبدالقادرها بوده و محل پرورش و تربیت ادیبان هم عصری چون بولود قاراچورلو، کریمی مراغی، حیدر عباسی و اساتیدی چون پروفسور قنادی و ده‌ها دانشمند و فرهیخته بزرگ است.

فرماندار مراغه در قسمتی دیگر از این پیام گفته است: ۱۶ اردیبهشت یادآور بسته شدن زیج ایلخانی به دست توانای فیلسوف و دانشمند بزرگ اسلامی، خواجه نصیر و یادگار بی‌بدیلش رصدخانه تاریخی است و روز متعلق به این کهن‌شهر و مکتبخانه ایران زمین و خط خوانای تاریخ آذربایجان فرصتی برای بازشناسی جایگاه این شهر و خطه علم و ادب‌پرور است که باید قدر دانسته و بزرگ داشته شود.

سیدعلی موسوی ادامه داده است: اکنون نیز که بیش از یک سال و اندی از ایام سخت و محنت‌انگیز شیوع بیماری کرونا می گذرد، افسوس که مجالی برای بازیادآوری هویت تاریخی مکتب کهن‌شهر تاریخی مراغه عزیز فراهم نشده لیکن این محدودیت‌ها نباید از رسالت همه ما دوستداران همیشگی این شهر تاریخ‌ساز بکاهد یا گام‌هایمان را در این مسیر سست کند.

پیام این چنین ادامه یافته است که «توسعه روزافزون رسانه‌های دیجیتال و شبکه‌های اجتماعی با وجود آسیب‌های پیش روی آنها، فرصتی برای بهره‌گیری از ظرفیت‌های موجود در ایام کرونایی و محدودیت‌های حاصل از این بحران ناخواسته برای گرامیداشت و هویت‌بخشی به رویداد فرهنگی «روز مراغه» خواهد بود که این امر مستلزم هم‌افزایی و همراهی بیش از پیش دوستداران علم و ادب و رسانه‌های این شهرستان است.

فرماندار مراغه همچنین فرارسیدن ۱۶ اردیبهشت و روز مراغه را به دوستداران مکتب شهر تاریخی مراغه در داخل و خارج از میهن اسلامی تبریک و تهنیت عرض نموده و امید به آن داشته که آیین‌های بزرگداشت این روز در  تمامی ایام سال تداوم یافته و منحصر به زمان خاصی نباشد.

به گزارش ایرنا ۱۶ اردیبهشت سالروز بسته شدن زیج ایلخانی و رصدخانه مراغه توسط خواجه نصرالدین طوسی، از سوی شورای فرهنگ عمومی شهرستان و استان به عنوان روز مراغه نامگذاری شده است.