تهران- ایرنا- بازار ارز در هفته‌ای که گذشت، تحت تاثیر مذاکرات وین روندی کاهشی یافت و به کف قیمتی خود در کانال ۲۰ هزار تومانی برخورد کرد؛ با توجه به نقطه حمایتی قوی در این محدوده قیمتی، افت بیشتر قیمت‌ها به اخبار مثبت در عرصه سیاست خارجی بستگی دارد.

به گزارش روز جمعه ایرنا، بازار ارز در هفته‌ای که گذشت با از دست دادن پیاپی سطوح حمایتی، نشان داد تمایل زیادی برای کاهش بیش از پیش قیمت‌ها دارد. تمایلی که تمامی کارشناسان و فعالان بازار ارز متفق‌القول ایجاد آن را به موفقیت تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای در مذاکرات وین و احتمال احیای برجام مربوط می‌دانند.

بازار ارز در هفته‌ای که گذشت معاملات روز شنبه خود را در حالی آغاز کرد که بعد از نزدیک به دو هفته تجربه کاهش قیمت، دلار در کانال ۲۳ هزار تومان و یورو درکانال ۲۸ هزار تومان داد و ستد می گشد، اما تشدید شیب نزولی روند کاهش قیمت‌ها، بازار را به سمتی پیش برد که در روز چهارشنبه قیمت دلار بازار آزاد به ۲۰ هزار و ۹۰۰ تومان و یورو نیز بهای ۲۵ هزار و ۱۰۰ تومان رسید.

بازار ارز در هفته‌های اخیر، بر خلاف فضای حاکم بر آن در ماه‌های اسفند و فروردین که نسبت به مهمترین اخبار و تحولات سیاسی کاملا بی‌تفاوت عمل می‌کرد، به شدت تحت تاثیر اخبار سیاسی رسانه‌های داخلی و بین‌المللی بود.

از این‌رو تحلیلگران بازار ارز، اظهارات عباس عراقچی، مذاکره‌کننده ارشد ایران، را در روز ابتدایی هفته مبنی بر رو به جلو بودن مذاکرات در دور سوم وین و جمع‌بندی رسیدن پیشنهادات مطرح شده در دور آینده مذاکرات، مهمترین انگیزه برای تقویت شیب کاهشی معاملات دانسته‌اند. در این میان انتشار اخباری در رسانه‌های معتبر بین‌المللی همچون بلومبرگ و آسوشیدپرس که همگی حکایت از ایجاد تفاهم میان مذاکره‌کنندگان هسته‌ای داشت، همانطور که در نمودار تحولات قیمت دلار و یورو نیز مشخص است، موجب کاهش بیش از پیش قیمت‌ها شد. روندی که حتی تعطیلی روز سه‌شنبه نیز بر آن اثر چندانی نداشت و بازار در روز چهارشنبه به کف قیمتی خود رسید.

البته این روند در نیمه دوم روز چهارشنبه و با انتشار اخبار منفی در پایگاه خبری اکسیوس در آمریکا مبنی بر وجود اختلاف میان تیم مذاکره‌کننده آمریکایی و ایرانی، تغییر کرد. این موضوع، برخی معامله‌گران بازار ارز را نگران ساخت و در روز پایانی هفته شیب نمودارها را صعودی کرد.

به هر ترتیب در حالی دور جدید مذاکرات هسته‌ای آغاز می‌شود که رئیس جمهوری، در سخنان روز چهارشنبه خود، بازگشت به برجام را برای طرف مقابل، امری محتوم و ناگزیر توصیف کرد. همچنین عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی، نیز از آمادگی بانک مرکزی برای مدیریت و راهبری بازار ارز به سمت تعادل و به دور از هیجانات غیرمنطقی و به‌صورت تدریجی متناسب با عوامل موثر بر عرضه و تقاضای ارز در بازار ثانویه و افزایش قدرت بازارسازی این بانک خبر داد.

فعالان بازار ارز نیز با اشاره به تقویت قدرت بازارساز با توجه به ایجاد گشایش‌های جدید در مراودات بین‌المللی نظام اقتصادی کشور، از تاثیر تعیین‌کننده این بازیگر مهم بازار در روزهای آینده خبر می‌دهند. به اعتقاد این گروه از فعالان بازار، بازارساز طی موج اخیر کاهش قیمت‌ها، همواره مانع از ایجاد نوسانات هیجانی شدید در بازار بوده است. امری که موجب کاهش تدریجی قیمت‌ها شده و از کاهش و افزایش‌های یکباره قیمت‌ها که مطلوب حال نوسان‌گیران و سفته‌بازان این بازار است، جلوگیری می‌کند.

همین رویکرد بازارساز موجب شد که در هفته‌ای که گذشت در چند برهه که معاملات بازار آزاد شاهد کاهش شدید قیمت‌ها بود، قیمت فروش ارز در صرافی‌های بانکی از بهای بازار آزاد بالاتر باشد. نتیجه این پدیده احتیاط بیشتر خریداران و فروشندگان ارز است و موجب شده است که این روزها حضور نوسانگیران در معاملات کف بازار بسیار کمرنگ باشد، تا جایی که به اعتقاد برخی از کارشناسان اقتصادی این گروه از فعالان بازار ارز حجم قابل توجهی از منابع مالی خود را از بازار ارز خارج کرده و به بازار ارزهای دیجیتال وارد کرده‌اند. روندی که خود منجر به کاهش تقاضا در بازار ارز شده است و بر کاهش قیمت‌ها اثر می‌گذارد.

به هر ترتیب به نظر می‌رسد تا زمانی که اخبار منفی از مذاکرات وین بیرون نیاید، بازار ارز به روند کاهشی خود ادامه دهد. سوال این روزهای فعالان این بازار این است که آیا با احیای برجام، بازار شاهد سقوط شدیدتر قیمت‌ها خواهد بود، یا آنکه برخلاف این انتظار، از آنجا که در این روزها نرخ ارز به ارقام بنیادی خود نزدیک شده است، دیگر نباید انتظار سقوط شدید قیمت‌ها را داشت؟