به گزارش روز جمعه ایرنا، اندیشمندان مسلمان، مسیحی و یهودی ساکن انگلیس، آمریکا، فلسطین و ایران به همت انجمن اهلالبیت پرتغال و با حضور سفیر جمهوری اسلامی ایران در لیسبون، در یک نشست مجازی به منظور بزرگداشت روز قدس شرکت کردند. برنامه مشابه دیگری نیز با حضور سفیر کشورمان در ایرلند برگزار شد.
مرتضی دامن پاک جامی سفیر کشورمان در پرتغال در سخنان خود به بازگو کردن دیدگاه های رسمی جمهوری اسلامی ایران در مورد فلسطین پرداخت. وی گفت روز ۱۵ ماه می ۱۹۴۸ برای سرزمین فلسطین نماد یکی از دردناکترین تجربه های جهان اسلام است. دامنپاک افزود؛ حدود هفتاد سال پیش صهیونیست ها با عقاید نژادپرستانه پا به آنجا گذاشته و این عقاید را بهانه ای برای کشتار هزاران زن و کودک قرار دادند و از آن پس این روز به درستی روز «نکبت» نامیده شد.
وی بیان داشت؛ در این هفتاد سال رژیم صهیونیستی مرتکب انواع جنایتها علیه ساکنان اصلی آن سرزمین شده است. از جمله محاصره غزه، اشغال بلندی های جولان و اشغال مناطق بیشتری از کرانه باختری. سفیر کشورمان موضوع فلسطین را یکی از مهم ترین مسائل جهان اسلام و بشریت برشمرد و گفت در چنین وضعیتی بود که پس از انقلاب اسلامی و در هماهنگی با اهداف ضد امپریالیستی آن، نجات مردم فلسطین به یکی از سیاستهای اصلی جمهوری اسلامی تبدیل شد.
دامنپاکجامی بیان داشت؛ در چنین روزی که روز قدس نامیده می شود مسلمانان حمایت خود از مردم فلسطین را اعلام می کنند و حتی اگر مانند امروز به دلیل همه گیری بیماری کرونا مجبور باشند از طریق مجازی این کار را انجام دهند. وی روز قدس را به عنوان نقطه عطفی در مبارزات مردم فلسطین علیه صهیونیسم برشمرد و آن را روزی دانست که به آنها امید می دهد تا مبارزه خود را برغم گذشت هفتاد سال ادامه دهند.
عادیسازی روابط با اسرائیل کمکی به مردم فلسطین نمیکند
سفیر کشورمان با بیان اینکه جهان هر روز شاهد جنایات رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین است از عدم دسترسی آنها به امکانات بهداشتی و خدمات درمانی تحت شرایط کرونا انتقاد کرد. وی برنامه دولت ترامپ موسوم به «معاهده قرن» و انتقال سفارت این کشور به قدس را نیز محکوم کرد. سفیر کشورمان در ادامه با اشاره به عملیات خرابکاری و ترور رژیم صهیونیستی در ایران گفت همکاری کشورهای عرب با این رژیم رفتار آن را تغییر نداده و کمکی به مردم فلسطین نخواهد کرد.
دامنپاکجامی در ادامه گفت جمهوری اسلامی معتقد است که این توهم موسوم به معاهده قرن و حرکت های اخیر برخی کشورهای عربی در عادی سازی روابط با این رژیم نتیجه ای نخواهد داشت و تاکید کرد که تنها راه رسیدن مردم فلسطین به حقوق خود، مقاومت است. وی در ادامه پیشنهاد رسمی ایران به سازمان ملل و شورای امنیت را که در سال ۲۰۱۹ و به منظور حل مناقشه فلسطین ارائه شده است را تبین نمود. بر اساس این پیشنهاد مردم فلسطین اعم از یهودی، مسلمان و مسیحی باید از طریق یک همه پرسی آینده خود را در اختیار بگیرند.
روز قدس نماد آگاهی جهان از رنج مردم فلسطین است
در برنامه مجازی دیگری که از ایرلند پخش می شد، سفیر کشورمان در دوبلین، مسعود اسلامی سخنانی را ایراد و دو هدف از اعلام روز قدس را تشریح کرد. سفیر کشورمان هدف اول را احیای همبستگی جهان اسلام با فلسطین معرفی کرد که در حال مبارزه با اشغالگری بی رحمانه سرزمین خود هستند. هدف دوم به گفته وی ایجاد آگاهی بین المللی در نزد افکار عمومی نسبت به رنج مردم فلسطین نامیده شد.
اسلامی به اهمیت تعیین این روز در ماه رمضان، ماه عبادت، صبر، فداکاری و همبستگی اشاره کرد و افزود لازم به توضیح نیست که بنا بر تعالیم اسلام روزه فقط محدود به پرهیز از خوردن و آشامیدن نبوده و ما در این ماه باید با تمام اشکال شیطان مبارزه کنیم. وی بیان داشت که بر اساس تعالیم اسلام ما باید حامی مظلوم بوده و با ظالم مبارزه کنیم.
سفیر کشورمان با اشاره به اهمیت روز قدس به عنوان یک آگاهی بخشی جهانی برای پایان دادن به اشغالگری غیرانسانی و نظام تبعیض آمیز حاکم بر سرزمینهای فسطینی گفت که مساله فلسطین نه تنها موضوع جهان اسلام که موضوعی برای تمام بشریت است. وی گفت در حالیکه برخی کشورهای به ویژه در جهان اسلام بار مسئولیت اصولی مقابله با اشغالگری و آپارتاید صهیونیستی را به دوش دارند، نباید از اهمیت آگاه سازی افکار عمومی در سطح جهان غافل شد.
وی بیان داشت بزرگداشت سالانه روز قدس روی آگاه نگه داشتن افکار عمومی تاثیر داشته و توانسته است توطئه هایی که گاه و بیگاه علیه مردم فلسطین اجرا می شود را آشکار کند. اسلامی عنوان کرد که به دلیل همین آگاه سازی، اکنون آشکار شده است اشغال غیرقانونی و ارتکاب جنایت علیه مردم فلسطین مرهون حمایت بدون قید و شرط آمریکا است. همچنین آشکار شده است بحث حقوق بشر که از سوی آمریکا و متحدین اروپایی آن تبلیغ می شود در اصل یک ابزار سیاسی است و آنها در عمل اعتقادی به آرمان های حقوق بشر راستین ندارند.
وی در ادامه در تبیین راه حل پیشنهادی ایران گفت برخلاف همه تبلیغات منفی، معقول ترین و عملی ترین راه حل پایان دادن به بحران فلسطین را ایران ارائه کرده است.
فلسطین درگیر یک اشغال استعماری است
راجر کول، رئیس «ائتلاف صلح و بی طرفی در ایرلند» در این برنامه به تاریخ طولانی اشغال ایرلند و استعمار انگلیس اشاره کرده و آن را عاملی برای درک و ابراز همدردی با مردم فلسطین برشمرد. وی وضعیت فلسطین را یک اشغال استعماری خواند و صهیونیست ها را نژادپرست و فاشیست نامید. این فعال مدنی بیان داشت بعد از هولوکاست صهیونیسم در میان افکار عمومی حمایت زیادی پیدا کرده بود اما اکنون افکار عمومی بیشتر از مردم فلسطین حمایت می کند.
وی گفت هسته حامی صهیونیسم در آمریکا بر خلاف انتظار جمعیت کوچک یهودیان آن نیست، بلکه حامیان اصلی را مسیحیان افراطی تشکیل می دهند که منتظر رجعت مسیح و نبردهای آخرالزمانی هستند و برای محقق شدن آن پیشگویی معتقد به تشکیل دولت یهود می باشند. «کول» عنوان کرد که با این حال این حمایت نیز در حال کمرنگ شدن است. وی در ادامه گفت با ظهور چین به عنوان ابرقدرت و تغییرات ژئوپلیتیک در جهان، صهیونیست ها نیز به قبول کردن وضعیت جدید وادار خواهند شد و نخواهند توانست از دست دادن پیوسته حمایتهای جهانی را تحمل کنند.
در برنامه «اهل البیت تی وی» سید علیرضا رضوی رئیس مجلس علمای شیعه در اروپا، قدس را شهر مقدس برای هر سه دین اسلام، یهود و مسیحیت معرفی کرد و گفت عبادت همه دینداران در این مکان باید آزاد باشند و پس از بازگشت قدس به مردم فلسطین باید به همه ادیان اجازه انجام عبادات در این منطقه داده شود.
«فرانک گِلی» کشیش انگلیکان در این گفتوگو به اهمیت قدس برای مسحیان اشاره کرد و گفت اگرچه این شهر تنها شهر مقدس برای مسیحیان نیست اما از آنجایی که حضرت عیسی (ع) آخرین روزهای عمر زمینی خود را در این شهر گذراند و در آن مصلوب شد، ازاهمیت خاصی برخوردار است. این روحانی مسیحی بیان داشت که مسیحیان معتقد هستند ویران شدن قدس به دست سپاه «رُم» عذاب خدا برای این شهر بوده است که به حضرت عیسی (ع) اجازه نداده بود پیام خود را موعظه کند. «گِلی» همچنین از کاهش جمعیت مسیحی شهر از ۱۶ درصد به زیر ۲ درصد در طول اشغال توسط صهیونیست ها انتقاد کرد.
اسرائیل یک رژیم غیر مشروع است
«هارون کوهن»، از رهبران دینی یهودیت ارتدکس، رژیم صهیونیستی را غیر مشروع نامید. وی بیان داشت؛ ما معتقد به فلسفه ضد صهیونیستی هستیم که ریشه در عقاید دینی یهودیت ارتدکس دارد. « هارون کوهن » با بیان اینکه بسیاری از یهودیان، صهیونیسم را دشمن یهودیت می دانند گفت مشکل فلسطین با صهیونیسم است نه با یهودیت. به گفته وی صهیونسیم ضد یهودیت است که توسط عده ای بی دین ساخته شده و بنابراین ضدیت با صهیونیسم به معنای ضدیت یا یهود یا یهودستیزی نیست.
این خاخام یهودی در ادامه عنوان کرد؛ ما اعتقاد دینی داریم که قوم یهود به دلیل اشتباهاتش در وضعیت تبعید دائمی از طرف خداوند قرار دارد و تخلف از این حکم الهی و تلاش برای تاسیس دولت می تواند عواقب ناگواری برای ما داشته باشد. وی با بیان اینکه از زاویه غیر دینی و انسانی نیز یهودیان با رفتار غیر انسانی صهیونیست ها با فلسطینی ها مخالف هستند گفت ما قرنها با اعراب در صلح زندگی کرده بودیم تا اینکه ظهور صهیونیسم این همزیستی تاریخی را نابود کرد.
در این دو برنامه سخنرانان دیگری از جمله مسعود شجره، رئیس کمیسیون حقوق بشر اسلامی و خالد قدمی نماینده حماس سخنانی ایراد کردند. شجره به طور ویژه رنج مضاعف مردم در مناطق اشغالی در دوره همه گیری کرونا را مورد توجه قرار داد. خالد قدمی هم گفت هر وقت اراده و باور داشته ایم مورد تایید خداوند قرار گرفته و پیروز شده ایم.