تهران - ایرنا - تایید انجام گفت و گو بین تهران و ریاض از سوی یکی از مقامات دستگاه دیپلماسی عربستان، اظهارات سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان در این خصوص و نگرانی رژیم صهیونیستی از نزدیکی ایران و عربستان توجه بسیاری از رسانه های منطقه‌ای و بین‌المللی را به خود جلب کرد.

به گزارش ایرنا، بسیاری از رسانه‌های منطقه امروز (شنبه) اظهارات «رائد قرملی» مدیر اداره برنامه ریزی سیاست وزارت خارجه عربستان سعودی در گفت و گو با رویترز مبنی بر اینکه گفت و گو بین ایران و عربستان با هدف کاهش تنش در منطقه در جریان است را بازتاب دادند.  

پایگاه‌های اطلاع رسانی «ارم نیوز» امارات و شبکه «اسکای نیوز  عربی» همچنین بسیاری از رسانه‌های دیگر منطقه در اخبار مشابهی اظهارات این دیپلمات ارشد عربستان سعودی در خصوص گفت و گوی ایران و عربستان را بازتاب دادند و به نقل از وی عنوان کردند که قضاوت درباره نتیجه این مذاکرات بسیار زود است.    

قرملی با اشاره به اینکه برای رسیدن به نتایج مشخص شده بسیار زود است، ادامه داد که ریاض می‌خواهد اقدامات قابل اعتماد را ببیند. 

وی در عین حال ابراز امیدواری کرد که گفت و گوها بین ایران و عربستان به موفقیت برسد.  

روزنامه «العرب» چاپ لندن نیز با اشاره به اینکه عربستان از زمان انتشار اولین خبر دیدار مقامات امنیتی دو کشور در بغداد، روز گذشته (جمعه) رسما" اعتراف کرد که گفت و گو بین ایران و عربستان آغاز شده است، اضافه کرد:  با این حال مقامات عربستان ماهیتی که از این گفت وگوها به دست خواهد آمد را به ادامه گفتگوهای سطح بالا و گسترده‌تر مشروط می‌دانند.  

این روزنامه به نقل از «رائد قرملی» مدیر اداره برنامه ریزی سیاست وزارت امور خارجه عربستان اضافه کرد که هدف از مذاکرات بین عربستان سعودی و ایران کاهش تنش در منطقه است اما برای قضاوت در مورد نتیجه خیلی زود است و ریاض می‌خواهد کارهای قابل اعتماد را ببیند. 

به نوشته العرب، این دیپلمات سعودی گزارش اخیر رسانه‌ها مبنی بر مذاکرات بین رئیس اطلاعات عربستان با مقامات سوری در دمشق را تکذیب کرد.  

در مقابل تأیید گفتگوها با ایران، سفیر عربستان سعودی گزارش‌های رسانه‌ای اخیر را که در مورد مذاکرات رئیس اطلاعات عربستان در دمشق صحبت می‌کرد، تکذیب کرد. 

وی گفت: سیاست عربستان در قبال سوریه هنوز بر اساس حمایت از مردم سوریه و یک راه حل سیاسی زیر نظر سازمان ملل و مطابق با قطعنامه‌های شورای امنیت و حفظ وحدت سوریه و هویت عربی آن است. 

به نوشته العرب، این مقام دستگاه دیپلماسی عربستان از بیان جزئیات گفتگوها بین تهران و ریاض خودداری کرد اما مقامات منطقه‌ای به رویترز گفتند که این گفت و گو درباره یمن و توافق هسته‌ای که ریاض مخالف آن است، در جریان می‌باشد. 

به نوشته این روزنامه، قرملی گفت که «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سیاست این کشور را به روشنی توضیح داد و به این ادعای اخیر ولیعهد عربستان اشاره کرد که گفت اگرچه ریاض با رفتار منفی تهران مشکل دارد اما خواهان روابط خوب با ایران است. 

بخش عربی شبکه «سی ان ان» نیز به سخنان روز جمعه «سید حسن نصرالله»  دبیر کل حزب الله لبنان در خصوص گفت و گو بین ایران و عربستان اشاره کرد و افزود: سید حسن نصرالله این گفت وگوها را به مقاومت مرتبط دانست و تاکید کرد که تهران حتی در صورت مذاکره با کشورها از محور دیگر، متحدان خود را رها نمی‌کند.  

نصرالله در سخنرانی خود که جمعه شب به مناسبت روز جهانی قدس بیان شد،  گفت: همه ما درباره مذاکرات ایران و عربستان و همچنین سخنان ولیعهد سعودی در قبال ایران را شنیدیم و این همه به نفع محور مقاومت است.  

 «سی ان ان» به نقل از دبیر کل حزب الله اضافه کرد: ایران نیازی ندارد که هرگونه مذاکره را به حساب متحدان خود یا به ضرر مردم آن‌ها انجام دهد. 

نصرالله ادامه داد: تجربه نشان داده است که ایران متحدان خود را رها نمی‌کند، آن‌ها را نمی‌فروشد یا در مورد آن‌ها مذاکره نمی‌کند و به همین دلیل ما از هر گفتگوی بین المللی یا عربی با ایران حمایت می‌کنیم زیرا این امر به تقویت محور دوستان کمک می‌کند. 

این شبکه آمریکایی در ادامه به نقل از «برهم صالح» رئیس جمهور عراق اضافه کرد که چند روز پیش،   بغداد پایتخت عراق میزبان دورهای مذاکرات بین عربستان و ایران بوده است. 

سی ان ان همچنین اضافه کرد که «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان چند روز قبل در یک مصاحبه تلویزیونی گفته بود که کشورش راه روابط بهتر با ایران را آغاز کرده است. 

شبکه الجزیره قطر نیز به سخنان دیشب «سید حسن نصرالله» دبیر کل حزب الله لبنان در خصوص گفت و گوهای ایران و عربستان اشاره کرد و افزود:  گفت و گوها بین تهران و ریاض دیگر یک راز نیست و  علنی شده است.

این شبکه ادامه داد: سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان صحبت‌های «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان در مورد ضرورت گفت و گو با ایران را تحولی در منطقه دانست. صحنه‌ای که به نفع همان چیزی است که حسن نصرالله به عنوان محور مقاومت توصیف کرد. 

الجزیره با اشاره به اینکه رویترز به نقل از یک مقام رسمی در وزارت امور خارجه عربستان، انجام گفت و گوهای رسمی میان ریاض و تهران را تایید کرده است، افزود:  این مقام عربستان با ابراز امیدواری برای موفقیت در این مذاکرات گفته است که برای رسیدن به نتیجه خیلی زود است. 

این شبکه خبری به نقل از «نیویورک تایمز» اضافه کرد که این رسانه آمریکایی پیش از این به نقل از مقامات عراقی و ایرانی گفته بود که رئیس اطلاعات عربستان ماه گذشته گفت و گوهای محرمانه‌ای  را با یک مقام عالی رتبه امنیتی ایران در بغداد انجام داده است. 

در همین حال «شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه قطر نیز در گفت و گو با الجزیره، از گفت و گو میان ریاض و تهران حمایت کرد. 

وزیر امور خارجه قطر درباره مذاکرات بین ایران و آمریکا هم گفت که دولت قطر نقش میانجی بین آمریکا و ایران را ندارد اما معتقد است که گفت و گوی مستقیم نگرانی‌های ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس ا از بین می‌برد. 

پایگاه اطلاع رسانی «میدل ایست» نیز به نگرانی‌های رژیم اسرائیل از گفت و گوی ایران و عربستان اشاره کرد و افزود: انجام این گفت و گوها نگرانی‌های رژیم اسرائیل را برانگیخته است. 

میدل ایست با اشاره به اینکه مقامات رژیم اسرائیل نگران آن هستند که این گفت و گوها بازی در منطقه خاورمیانه را تغییر دهد، نوشت: مرکز تحقیقات امنیت ملی اسرائیل مطالعه‌ای را منتشر کرد که در آن نشان می‌دهد به دلیل تغییر دولت آمریکا، مذاکرات ایران و عربستان تحول جدیدی در روابط دو کشور از زمان قطع روابط بین آن‌ها در سال ۲۰۱۶ به وجود آورده است.  

این مرکز تحقیقات رژیم صهیونیستی ادعا کرد که حضور دولت جدید آمریکا، عربستان سعودی را ترغیب کرد تا در سیاست خارجی تغییراتی ایجاد کند که با آشتی با قطر آغاز شد. 

میدل ایست افزود: این مرکز تحقیقات رژیم اسرائیل مدعی است که آمریکا سپس از عربستان خواسته است تا جنگ با  گروه حوثی‌ها (انصار الله) در یمن را متوقف و گفت و گو با ایران را آغاز کند. 

مرکز تحقیقات اسرائیل، نزدیک شدن عربستان و ایران را به معنای نفوذ در جبهه ضد ایران که اسرائیل همیشه سعی در تحکیم و تقویت بنیان‌های آن داشته است، می‌داند. 

روزنامه المدی عراق نیز نوشت که منابع سیاسی در بغداد فاش کردند که ممکن است جلسه جدید عربستان و ایران در سطح سفرا پس از تعطیلات عید سعید فطر با حمایت دولت عراق در بغداد برگزار شود که هر دو کشور از طریق اظهارات مقامات در تهران و ریاض از این گفت و گو استقبال کردند. 

این روزنامه که در سطح وسیعی در عراق منتشر می‌شود به نقل از «رحیم العبودی» از رهبران  جریان « الحکمه» نوشت که روند نزدیکی عربستان و ایران پس از دیدارهای انجام شده بین مسئولان دو کشور بسیار توسعه یافته است.  

به گفته وی در مراحل آینده مذاکرات، سرویس‌های اطلاعاتی دو کشور سعی دارند پرونده‌های مورد علاقه که به تفاهمات ختم می‌شود را ارائه دهند و درباره آن‌ها بحث کنند.  

وی فاش کرد که دو کشور در مرحله اول، مسائل مربوط به بسیاری از پرونده‌ها از جمله پرونده نفتی و رفع تحریم‌های تهران و همچنین جنگ یمن  را به اتمام رسانده‌اند. 

  «رحیم العبودی» افزود: گام بعدی مذاکرات بین ایران و عربستان در سطح دیدارها و گفت و گوهای دیپلماتیک بین دو کشور خواهد بود. 

وی اظهار داشت:   عراق سعی دارد تا برای جلسه آینده، دیدار سفرای ایران و عربستان در بغداد را فراهم کند تا فضای برای دیدارهای مقام‌های بلند پایه دو طرف را تنظیم و آماده‌سازی کنند. 

به گفته وی بغداد در حال تلاش برای برگزاری کنفرانس چهار جانبه که در آن عراق، ایران، عربستان و آمریکا شرکت خواهند کرد، است.