به گزارش روز شنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری رویترز، «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا دیروز جمعه در واکنش به گزارش نا امید کننده مشاغل در ماه آوریل گفت: «اقتصاد ایالات متحده برای خروج از رکود ناشی از همه گیری کووید-۱۹ راهی طولانی در پیش دارد».
براساس گزارش های رسیده، روند رشد شغلی آمریکا در ماه گذشته به طور غیر منتظره ای کند شده است که دلیل این امر کمبود کارگر و مواد اولیه عنوان شده است. گزارش فهرست حقوق و دستمزد غیرکشاورزان حاکی از افزایش تنها ۲۲۶ هزار شغل است که خیلی کمتر از یک میلیون شغل پیش بینی شده اقتصاددانان بوده است.
دولت بایدن اعلام کرده است که بسته محرک اقتصادی ۱.۹ تریلیون دلاری که نخستین دستاورد مهم قانونگذاری این رئیس جمهوری دموکرات بشمار می رود، به شرایط اقتصادی کمک زیادی کرده است. علاوه بر این تیم بایدن برای تصویب بسته محرک ۴ تریلیون دلاری دیگری نیز تلاش می کند.
بایدن روز گذشته طی سخنانی در کاخ سفید گفت: «گزارش مشاغل نشان می دهد که اقدامات در حال انجام ما برای اقتصاد کشور تا چه اندازه حیاتی بوده است. تلاش های ما در حال نتیجه دهی است. اما ما برای رسیدن به قله راه طولانی در پیش داریم».
از سوی دیگر به عقیده کارشناسان، گزارش مشاغل شکاف سیاسی گسترده را در واشنگتن در مورد هزینه های دولت برجسته می کند. جمهوری خواهان و گروه های تجاری از منتقدان سرسخت بسته محرک اقتصادی سخاوتمندانه بیکاری دولت هستند و ادعا می کنند این امر مانع بازگشت کارگران آمریکایی با دستمزد پایین به سر کار می شود. منتقدان به هزینه های بالای برنامه های بایدن هم اعتراض دارند و هشدار می دهند که این کار احتمال تورم را در پیش دارد.
اما بایدن در واکنش می گوید که باور ندارد این بسته مانعی برای بازگشت کارگران به کارهای قبلی شود و در این راه تیم اقتصادی وی هم او را همراهی می کنند.
«جنت یلن» وزیر خزانه داری با اشاره به والدینی که فرزندانشان هنوز در حال آموزش از راه دور هستند به خبرنگاران گفت: «به طور قطع هنوز برخی والدین که فرزندانشان در حال آموزش از راه دور در منزل هستند، قادر به بازگشت به کار نیستند. من فکر نمی کنم افزایش غرامت بیکاری مانعی برای بازگشت کارگران به کارخانه ها باشد».
«جارد برنشتاین» یکی از اعضای شورای مشاوران اقتصادی بایدن هم در این خصوص به رویترز گفت: «بسته محرک اقتصادی بایدن، به ایجاد میانگین بیش از نیم میلیون شغل در ماه کمک کرده است».
برنشتاین و دیگر مقامات اقتصادی دولت بایدن براین عقیده هستند که در این مسیر هیچ اصلاح و بهبودی از سوی کاخ سفید لازم نیست و همین مسیر در پیش گرفته اقتصادی باید پیموده شود. اما لابی تجاری اتاق بازرگانی ایالات متحده گفته است که دولت باید برای کاهش کمبود نیروی کار به مزایای بیکاری ۳۰۰ دلار در هفته پایان دهد.
در برخی ایالت ها هم از جمله آرکانزاس، مونتانا و کارولینای جنوبی، تصمیم بر این شده است که پرداخت های ویژه بیکاری فدرال پایان یابد.
«مارکو روبیو» سناتور جمهوری خواه از فلوریدا و از حامیان دونالد ترامپ رئیس جمهوری پیشین آمریکا در پی انتشار گزارش مشاغل در توییتی نوشت: «چرا برخی از نتایج گزارش مشاغل شگفت شده اند و می گویند برابر با انتظارات پیش بینی شده نیست؟ من هفته ها پیش به شما گفتم که من در فلوریدا هر روز از مشاغل کوچک می شنوم که آنها نمی توانند هیچ کارگری را استخدام کنند زیرا دولت کارگران را وادار کرده تا به کار خود برنگردند».
اما پیشتر هم انتشار گزارش های اقتصادی نشان داده بود که اقتصاد آمریکا به دلیل رکود ناشی از همه گیری کووید-۱۹ کوچک شده است. گزارش های اقتصادی که در پایان سال ۲۰۲۰ منتشر شد حاکی از کوچکتر شدن اقتصاد آمریکا به میزان سه و نیم درصد بود.
براساس گزارش وزارت بازرگانی آمریکا، این میزان کوچکشدن اقتصاد آمریکا در سال ۲۰۲۰ شدیدترین کاهش از سال ۱۹۴۶ میلادی یعنی یک سال پس از پایان جنگ جهانی دوم است.
از سوی دیگر، «جرومی پاول» رئیس فدرال رزرو با اشاره به نقش موثر بسته های محرک اقتصادی برای برون رفت از رکود ناشی از کووید-۱۹ تاکید کرده است که باتوجه به تغییرات شغلی ناشی از همه گیری ویروس کرونا از جمله دورکاری سبب از بین رفتن برخی مشاغل شده است، مشاغلی که به گفته وی دیگر هرگز احیا نمی شوند.