ژیلا خدادادی روز یکشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: بر پایه اسناد تاریخی، سید فتح الله از عارفان قرن هفتم هجری، مدرس طلاب و روحانیان بوده که همواره محل رجوع مردم آن زمان بوده است و پس از فوت، در مرکز شهر ورامین به خاک سپرده شد.
وی افزود: بنای بقعه سید فتح الله مربوط به دوره ایلخانی است که از گنبدی دو پوش و کتیبهای نقش برجسته با رنگ اُخرایی که یادگاری از ایلخانان در ورامین به شمار می رود برخوردار است.
خدادادی گفت: بقعه تاریخی سیدفتح الله ورامین در تاریخ یازدهم شهریور سال ۸۲ به شماره ۹۸۹۳ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
وی گفت: با توجه به اجرای طرح بازسازی دو شبستان بقعه امامزاده سیدفتح الله، بخشی از دیوارههای این بنای تاریخی با مشکل مواجه شد که با هماهنگی به عمل آمده با اداره اوقاف و امور خیریه و تأمین اعتبار یک میلیارد ریالی، عملیات پاکسازی الحاقات معاصر، اصلاح قوسیها، استحکام بخشی بنا و پایه گنبد آغاز گردید.
رئیس دفتر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ورامین افزود: این بنا در ابتدا هشت ضلعی بوده که به مرور زمان به چهار ضلعی تبدل شده بود که در این مرمت به حالت اولیه باز میگردد.
خدادادی همچنین از مرمت امامزاده یحیی (ع) ورامین خبر داد.
وی افزود: بقعه متبرکه که از بناهای مهم زیارتی شهرستان ورامین است که مدفن امامزاده یحیی(ع) یکی از نوادگان امامزینالعابدین (ع) است.
خدادادی گفت: داخل بقعه دارای محراب کاشی و ازارههای کاشی ستارهای شکل بوده با کاشیهای نیلی رنگ جلادار تزیین شده و در بالای ازاره کتیبهای گچبری به خط ثلث برجسته حاوی کلام خدا و رسول اکرم (ص) در زمینه گل و بوته جلب نظر میکند که گرداگرد حرم دور میزند و تاریخ محرم سال ۷۰۷هجری و بانی بنا 'ابومحمد زید ' یاد شده است.
رئیس دفتر میراث فرهنگی ورامین افزود: در این بقعه، آرایه های گچبری وسعت زیادی از تزیینات را به خود اختصاص داده که بر اثر مرور زمان، با آسیبهایی مواجه شده و با برنامه ریزی صورت گرفته، کار مرمت این کاشیها و استحکام بخشی بنا با استفاده از کارشناسان خبره آغاز گردید.
وی افزود: این بنا به شماره ۱۹۹در فهرست آثار تاریخی ایران به ثبت رسیده است.
۷۸ اثر تاریخی شهرستان ورامین در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
ورامین در ۳۵ کیلومتری جنوبشرق تهران واقع شده است.