به گزارش ایرنا، تغییر سیستم امتیاز گزینشیهای المپیک و احتمال حضور چند ستاره وزنهبرداری ایران در المپیک توکیو بهانهای شد تا گروه ورزش خبرگزاری ایرنا در گفت وگو با «داود باقری» نایب رییس فدراسیون وزنهبرداری به بررسی میزان احتمال حضور قهرمانان ایرانی در المپیک توکیو بپردازد.
باقری در این مصاحبه با بیان اینکه فدراسیون تمام اقدامات لازم برای حضور قدرتمند وزنهبرداری ایران در توکیو انجام داده است گفت: متاسفانه در برخی از دورههای زمانی مصدمیت مانع حضور برخی از وزنهبرداران شد و در برخی از مواقع نیز تصمیمات شخصی راه آنان را برای حضور در توکیو ناهموار کرد اما با وجود این مشکلات ما همچنان در تلاشیم تا بتوانیم بهترینهای ایران در وزنهبرداری را به آوردگاه توکیو اعزام کنیم.
متن کامل گفت وگو دکتر باقری با ایرنا در زیر آمده است.
این روزها مسابقات گزینشی المپیک در رشته وزنهبرداری به یکی از دغدغه های طرفدران این رشته تبدیل شده است ماجرای کسب سهمیه توسط دو وزنهبردار ایرانی در توکیو به کجا ختم خواهد شد؟
چهار نفر در ایران به صورت جدی مدعی حضور در توکیو بودند و اکنون با اصلاحیه سیستم گزینشی المپیک شمار این افراد به عدد ۷ رسیده است. علی داودی، علی هاشمی، سهراب مرادی و کیانوش رستمی مدعیان اصلی هستند و با سیستم جدید نیز سیدایوب موسوی، علی میری و رضا بیرالوند با لحاظ نمودن شرایطی در جدول کسب سهمیه قرار دارند. ما از ابتدا تمام تلاش خود را به کار گرفتیم تا بتوانیم ورزشکاران و مدعیان حضور در توکیو را به گزینشیها اعزام کنیم اما برای اعزام تمام نفرات دو مشکل پیش روی ما وجود داشت.
نخست اینکه به علت مثبت بودن تست دوپینگ حدود ده ورزشکار در رویدادهای بین المللی پس از سال ۲۰۰۸، سهمیه ایران به ۲ ورزشکار آقا و ۲ خانم تقلیل یافت و دوم آنکه طبق قانون جدید در هر دسته باید یک نماینده از کشورها باشد. البته شیوه انتخابی نیز تغییر پیدا کرد و طولانی مدت شد. دراین شرایط ما با آسیب شدید کمر و کتف سهراب مرادی و کیانوش رستمی مواجه بودیم. به همین جهت موضوع کسب سهمیه توسط این دو قهرمان ارزنده به هفتههای پایانی کشیده شد.
اکنون علی داودی در دسته به اضافه ۱۰۹ کیلوگرم سهمیه خود را قطعی کرده و علی هاشمی نیز با سیستم جدید نیاز به حضور در گزینشی المپیک در کلمبیا ندارد. اما کلاف پیچیده ما در دسته ۹۶ کیلوگرم است که معادلات آن هنوز حل نشده است. در این دسته ما ۲ قهرمان المپیک ۲۰۱۶ ریو داریم که باید در گزینشیها امتیاز لازم را کسب میکردند اما اتفاقاتی در مسیر آنان رخ داد که سرنوشت نماینده ایران در این دسته را پیچیده تر کرد. در ضمن کیانوش رستمی و سهراب مرادی در یک دسته حضور دارند و این موجب میشود تا در نهایت یکی از آن ۲ برای المپیک انتخاب شود.
اما کیانوش رستمی از گزینشی کلمبیا انصراف داد و شاید این به معنای پایان المپیک توکیو برای او باشد؟
کیانوش رستمی از قهرمانان خوب و مدالآور وزنهبرداری ایران است اما اینکه چرا انصراف داد و به کلمبیا نرفت باید از خود او سوال شود. او تاکنون دلیلش را به فدراسیون اعلام نکرده و تنها به «علی جباری» مربی تیم اعلام کرده است که قصد حضور در کلمبیا را ندارد. کیانوش در مسیر کسب سهمیه با برنامه شخصی پیش رفته و اجازه دخالت به کسی نداده است. در مسابقات قهرمانی جهان تایلند در سال ۲۰۱۹، با نظر خود وزنه انتخاب کرد و در شرایط ناخواسته مسابقه قرار گرفت، بدنش سرد شد و در برابر وزنه انتخابی ناکام ماند و اوت کرد و امتیازی نگرفت.
پس از این ناکامی، به تقاضای ورزشکار، فدراسیون از IWF تقاضا کرد نام وی را در استارت لیست مسابقات قرار دهند ولی طبق مقررات ( لزوم ثبت نام دو ماه قبل از رویداد ) پاسخ منفی دریافت کرد. سپس کیانوش به فدراسیون ملی و جهانی اصرار نمود تا او را اعزام کرده و لااقل اجازه دهند در رقابتها به روی صحنه رود. اما با وجود وزنه زدن کسب عنوان نخست امتیازی به او تعلق نگرفت. وی در مسابقات بینالمللی جام فجر سال ۹۸ نیز نتوانست امتیازی کسب کند تا در نهایت کارش به اما و اگر برسد.
در حاشیه مسابقات قهرمانی آسیا در تاشکند تعامل و رایزنی مسوولان فدراسیون با مسوولان فدراسیون بینالمللی موجب شد تا طی نامه رسمی درخواست شود، امتیاز سوییس کیانوش رستمی برای وی محاسبه شود. آیا این نامه میتواند نتیجه بخش باشد؟
در جلسهای که با حضور علی مرادی رییس فدراسیون، من (باقری)، کیانوش رستمی و محمد جلود برگزار شد بحث بازگرداندن امتیاز گزینشی سوییس برای رستمی مطرح شد که جلود نیز قول بررسی داد. البته در این جلسه با درخواست ورزشکار به مصدومیت سهراب مرادی در ۶ماهه دوم انتخابی المپیک نیز اشاره شد و نامهای برای محاسبه امتیاز مسابقه آتی (کلمبیا) بجای گزینشی سوییس زده شد. منتظر جواب نامه هستیم و اگر امتیازات این ۲ داده شود هر دو جزو هشت نفر اول جدول گزینشی قرار خواهند گرفت.
شاید پالس مثبتی به فدراسیون یا کیانوش رستمی رسیده که وی انصراف خود را اعلام کرده است؟
ما نامه حمایتی خود را از ۲ قهرمان ملی ارسال کردیم و تا کنون هیچ پاسخی به صورت کتبی یا شفاهی به ما ارسال نشده است. پاسخ نامه از سوی فدراسیون بینالمللی وزنهبرداری به فدراسیون ارسال میشود نه ورزشکار و اگر این پیش فرض شما صحیح باشد معنای آن این است که ما با یک پدیده جدید و غیر طبیعی مواجه هستیم که بعید میدانم چنین باشد. انصراف رستمی از آن جهت تعجبآور است که وی پس از بازگشت از ازبکستان برای اخذ ویزا کلمبیا از فدراسیون درخواست اکید داشت. ما برای اخذ ویزا ورزشکاران تلاش زیادی را انجام دادیم و ویزا کیانوش نیز آماده بود اما وی در آخرین لحظات انصراف خود را از طریق جباری به ما اعلام کرد. کیانوش تصمیمات را شخصی میگیرد و کمتر فدراسیون را در جریان قرار میدهد و این مخالف قرار اولیه فدراسیون با وی برای مجوز انفرادی تمرین کردن اوست.
سهراب مرادی به همراه سرمربی تیم ملی به کلمبیا اعزام شد آیا وی می تواند موفق باشد؟
مرادی از قهرمانان خوب و شناخته شده ورزش ایران است. وی ۲ سال سخت را سپری کرد و مسابقات قهرمانی آسیا تاشکند برای او حکم بازگشت دوباره به تخته را داشت. وی در آن مسابقات بعد از مدت ها با ترس وزنه زد و در این مسابقات با توجه به آسیب سختی که پشت سر گذاشته بود، هم عملکرد نسبتا خوبی را از خود نشان داد. به نظرم مرادی در کلمبیا میتواند دوباره همه ما را به افتخار افرینی در المپیک امیدوار کند. او دیگر ترسی از وزنه زدن و مصدومیت ندارد. وی باید ۳۸۸ کیلوگرم را در مجموع مهار کند تا بتواند بالاتر از رسولبکوف قرقیز قرار گیرد.
عبور مرادی از گزینشی المپیک می تواند وی را در جرگه مدعیان مدال در توکیو قرار دهد آیا این پیشفرض ما می تواند صحیح باشد؟
بله مرادی عنوان دار جهان و المپیک است و در وزنهبرداری چهره شناخته شده به شمار میرود. هنرنمایی او در کلمبیا نه تنها وی را مدعی شماره یک این وزن خواهد کرد بلکه کمیته ملی المپیک برخی از کشورها ممکن است با وجود سهراب تمرکز خود را بر روی دسته های دیگر قرار دهند. یکی از این کشورها چین است که به احتمال زیاد بر روی دستههای سبک وزن تمرکز خواهد کرد. نماینده چین در دسته ۹۶ کیلوگرم تیان تائو است که در رقابت با مرادی و رستمی باید برای مدال طلا بجنگد و این برای او راحت نیست. وزنهبردار کشورهای دیگر نیز این شرایط را دارند.
با این شرایط احتمال زیاد دسته ۹۶ خلوتتر خواهد شد و احتمال رسیدن مرادی یا رستمی به جمع برترینها وجود دارد؟
اگر نامه ایران در فدراسیون جهانی برای هر دو ورزشکار کارساز شود آنان در جمع برترینها قرار خواهند گرفت، اما اگر این نامه پاسخ مثبتی نداشته باشد بدون شک ایران باید از طریق مسابقات گزینشی کلمبیا به دنیال کسب عنوان بهترین ورزشکار قاره کهن باشد. اگر ما بتوانیم از ورزشکار قرقیز عبور کنیم احتمال ریزش در بین هشت نفر بالای جدول زیاد است چون برخی از کشورها ۲ نماینده دارند و برخی دیگر شرایط کامل سیستم جدید گزینشی را ندارند. بعد از پایان گزینشیها قطعا شاهد این خواهیم بود که تست دوپینگ خارج مسابقه از مدعیان گرفته خواهد شد. بنابراین ثبت نام در سامانه ادامز یکی از شروط است و برخی قوانین دیگر که که جدول امتیازی را خلوت خواهد کرد. همچنین برخی از کشورها بر روی مدال این دسته حساب باز نمیکنند و شاید ورزشکاران را از لیست اعزامی خارج کنند.
ولی ورزشکارانی در کره جنوبی و ژاپن هم مدعی عنوان بهترین هستند با این شرایط کار سهراب مرادی راحت نیست؟
بله اگر جدول به این شکل باقی بماند کار سخت است اما اگر جدول امتیاز نفرات در دسته ۹۶ کیلو را بررسی کنید متوجه خواهید شد احتمال حضور این ۲ ورزشکار کره و ژاپن در جمع هشت نفر برتر وجود دارد. بنابراین سهراب این شانس را دارد که بعنوان نفر برتر قاره صعود کند.
با فرض کسب چهار سهمیه در دسته های ۹۶، ۱۰۹ و به اضافه ۱۰۹ فدراسیون تمایل به حضور کدام ورزشکار در توکیو دارد؟
این شاید شائبه ای باشد که مدت ها برخی بر آن تاکید می کنند و برخی نیز مدعی حمایت ما از یک یا چند ورزشکار در این رشته هستند اما باید بگویم بعد از بسته شدن لیست گزینشیها نامه به کمیته ملی المپیک ایران زده می شود و نام نفراتی که سهمیه کسب کردند اعلام خواهد شد. چون ما ۲ سهمیه بیشتر نداریم مجبور به گزینش ورزشکاران هستیم و این کار توسط ما صورت نخواهد پذیرفت بلکه کمیته ملی المپیک برای اعزام، شاخصهایی دارد که یکی از مهمترین آن رسیدن به سکو است. کمیته ملی از ما نظر خواهی میکند اما تصمیم نهایی را بنابر مصلحت و عزت کشور خواهد گرفت که چه کسی به توکیو برود. ما برای تمام وزنهبرداران مدعی رسیدن به توکیو امکانات لازم را فراهم کردیم اما عملکرد این ورزشکاران در اعزام آنان بیتاثیر نیست. ورزشکار باید نخست سهمیه را کسب کند بعد به فکر اعزام باشد.