به گزارش ایرنا، استان قزوین طی هشت سال گذشته دستاوردهای زیادی را در بخش کشاورزی به دست آورده که در کنار رشد سرمایه گذاری و ایجاد صنایع تبدیلی و دامی بزرگ و مطرح و توسعه باغات، باید به حوزه زراعت و رشد تولید محصولات استراتژیک از جمله گندم با هدف تامین امنیت غذایی و همچنین گیاهان علوفه ای در راستای پشتیبانی از صنعت دام اشاره کرد.
رشد مناسب تولید محصولات مهم و استراتژیک کشاورزی در استان قزوین طی هشت سال اخیر در شرایطی به دست آمده که در این مدت توسعه کشت رقم نخورده بلکه در مواردی سطح زیر کشت نیز کاهش یافته است به آن معنا که با استفاده از منابع آبی و خاکی کمتر محصول بیشتری برداشت و تولید شده است.
کاهش قابل توجه کشت محصولات پرآب (سبزی، صیفی جات و جالیزی) با هدف صیانت از منابع آبی زیرزمینی و جایگزینی آنها با محصولات کم آبر و دارای توجیه اقتصادی از دیگر توفیقات دولت طی هشت سال گذشته در استان قزوین بوده است که در این گزارش به آن پرداخته شده است.
افزایش تولید گندم از ۲۴۵ هزار تن در سال ۹۲ به حدود ۳۴۱ هزار تن در سال ۹۹
رشد تولید گندم قزوین نسبت به هشت سال قبل در شرایطی رقم خورده که سطح زیر کشت این محصول سال ۹۲، ۱۶۹ هزار هکتار بود که این رقم در سال قبل به ۱۵۴ هزار هکتار کاهش یافت که به معنای صرفه جویی در منابع آبی و خاکی است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی قزوین در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: یکی از اولویت های وزارت جهاد کشاورزی در راستای تامین امنیت غذایی جامعه تامین یا خودکفایی گندم است و طی هشت سال اخیر گام های بلندی در این حوزه در سطح کشور و همچنین استان قزوین برداشته شده است.
فاطمه خمسه با اشاره به شیب صعودی تولید گندم این محصول مهم و استراتژیک کشاورزی در این استان در هشت ساله اخیر،گفت: میزان تولید گندم قزوین در سال ۹۲، ۲۴۵ هزار و ۶۵۴ تن بود که این رقم در سال ۹۹ به ۳۴۰ هزار و ۹۷۵ تن افزایش یافت.
وی با بیان اینکه افزایش تولید گندم در استان قزوین حاصل یک برنامه ریزی مناسب بوده و اجرای سیاست های ابلاغی دولت و وزارت جهاد کشاورزی بوده است،افزود: از سال ۹۲ تا ۹۹ به طور مجموع ۲ میلیون و ۳۶۷ هزار و ۷۶۷ هزار تن گندم در این استان برداشت و تولید شده است.
خمسه با اشاره به خرید تضمینی گندم به شکل سالانه از کشاورزان از سوی دولت،گفت: با برنامه ریزی های انجام شده طی سال های اخیر مطالبات گندم کاران در کمترین زمان ممکن پرداخت و تسویه شده که این مهم را نیز باید گامی مثبت در راستای تقویت تولید محصولات استراتژیک کشاورزی دانست.
این مسوول با بیان اینکه تولید گندم در قزوین طی سال های اخیر به بیش از ۲.۵ برابر نیاز سالانه مردم استان رسیده و ذخایر قابل اتکایی از گندم در سیلوها وجود دارد،افزود: نیاز مصرفی قزوین برای نان سالانه ۱۲۰ هزار تن است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین یادآور شد: مازاد مصرف گندم استان به مصارف صنعتی اختصاص داده می شود و یا در سایر استان ها به مصرف می رسد.
خمسه با بیان اینکه رشد قابل توجه تولید گندم در استان قزوین در شرایطی رقم خورده که نسبت به سال ۹۲ شاهد کاهش سطح زیر کشت این محصول بوده ایم،افزود: در سال ۹۲ سطح زیر کشت این محصول در استان ۱۶۹ هزار و ۶۳۵ هکتار بود که این رقم در سال گذشته به ۱۵۴ هزار و ۴۵۶ هکتار کاهش یافت و این بدان معناست که با مصرف آب و هزینه های کم تر محصول بیشتر تولید شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین همچنین با اشاره به نقش مهم حبوبات در کمک به تامین امنیت غذایی جامعه،گفت: در طی هشت سال گذشته میزان تولید حبوبات در استان قزوین ۳ هزار و ۹۸۳ تن در سال ۹۲ پارسال به ۹ هزار و ۸۷۹ تن رسید.
وی افزود: با وجود تنگناها و محدودیت های مالی ناشی از تحریم ها و کاهش درآمدهای کشور، بخش کشاورزی با تلاش های بی وقفه دولتمردان و بهره برداران در هشت سال اخیر به موفقیت های زیادی دست یافت که امنیت غذایی جامعه را تضمین کرد.
کاهش قابل ملاحظه کشت محصولات پرآب بر در قزوین با پیاده سازی برنامه اصلاح الگوی کشت
میزان کشت سبزی و صیفی جات و محصولات جالیزی در قزوین سال ۹۲، بیش از ۱۹ هزار هکتار بود که این رقم در راستای صیانت از منابع آبی زیرزمینی در سال ۹۹ به ۱۰ هزار و ۹۲۵ هکتار کاهش پیدا کرد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: از آنجا که منابع آبی در کشور ما محدود هستند کشت محصولات آب بر باید کنترل شده باشد و سطح زیر کشت این گونه محصولات باید کاهش یابد.
مجید اسماعیلی با اشاره به اجرای طرح الگوی کشت در استان قزوین با هدف ساماندهی به وضعیت کشت محصولات پرآب بر و جایگزینی آنها با محصولات کم آب بر به شکلی که معیشت کشاورزان را تامین و برای آنها توجیه اقتصادی داشته باشد، افزود: پیرو اجرای سیاست های دولت و در راستای صرفه جویی در مصرف آب این نعمت گرانبهای خدادادی و صیانت از منابع آبی زیرزمینی، سطح زیر کشت سبزی، صیفی جات و محصولات جالیزی در استان قزوین با یک شیب مناسب از سال ۹۲ تاکنون کاهش یافته است.
این مسوول، سطح زیر کشت سبزی، صیفی جات و محصولات جالیزی استان قزوین در سال ۹۲ را ۱۹ هزار و ۷۶ هکتار برشمرد و گفت: این رقم در سال گذشته به ۱۰ هزار و ۹۲۵ هکتار کاهش یافت.
وی با بیان اینکه تولید سبزی، صیفی جات و محصولات جالیزی قزوین در سال ۹۲، ۷۲۹ هزار و ۶۶۳ تن بود که این رقم در سال گذشته به ۵۵۱ هزار و ۸۰۴ تن کاهش یافت،افزود: در سال های گذشته کشت بیش از اندازه این محصولات موجب می شد تا کشاورزان با ضررهای هنگفتی روبرو شوند اما کاهش تولید و کشت به اندازه این محصولات در سال های اخیر موجب شده تا هم در مصرف آب صرفه جویی شود هم کشاورزان محصول خود را با قیمت مناسب عرضه کنند و دچار خسارت نشوند.
اسماعیلی همچنین گفت: تولید گیاهان علوفه ای نیز در استان قزوین طی هشت سال گذشته رشد قابل توجهی داشته و از یک میلیون و ۴۴۵ هزار و ۵۲۴ تن در سال ۹۲ در سال گذشته به یک میلیون و ۸۰۵ هزار و ۸۸ تن افزایش پیدا کرد.
وی اظهار داشت: تولید گیاهان علوفه ای با هدف تامین خوراک دام از اهمیت بالایی برخوردار است و به حفظ و ارتقای امنیت غذایی جامعه کمک می کند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین گفت: نکته حایز اهمیت در رشد تولید گیاهان علوفه ای استان طی هشت سال گذشته این است که افزایش تولید با حفظ سطح زیر کشت و نه توسعه کشت به دشت آمده است.
اسماعیلی ادامه داد: در سال ۹۲، ۴۸ هزار و ۱۴۵ هکتار از اراضی کشاورزی استان قزوین زیر کشت گیاهان علوفه ای قرار داشت که این رقم در سال گذشته ۴۸ هزار و ۹۹۰ هکتار بود و تغییر محسوسی بین این ۲ رقم وجود ندارد اما تولید محصول در سال گذشته نسبت به سال ۹۲، بیش از ۳۵۰ هزار تن افزایش یافت.