به گزارش روز دوشنبه گروه دانشگاه و آموزش ایرنا از روزنامه دیلی میل، محققان «مؤسسه سلطنتی فناوری کی.تی.اچ» در سوئد این نوع چوب شفاف تجدیدپذیر را با استفاده از عصاره پوست مرکبات تولید کرده اند که باعث شفافیت بیشتر آن میشود.
پلیمرهای موجود در دیواره های سلول چوب که لیگنین نامیده می شود، از عبور تقریباً تمام نور جلوگیری می کند. این محققان با جایگزینی لیگنین با روغن مشتق شده از پوست پرتقال و سایر ضایعات مرکبات، ماده ترکیبی ایجاد کردند که تقریباً ۹۰ درصد شفاف بوده و بسیار سازگار با محیط زیست است.
این محققان پیش بینی کرده اند که این چوب می تواند کاربردهای مختلفی از جمله در پنجره های هوشمند، مصارف گرمایی و حتی لیزرهای چوبی داشته باشد.
محققان برای تبدیل چوب به یک کامپوزیت شفاف، لیگنین و پلیمر موجود در دیواره سلول های گیاهان که استحکام گیاه را باعث می شود و بیشترین میزان نور را جذب می کند از آن خارج کردند. سپس دیواره های سلول با گزینه دیگری که به نور اجازه عبور می دهد، دوباره پرمی شوند.
گروهی از محققان در سراسر جهان به یافته های جالبی در مورد چوبها رسیدهاند که نشان میدهد چگونه با تغییر ترکیبات پیچیده چوب میتوان ویژگیهای کاملا جدیدی به آن داد. این تغییرات شامل از بین بردن پلیمرها برای شفاف شدن آن، افزودن نانوذرات نیمههادی برای درخشش آن در برابر اشعه ماورابنفش و افزودن پلیمرهای تغییر فاز دهنده برای ذخیره و آزادسازی گرما توسط این چوبها است.
دانشمندان موسسه فناوری سوئد در این زمینه پیشتاز بودهاند و اولین چوب شفاف خود را در سال ۲۰۱۶ تولید کردند. اکنون محققان در این کامپوزیت جدید، «آکریلات لیمونین»، یک مونومر ساخته شده از روغن استخراج شده از پوست پرتقال و سایر مرکبات را جایگزین لیگنین کردند.
«سلین مونتاناری» دانشجوی دکترا و محقق اصلی این مقاله میگوید: لیمونین را میتوان از ضایعات تجدیدپذیری مثل پوست پرتقال در کارخانههای آب پرتقال به دست آورد.
این مونومر برای پرکردن منافذ خالی چوب استفاده شد و شفافیت فوقالعادهای به وجود آورد. در یک چوب با قطر ۱.۲ میلیمتر ۹۰ درصد شفافیت ایجاد شد که از کارهای قبلی این گروه خیلی بهتر بود. همچنین استحکام ۱۷۴ مگاپاسکال و انعطاف پذیری (کشش) ۱۷ گیگاپاسکال به آن داد که به گفته محققان برای مصارف ساخت و ساز مناسب است.