محمد نبویفرد روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: با توجه به کاهش بیش از ۵۰ درصدی نزولات آسمانی در استان خراسان رضوی و با توجه به نوع و شیوه زندگی عشایر که متکی به دام و دامداری است، این قشر تلاشگر و مولد بیشترین آسیب را از ناحیه خشکسالی دیده و در خط مقدم اثرات منفی آن قرار دارند.
وی ادامه داد: خشکسالی در حوزه مراتع موجب کاهش علوفه مرتعی معادل چهار هزار و ۴۸۰ میلیارد ریال، در بخش دام با کاهش قیمت دام مولد مازاد معادل ۵۵۰ میلیارد ریال و در کاهش قیمت بره پرواری ۲ هزار و ۲۴۰ میلیارد ریال و در مجموع هفت هزار و ۲۷۰ میلیارد ریال خسارت به عشایر استان وارد آورده است.
مدیرکل عشایر خراسان رضوی گفت: مراتع استان در گذشته ۵۰ درصد علوفه مورد نیاز دام عشایر را تامین میکرد که در شرایط کنونی و با توجه به فقر مراتع، این میزان به کمتر از ۱۰ درصد رسیده است و عشایر چاره ای جز تعلیف دستی دام خود ندارند.
نبوی فرد افزود: از سوی دیگر کمبود علوفه و گرانی نهاده ها در بازار و توان مالی اندک عشایر، این قشر را با مشکلات جدی مواجه ساخته است.
وی به تامین آب مورد نیاز عشایر با توجه به کمبود منابع آبی نیز اشاره و بیان کرد: ادارهکل عشایر خراسان رضوی پیش تر سالانه هفت هزار دستگاه تانکر هر یک با ظرفیت ۱۲ هزار لیتر آب را توسط ناوگان آبرسان برای عشایر تامین میکرد.
وی ادامه داد: تداوم پدیده خشکسالی موجب شد چهار هزار و ۴۵۰ دستگاه تانکر دیگر به حجم خدمات جاری آبرسانی به عشایر افزوده شود که بر این اساس به ۵۵ میلیارد ریال اعتبار جدید برای آبرسانی سیار به مناطق عشایری فاقد دسترسی به این مایع حیاتی نیاز است.
مدیرکل عشایر خراسان رضوی گفت: علاوه بر افزایش درخواست آبرسانی، پدیده خشکسالی منجر به خشکیدن چاههای مالداری در مناطق عشایری استان شده است، لذا ۵۴ میلیارد ریال اعتبار برای کفشکنی و مرمت ۱۸۰ حلقه چاه مالداری نیاز است تا بتوان آب مورد نیاز دامهای عشایر را تامین کرد.
وی به توزیع علوفه توسط شبکههای تعاونی عشایری هم اشاره و بیان کرد: پارسال با وجود محدودیتهای مالی و کمبود نهادههای دامی، شبکههای تعاونی عشایری استان ۸۵ هزار تن علوفه بین عشایر توزیع کردند.
نبویفرد افزود: البته این حجم علوفه توزیعی توسط شبکههای تعاونی تنها حدود ۲۰ درصد از نیاز دامهای عشایر خراسان رضوی را تامین میکند لذا باید ۸۰ درصد دیگر آن از طریق تعلیف دام در مراتع یا مزارع و همچنین خرید نقدی نهاده از بازار توسط خود عشایر دامدار تامین شود.
وی خاطرنشان کرد: این وضعیت در حالی است که اگر نهادههای دامی دولتی بیشتری به شبکههای تعاونی عشایری تحویل شود توان تولید و توزیع بیشتری برای علوفه مورد نیاز عشایر وجود دارد که در این زمینه نیاز به ۶ هزار و ۳۸۱ میلیارد ریال اعتبار هستیم.
مدیرکل امور عشایر خراسان رضوی گفت: در روزهای اخیر مدیران وزارت جهاد کشاورزی و سازمان امور عشایر، اقدامات خوبی همچون خرید دام مازاد عشایر توسط شرکت پشتیبانی دام و توزیع علوفه را برنامهریزی کردهاند و امید میرود با این اقدامات قسمتی از مشکلات عشایر مرتفع شود.
هفت هزار و ۱۴۵ خانوار عشایری در خراسان رضوی با در اختیار داشتن ۹۹۵ هزار واحد دام سالانه ۳۰ هزار تن محصولات دامی تولید و روانه بازار میکنند.