تهران- ایرنا- معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران با بیان اینکه طرح های موضعی و موضوعی از جمله اقدامات معاونت شهرسازی و معماری است.گفت: در ۳۰ماه گذشته نزدیک به ۴۰ طرح موضعی و موضوعی به تصویب کمیسیون ماده ۵ و شورای عالی شهرسازی و معماری رسید.

به گزارش ایرنا عبدالرضا گلپایگانی روز دوشنبه در نشست خبری شهردار و معاونانش با اصحاب رسانه با بیان اینکه وقتی طرح های تفصیلی تهران تهیه شد در ابتدا نزدیک ۶۰۰ طرح موضعی تعیین شد که باید معاونت شهرسازی این طرح ها را به سامان می رساند، افزود: همچنان ۱۰۰ طرح موضعی و موضوعی به عهده معاونت شهرسازی است. 

وی با اشاره به اهمیت این طرح ها گفت: تقریبا از ۶۰سال گذشته همواره حفظ معماری جزو قوانین ما بود، نمونه های واقعی اجرایی شده این قوانین بسیار نادر است. در تمام قوانین بر حفظ معماری ایرانی - اسلامی تاکید شده است و رهبران و مدیران ارشد بر حفظ معماری ایرانی تاکید داشتند. طرح نفر آباد با نگاه معماری ایرانی – اسلامی به تصویب کمیسیون ماده ۵ رسید و اجرای آن با سازمان نوسازی به کمک معاونت فنی و عمرانی آغاز شده است.

معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران با اشاره به این که خیابان ولیعصر اهمیت تاریخی برای شهر تهران دارد، تاکید کرد: حفظ  خیابان ولیعصر که به عنوان محوری به ثبت ملی رسیده است، در دستور کار معاونت های مختلف شهرداری است و طرح تفصیلی این خیابان تهیه شده است.

گلپایگانی با اشاره به طرح دیگر این معاونت افزود: خیابان فدائیان اسلام در جنوب شرق تهران تقریبا از ۳۰ سال گذشته با اهمیت بالا تلقی و محرک جنوب شرق تهران محسوب شده است، اما ۳۰ سال فریز بودن این محور، شالوده توسعه جنوب شهر تهران را با خلل روبرو کرده بود که با بازآفرینی این محور به کمیسیون ماده ۵ رسید. این محدوده با ۵۰۰ هکتار در مناطق ۱۵، ۱۶، ۲۰ و ۱۲ است.

وی با اشاره به ذخیره زمین های نوسازی تاکید کرد: تکلیف شده بود که برای این زمین ها چارچوب تهیه شود و بعد از طی یکسال گذشته حدود ۷-۸ طرح براساس همین چارچوب در حوزه کوچک مقیاس به تصویب کمیسیون ماده ۵ رسید. حدود ۴۰-۵۰ درصد قرار است به توسعه خدمات هفتگانه شهر اختصاص یابد و تقریبا حدود سه هزار هکتار برای زمین های شهری در نظر گرفته شده است. ۳۰میلیون متر مربع در آینده به صورت تدریجی به سرانه های خدمات شهر تهران افزوده خواهد شد که ظرف یکسال گذشته به تصویب رسیده است.

معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران با اشاره به این که شارباغ و طولانی ترین راه پیاده که ارتباط پایین خط و بالای خط تهران – تبریز است، گفت: برای این طرح یک مسابقه بین المللی برگزار شد. در نهایت دقت طرحی انتخاب و در حال اجراست که در جنوب غرب تهران این محور همان کاری را انجام بدهد که فدائیان اسلام در شرق انجام می دهد. حدود ۴۰ پروژه است که هر کدام ارزش های بسیار پایداری برای شهر تهران ایجاد می کنند.

وی با تاکید بر اینکه صدور پروانه ابزار قدرتمندی برای تحقق طرح های شهری است، گفت: با استفاده از زیر ساخت ها هیچ پروانه ای خلاف ضوابط شهرسازی صادر نمی شود. با استفاده از زیرساخت ها امکان کنترل نقشه ها را فراهم کرده ایم. نقشه ها از منظر طرح های تفصیلی و سیستمی کنترل می شود و امکان تخلف وجود ندارد و بر این اساس شرح وظایف شوراهای معماری را در دستور کار قرار دادیم.

او گفت: تهیه دفترچه ارزش ملک اقدام دیگری است که انجام شده است و در عوارض ۱۴۰۰ اعمال شده است. در برنامه ریزی در برنامه سوم توسعه شهرداری تهران اقدامات موثری انجام شد. نوسازی در ۳۰ ماه گذشته اقدامات کلیدی موثری انجام داده و پلازاها و میدانگاه های در مقیاس محله، دفاتر توسعه محله و اقداماتی که در چارچوب بازآفرینی است، انجام شد.

این مقام همچنین گفت: درباره دره اسلام آباد مطالعات مفصلی انجام شده و طرح آماده ورود به کمیسیون ماده ۵ است. دره اسلام آباد و اوین درکه به یکی از محورهای تفریحی تبدیل خواهد شد.

وی درباره بافت های فرسوده تهران گفت: محدوده هایی که در شهر تهران مشمول تخفیف بافت فرسوده بودند در انتهای ۹۹ حدود ۸۰۰ هکتار به آنها افزوده شد. شهرداری در ۸۰۰ هکتار از گرفتن عوارض صرف نظر کرد تا به نوسازی بافت فرسوده تحرک بیشتری بدهد.

 گلپایگانی گفت: پادگان ۰۶ را در معاونت شهرسازی و معماری پیگیری می کنیم. دو محور اساسی مطرح شده است. یکی تداوم حضور ارتش در بخش های تاریخی برای حفظ و پاسداشت ارزش های تاریخی است. دوم این که بتوانیم تراکم مصوب شده را کاهش دهیم. در این ۲ زمینه با ارتش مذاکره می کنیم که امیدوارم هر چه سریع تر به نتیجه برسد.

معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران تاکید کرد: در حوزه شهرسازی و معماری شهرداری تهران رسالتی که به عهده معاونت گذاشته شد با رهنمودهای شهردار و شورای شهر تهران به دنبال برگرداندن حوزه شهرسازی به جایگاه اصلی خود بودیم. این معاونت وظایف ذاتی دارد که در سال های گوناگون مدیریت های مختلف در شهر این وظایف به فراموشی سپرده شده بود.

گلپایگانی همچنین در پاسخ به این سوال که چه اقداماتی برای تثبیت جایگاه معاونت شهرسازی و معماری شده است؟ گفت: بستر مناسب توسعه شهر برای نیروهای فعال در شهر و تبادل کالای اجتماعی و اقتصادی را فراهم کرده ایم.

وی افزود: بستر مناسب برای ایجاد توسعه شهر و عدالت اجتماعی (که شهر نیاز به آن دارد) را  ایجاد شده است. در چارچوب اصلی پایبندی به طرح های کلی و بستر درستی برای تبادلات فرهنگی، اجتماعی به وجود آوردیم. حوزه شهرسازی تهیه طرح های شهری و اصلاح آن، ارائه آن به کمیسیون ماده ۵ از ماموریت های حوزه شهرسازی است. رویکرد اساسی در این دوره با محوریت حفظ دارایی های شهر و شهر نفروشی است.

گلپایگانی گفت: اقدامات اساسی طی ۳۰ ماه گذشته به وقوع پیوسته است که ناظر بر رسیدن به شهر پایدار و مطلوب است و حفظ ارزش های تاریخی شهر و گسترش عدالت اجتماعی به این منجر می شود که دارایی های شهر را به عده ای خاص مختص نکنیم.