به گزارش ایرنا، در این آیین که شامگاه سهشنبه در تالار حافظ شیراز برگزار شد، ۶ مقاله مربوط به پژوهشهای ادبیات داستانی و در بخش ویژه نیز ۶ مقاله با موضوع سیمین دانشور، به عنوان آثار برتر معرفی شدند.
دبیر همایش و رییس سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری شیراز در گفتگو با ایرنا با بیان اینکه نخستین همایش ملی یکصدمین زادروز سیمین دانشور همزمان با هفته شیراز برپا شد اظهار داشت: این همایش با هدف گردآوری و ارائه نتایج پژوهش های علمی و دانشگاهی در کنار آثار هنرمندان و نویسندگان حوزه ادبیات داستانی برگزار شد تا این چهره فاخر ادبی و فرهنگی شهر شیراز و کشورمان ، بیش از گذشته به مردم این شهر معرفی شود.
مرتضی جعفری در ادامه افزود: این همایش در دوبخش اصلی و ویژه به مدت یک روز در شیراز برگزار شد که پس از بررسی ۷۶ مقاله دریافتی از سراسر کشور ، درنهایت در بخش اصلی، ۱۲ برگزیده در دو بخش معرفی شدند.
در مراسم اختتامیه همایش پژوهش های ادبی سیمین، صابر سهرابی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس و همچنین دهقانی، مسئول کمیسیون گردشگری شورای شهر شیراز در سخنانی ضمن اشاره به نقش مهم آثار سیمین دانشور در ادبیات داستانی، یاد و خاطره این نویسنده شهیر و همچنین مرحوم منصور اوجی ، شاعر فقید شیرازی را گرامی داشتند.
ابوالقاسم فقیری از صاحب نظران عرضه ادبیات داستانی و استاد حوزه فرهنگ عامه مردم شیراز نیز در سخنانی با اشاره به بخش هایی از بزرگترین اثر فاخر سیمین دانشور و نقش فرهنگ عامه مردم شیراز در کتاب سووشون اظهار داشت: سووشون داستانی است همه چیز تمام و خواندنی که در آن عشق و محبت ، گذشت ، مردم دوستی و مقاومت در مقابل مشکلات ، به شکلی هنرمندانه در قالب داستان نگاشته شده است.
مصطفی ندیم استاد دانشگاه شیراز و یکی از برگزیدگان این همایش در گفتگو با خبرنگار ایرنا ، موضوع مقاله منتخب خود را، نقش فرهنگ عامه در رمان سووشون بیان کرد و گفت: استفاده از واژگان گویش شیرازی ، اصطلاحات ، ضرب المثل ها و حتی اشاره به مکان های عامه مردم شیراز باعث شده تا این اثر در بحث فرهنگ عامه ، دارای ارزش خاصی باشد.
در پایان این همایش یک روزه، ضمن تجلیل از برگزیدگان ، از پوستر جشنواره داستان کودک با عنوان سفرهای جادویی رونمایی شد.
۶ اثر در بخش اصلی و ۶ اثر در بخش ویژه که به ترتیب مبالغ ۵۰ میلیون ریال، ۳۰ میلیون ریال و ۲۰ میلیون ریال به افراد اول تا سوم اهدا شده است.
سهم استان فارس در بخش ویژه سیمین دانشور فرزانه بوریا زاده و دکتر سعید احسان پور به عنوان برگزیده و در بخش ویژه و تقدیر ویژه این بخش سولماز مظفری و در بخش اصلی پژوهش های علمی علی قنواتی و پرفسور مصطفی ندیم شایسته تقدیر شدند.
مقالههای بازتاب مؤلفههای فرهنگ عامه شیراز در ادبیات داستانی معاصر با مطالعه موردی سووشون و قصههای رسول نوشته مصطفی ندیم وعلی قنواتی، تنازع گفتمانی گفتمان روشنفکری و گفتمان سیاسی در تعیین مؤلفههای ادبیات داستانی بعد از انقلاب اسلامی با تکیه بر ادبیات دفاع مقدس نوشته مرضیه آتشی پور، ما-راوی مشوش «خانهروشنان» گلشیری: چرایی یک روایتگری مبهم نوشته نسترن شهبازی، نقد و بررسی پژوهشهای ادبی زنمحور اثر مریم مقدمی، بررسی و تحلیل عناصر انسجام پیوندی و روابط معنایی درداستان «داش آکل» صادق هدایت نوشته سمیه شرونی تقدیر شدند.
همچنین بررسی رمان پیاده بر اساس رویکردهای چهارگانهی الن شوالتر نوشته مریم دانش، سنت نوشتاری زنان: مطالعه موردی دو نسل از نویسندگان زن ایران(سیمین دانشور و زویا پیرزاد) نوشته نسیم جانفدا و محبوبه پاک نیا، تجربه سیمین دانشور از جهان مدرن؛ بررسی جامعهشناختی نامههای سفر به آمریکا نوشته سمیه سادات شفیعی، تحلیل ساختار هویّت و رشد شخصیّت در رمان «جزیره سرگردانی» بر اساس تئوری زیست بوم شناختی برون فن برنر نوشته طاهره کوچکیان، سه گونگی اقلیمی، طرحی نو در داستان نویسی اقلیمی جنوب نوشته رضا صادقی شهپر، تحلیل شخصیت یوسف در رمان سووشون از قهرمان مبارز تا هیولای شوهر نوشته فرزانه بوریازاده و سعید حسام پور و سفر قهرمانی کهن الگویی در سووشون سیمین دانشور نوشته سولماز مظفری در جایزه پژوهشهای ادبی سیمین تقدیر شدند.
سیمین دانشور نویسنده و مترجم متولد هشتم اردیبهشت ۱۳۰۰ در شیراز بود، وی نخستین زن ایرانی بود که به صورتی حرفهای در زبان فارسی داستان نوشت. مهمترین اثر او رمان سووشون است که نثری ساده دارد و به ۱۷ زبان ترجمه شدهاست. دانشور، همراه همسرش جلال آل احمد، عضو کانون نویسندگان ایران بود و در نخستین انتخابات (فروردین ۱۳۴۷) به عنوان رئیس کانون نویسندگان ایران برگزیده شد. دانشور ۱۸ اسفند ۱۳۹۰ در تهران درگذشت.