به گزارش ایرنا، توجه به توسعه زیرساخت های گمرکی در قطب صنعت ایران به خصوص پس از آغاز فعالیت منطقه ویژه اقتصادی کاوه و تولید کالاهای صادرات محور در کارخانه های این شهرستان، از آغاز فعالیت دولت یازدهم در دستور کار قرار گرفت.
گمرک جمهوری اسلامی ایران سازمانی دولتی تابع وزارت امور اقتصادی و دارایی است که به عنوان مرزبان اقتصادی کشور نقش محوری و هماهنگکننده را در مبادی ورودی و خروجی کشور دارد و مسئول اعمال حاکمیت دولت در اجرای قانون امور گمرکی و سایر قوانین و مقررات مربوط به صادرات و واردات و عبور (ترانزیت) کالا، وصول حقوق ورودی و عوارض گمرکی و همچنین مالیاتهای مربوطه و الزامات فنی و تسهیل تجارت است که این ساز و کار مهم در ساوه سهولت امور صادراتی را برای کارخانه های فعال این منطقه به همراه داشته است.
گمرک نقش کلیدی و تعیین کننده ای در توسعه تجارت خارجی کشور دارد و ضمن کاهش هزینه های تجار و بازرگانی خارجی، عاملی مهم در افزایش قدرت رقابت پذیری کالا در بازارهای خارجی به شمار می آید.
گمرک ساوه از آغاز تاکنون
مدیر گمرک منطقه ویژه اقتصادی کاوه در این خصوص به ایرنا، گفت: گمرک ساوه از نیمه دوم سال ۱۳۸۲ با مساعدت های سازمان گمرک جمهوری اسلامی ایران، مسئولان استانی و شهرستانی در مکانی استیجاری و بدون امکانات اولیه همچون برق و آب آشامیدنی در بزرگراه ساوه به تهران افتتاح و با رویه صادرات محوری فعالیت خود را شروع نمود.
«فرامرز امیدی» افزود: با گذشت زمان و افزایش حجم فعالیت تجاری، برای تسریع و تسهیل در تامین مواد اولیه واحدهای تولیدی مستقر در شهر صنعتی کاوه، رویه واردات قطعی نیز به این گمرک تفویض شد و در سال ۱۳۸۷ با اتمام ساخت ساختمان اداری گمرک در شهر صنعتی کاوه، تشکیلات اداری نیز به این مکان منتقل شد تا در راستای ارائه خدمات گمرکی و انجام تشریفات مرتبط با کالای صادراتی و وارداتی صاحبان صنایع و فعالان تجاری فعالیت نماید.
به گفته او، پس از موافقت هیات وزیران، تصویب مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۸۹ و در راستای اجرایی کردن آن با همکاری گمرک و پیگیری دستگاههای مربوطه، منطقه ویژه اقتصادی کاوه در سال ۹۱ به منظور ایجاد اشتغال مولد، جلب و تشویق سرمایه گذاران داخلی و خارجی، انتقال فناوریهای نوین، تولید و پردازش کالا، افزایش صادرات غیر نفتی، صادرات مجدد، ترانزیت خارجی، ایجاد رونق اقتصادی و توسعه اقتصادی پایدار افتتاح شد.
امیدی ادامه داد: در سال ۱۳۹۳ نیز بر اساس دستور و موافقت معاونت فنی و امور گمرکی کشور، کلیه رویه های ورود موقت، قطعی و مرجوعی به صورت عام توسط گمرک ساوه در منطقه ویژه اقتصادی کاوه عملیاتی شد و با افزایش حجم فعالیت های همزمان گمرک ساوه و منطقه ویژه کاوه، لازم بود تا برای دقت و سرعت در انجام تشریفات گمرکی کالاهای تجاری از ظرفیت های قانونی سامانه های فناوری اطلاعات استفاده شود که بر همین اساس با راه اندازی سامانه جامع امور گمرکی تمام رویه های این گمرک در سه بخش صادرات، واردات و ترانزیت از نیمه دوم سال ۹۲ بصورت الکترونیکی آغاز شد.
الکترونیکی شدن فعالیت های صادرات، واردت و ترانزیت در گمرک ساوه
مدیر گمرک منطقه ویژه اقتصادی کاوه اظهار کرد: تسهیل و شتاب بخشی در فرآیند تشریفات صادرات، واردات و ترانزیت کال با ادغام بخش های احراز و ارزش در سرویس ارزیابی، افزایش دقت در اعمال کنترل های گمرکی، فراهم نمودن زمینه مدیریت یکپارچه مرزی در تجارت خارجی، اعمال مدیریت ریسک در ترخیص کالا با استفاده از وضع ضوابط انتخاب مسیر، اطمینان از وصول حقوق ورودی از طریق پرداخت الکترونیکی و به روز بودن آمار تجارت خارجی از حیث گمرکات مبداء و مقصد از مهمترین دستاوردهای الکترونیکی شدن رویه های سه گانه در این گمرک به حساب می آید.
وی ادامه داد: همچنین افزایش تعداد اظهارنامه، واردکنندگان، نوع کالا، ارزش و وزن کالاهای صادراتی و وارداتی و مشخص شدن توقف و دستیابی کالا در فرآیند ترخیص و اینکه علت توقف متوجه کدام سازمان دست اندرکار در تجارت خارجی است نیز پس از الکترونیکی شدن رویه ها در گمرک منطقه ویژه اقتصادی کاوه محقق شد.
امیدی اظهار داشت: شفاف شدن وظایف دستگاههای مختلف از دستاوردهای مهم سامانه الکترونیکی گمرک منطقه ویژه اقتصادی کاوه است.
وی گفت: یکی از مهمترین خدمات این سامانه به جامعه بازرگانان کشور، فراهم نمودن امکان اظهار از راه دور کالاهای وارده و صادره می باشد و علاوه بر آن صاحبان کالا می توانند هر لحظه مراحل انجام کار اظهارنامه خود را را کنترل نمایند که نشان می دهد کاهش چشمگیری در هزینه ها و صرفه جویی در زمان حاصل شده است.
خدمات گمرکی به صنایع منطقه ویژه کاوه و استان های همجوار ساوه
مدیر گمرک منطقه ویژه اقتصادی کاوه اظهار کرد: با آغاز فعالیت این منطقه ویژه اقتصادی، گمرک علاوه بر ارائه خدمات به شرکت ها و واحدهای تولیدی مستقر در شهر صنعتی کاوه، شهر صنعتی ساوه، صنایع شهرستان زرندیه و سایر استانهای همجوار استان مرکزی، اقدام به ترخیص ماشین آلات خط تولید و مواد اولیه واحدهای تولیدی در حال تاسیس و فعال در منطقه ویژه کاوه در کوتاهترین زمان ممکن نمود به طوری که بیشتر آنها در حداقل زمان پیش بینی شده به بهره برداری و تولید رسیده اند.
وی افزود: با توجه به نزدیکی منطقه ویژه کاوه به تهران و موقعیت جغرافیایی با قرار گرفتن در مسیرهای مواصلاتی اصلی کشور و فراهم بودن زیرساختهای لازم و مناسب، این گمرک بعنوان تنها گمرک تخصصی هاب سوخت کشور از اواخر سال ۹۵ نیز معرفی شد و اقدام به ارائه خدمات کرد.
امیدی ادامه داد: با توجه به ظرفیت های شهرستان ساوه از قبیل داشتن بزرگترین شهر صنعتی کشور و وجود صدها کارخانه صنعتی و تولیدی، داشتن چهار خط ریلی به همراه بارانداز و انبار مسقف، گمرک هاب سوخت، همجواری با استان های صنعتی کشور و نزدیکی به پایتخت اکنون بیش از ۹۵ هزار مترمربع انبار سرپوشیده و انبارهای هانگار و روباز در گمرک منطقه احداث شد که حاصل تلاش و تعامل مسئولان و پیگیری های لازم بوده است.
وی افزود: با وجود قرار گرفتن گمرک منطقه ویژه اقتصادی کاوه در فاصله ۵۵ کیلومتری فرودگاه بین المللی امام (ره) و در صورت تقویت نیروی انسانی و ساختن ساختمان اداری و تجاری مناسب برای استقرار کارکنان و سازمانهای همکار و همجوار می توان در سال تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها شاهد رشد روز افزون فعالیتهای تجاری در راستای جلب سرمایه گذاران داخلی و خارجی برای احداث واحدهای تولیدی، صنعتی و خدماتی جدید و انتقال تکنولوژی های جدید برای افزایش رونق و توسعه در این منطقه باشیم که ایجاد فرصت های شغلی پایدار، پویایی بیشتر در اقتصاد استان مرکزی، کشور و منطقه و همچنین افزایش صادرات کالاهای غیر نفتی را به همراه داشته باشد.
یکی از ۲۰ گمرک برتر کشور
به گفته او از زمان راه اندازی تا پایان سال ۱۳۹۹ بیش از چندین میلیارد دلار انواع کالا از گمرک منطقه ویژه اقتصادی کاوه صادر یا به آن وارد شده است به نحوی که این گمرک را در بین ۲۰ گمرک برتر کشور قرار داده است.
وی گفت:در سال های ۹۹ و ۹۸ مقدار یک میلیون و ۴۳۵ هزار تن کالا از این گمرک به مقصد بازارهای جهانی صادر شده است.
مدیر گمرک منطقه ویژه اقتصادی کاوه افزود: کالاهای صادراتی از قبیل انواع فرآورده ها و مشتقات نفتی، آبمیوه، میلگرد آجدار، قوطی آلومینیومی، دستمال کاغذی، محصولات شیمیایی، شیشه و مصنوعات شیشه ای، کاشی و سرامیک، مصنوعات پلاستیکی، مصنوعات فلزی و آلومینیومی به بیش از ۵۴ کشور صادر شده است.
امیدی ادامه داد: از جمله کشورهای مقصد صادرات کالاهای اظهار شده از گمرک منطقه ویژه اقتصادی کاوه می توان به افغانستان، عراق، ترکیه، پاکستان، ایتالیا، روسیه و ترکمنستان اشاره کرد.
وی احداث ۱۰ باب انبار اختصاصی در منطقه ویژه اقتصادی کاوه را عاملی موثر در توسعه صادرات از گمرک این منطقه برشمرد و گفت: این فضاهای انباری به واحدهای تولیدی مستقر در شهر صنعتی کاوه و سایر شرکت ها فرصتی مناسب برای دپوی کالاها تا زمان صادرات یا واردات داده است.
وی افزود: با فراهم بودن زیرساخت های انباری (محوطه هانگار و انبار سرپوشیده، تجهیزات و ماشین آلات تخلیه و بارگیری و بارانداز) در منطقه ویژه اقتصادی کاوه طی ۲ سال اخیر مقدار ۲۵۸ هزار و ۲۲۵ تن انواع کالا به ارزش ۸۲۰ میلیون دلار از بیش از ۴۰ کشور از جمله چین، امارات متحده عربی، ترکیه، ایتالیا، آلمان، عراق و هند وارد کشور شد.
امیدی گفت: عمده ترین کالاهای وارداتی شامل ماشین آلات و دستگاه های خط تولید، انواع مواد اولیه واحدهای تولیدی، کالاهای واسطه ای از قبیل کویل آلومینیوم، پوره و کنستانتره، اسانس، پاکت آبمیوه، خمیر الیاف، مواد اولیه شوینده، خودرو و موز هستند.
به گفته او در همین بازه زمانی مقدار ۳۱۰ هزار تن انواع کالا به ارزش بیش از یک میلیارد و ۲۰۰ هزار دلار از گمرک منطقه ویژه اقتصادی کاوه ترانزیت خارجی شد که بخش قابل توجهی از آنها را ماشین آلات خط تولید و مواد اولیه مورد نیاز شرکت های تولیدی فعال و در حال تاسیس منطقه ویژه اقتصادی کاوه تشکیل می دهند.
وی اظهار کرد: در مجموع میزان درآمدهای وصولی گمرک منطقه ویژه اقتصادی کاوه در این مدت بیش از ۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال بوده که در راستای بسته حمایتی گمرک از واحدهای تولیدی و تجاری و کمک به سرمایه در گردش آنها عمدتا به صورت ضمانت نامه بانکی اخذ و در موعد مقرر به خزانه واریز شده است.
نقش گمرک منطقه ویژه اقتصادی در تحقق شعار سال
مدیر گمرک منطقه ویژه اقتصادی کاوه گفت: از جمله تسهیلاتی که این گمرک برای خدمات مطلوبتر در راستای تحقق شعار تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها برای واحدهای تولیدی همگام با سایر گمرکات کشور برای واحدهای تولیدی و فعالان مجاز اقتصادی منظور نموده است، استفاده کامل از تسهیلات بسته های حمایت از تولید و حمایت از صادرات می باشد.
وی گفت: ترخیص کالا خارج از سطح سه (مسیر قرمز)، پذیرش ضمانت نامه بانکی حداکثر یکساله برای ترخیص قطعی کالای وارداتی و کالای ورود موقت برای پردازش پذیرش ماده ۵۱ قانون امور گمرکی، استفاده از تسهیلات ارزیابی در محل کالاهای صادراتی واحدهای تولیدی و استفاده از تضمین بیمه ای برای صادرات از جمله حمایت های گمرک منطقه ویژه اقتصادی کاوه به حساب می آید.
امیدی ادامه داد: تخفیف در هزینه خدمات امور گمرکی موضوع بند الف ماده ۳ آئین نامه اجرایی قانون امور گمرکی (حداکثر تا سقف ۵۰ درصد) برای فعالان اقتصادی مجاز، استفاده از حداقل تضمین در کلیه مواردی که در قانون مذکور و آئین نامه اجرایی برای فعالان اقتصادی مجاز و ارائه مجوز ایجاد انبار اختصاصی نیز دیگر خدمات این گمرک به حوزه تولید و صنعت است.
وی اظهار کرد: انجام فرآیند استرداد حقوق ورودی و تسویه پروانه های ورود موقت مطابق با تسهیلات پیش بینی شده دربسته حمایت از تولید با اخذ تعهد، نگهداری بخشی از کالا به عنوان وثیقه خارج از نوبت مطابق تسهیلات پیش بینی شده در بسته حمایت از تولید با اخذ تعهد، استفاده از تسهیلات ماده ۴۲ قانون امور گمرکی، استفاده از تسهیلات موضوع استاندارد ۳۲-۳ کنوانسیون تجدیدنظر شده کیوتو، استفاده از تسهیلات ماده ۱۶ قانون امور گمرکی کالای متعلق به وزارتخانه ها و موسسات دولتی با تعهد مسئولان مالی سازمان و اشخاص با اخذ ضمانت نامه بانکی با حداکثر سقف یکساله، رسیدگی خارج از نوبت اظهارنامه باتوجه به ضرایب تعیین شده و ضریب اهمیت زمانی سطح ۲ در سامانه جامع امور گمرکی و پذیرش و تسهیل ورود موقت برای صادرکنندگان از دیگر خدمات گمرک منطقه ویژه اقتصادی کاوه است که نقش مهمی در ارتقای ظرفیت های صادراتی و کمک به صنعتگران ایفا می کند.