گچساران - ایرنا - پیش بینی تنش آبی در چند شهر،کمبود آب در باغستان ها، وضعیت نامناسب مزارع گندم دیم و خشکیدگی بسیاری از چشمه سارها گویای جدی بودن خشکسالی در کهگیلویه و بویراحمد است.

به گزارش ایرنا، در حالی که میانگین بلندمدت بارش باران فروردین این استان ۷۰ میلی متر و این شاخص در متوسط اردیبهشت حدود ۱۸ میلی متر است بررسی آمارها نشان می دهد میزان باران بهاری امسال در کهگیلویه وبویراحمد ۹۵درصد کاهش یافته است.

اگرچه میزان کاهش باران در استان تا بیستم اردیبهشت  نسبت به مدت مشابه سال گذشته عدد فریبنده ۵۸ میلی متر است که در مقابل میانگین سالیانه ۵۳۹ میلی متر چندان مهم به نظر نمی رسد اما پراکنش نامناسب باران باعث زیاد بودن اثرات خشکسالی بر بخش های مختلف کهگیلویه وبویراحمد شده است.

تهدیدهای خشکسالی برای مردم استان کهگیلویه و بویراحمد که تنها یک سد مخزنی بزرگ در حال  بهره برداری دارد و دوسوم زمین های کشاورزی آن دیم است بیشتر از بسیاری از نقاط کشور است مساله ای که رسالت شهروندان برای صرفه جویی در مصرف آب،صرف نظر کردن از کشت محصولات پرآب چون برنج و وظیفه مسئولان در جذب برنامه های جبرانی دوران خشکسالی را  بیشتر کرده است.

کاهش برداشت گندم

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد بر اثر کم بارانی در ماه های فروردین واردیبهشت کاهش ۷۰درصدی تولید و برداشت گندم در استان پیش بینی می شود.

عیسی راستین نسب اظهار داشت: در حالی که براساس میزان کشت انتظار می رفت ۷۰هزار تن گندم از کشاورزان کهگیلویه و بویراحمدی خرید تضمینی شود به دلیل نابودی محصولات دیمزارهای استان بر اثر خشکسالی پیش بینی می شود تنها ۲۰ هزار تن گندم در استان خرید تضمینی می شود.

وی ابراز داشت:۱۰۰ هزار هکتار از مزارع استان  پاییزه  سال ۱۳۹۹ زیر کشت گندم رفت که ۷۸ هزار هکتار آن در مزارع دیم بوده است.

راستین نسب عنوان کرد:استفاده از بیمه محصولات کشاورزی از راهکارهای جبرانی دوران خشکسالی است که بیشتر بهره برداران استان از این فرصت استفاده نمی کنند.

تنش آبی در مناطق شهری و روستایی

مدیرکل مدیریت بحران استانداری کهگیلویه و بویراحمد می گوید: تنش آبی که از نیمه دوم خرداد ماه آثار آن نمایان می شود مهمترین دغدغه مسئولان از خشکسالی امسال است.

محمد محمدی اضافه کرد:پنج شهر و ۱۲۵ روستا و منطقه عشایری کهگیلویه و بویراحمد درگیر مشکل تنش آبی است. 

وی عنوان کرد: شهرهای یاسوج، مادوان، باشت، لیکک و دیشموک از شهرهای در تهدید  تنش آبی است. 

محمدی تاکید کرد: خودداری از استفاده از آب آشامیدنی برای آبیاری باغستان ها از وظایف شهروندان برای کمک به کاهش خسارت های خشکسالی است.

باغستان های مرکبات تحت تاثیر خشکسالی

سرپرست امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت:۸۰ درصد از باغستان های مرکبات استان متاثر از کم بارشی ها اسفند ماه تاکنون است.

اکبر محمدی اظهار داشت: به دلیل استفاده از آب چاه ها برای آبیاری بخش قابل توجهی از باغستان های مناطق گرمسیری کهگیلویه و بویراحمد پیش بینی می شود میزان تولید محصولات باغی در استان کاهش چشمگیر یابد.

وی بیان کرد:۱۱هزار و ۴۳۶ هکتار باغ مرکبات در استان وجود دارد که از این میزان باغستان مرکبات هفت هزار و ۸۴۳ هکتار آن بارور است.

کم آبی چشمه ها

مدیرکل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد گفت: ۸۰ درصد از ۲ هزار حلقه چشمه و قنات تأمین آب آشامیدنی مناطق عشایری این استان براثر کم بارشی های اسفند ماه تاکنون دچار کم آبی یا خشکیدگی شده ‌است.

فضل الله آذرفر اظهار داشت: با توجه به کم آبی شدید امسال در مناطق عشایری کهگیلویه و بویراحمد تقویت تجهیزات آبرسانی سیار مناطق عشایری این استان ضروری است.

مدیرکل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد ابراز داشت: کمبود شدید علوفه از دیگر اثرات خشکسالی در مناطق عشایری استان است که این اداره سعی می کند با پرداخت تسهیلات بانکی کم بهره تا حدودی آن را جبران کند.

راهکارهای کاهش پیامدهای خشکسالی

مدیرکل مدیریت بحران استانداری کهگیلویه و بویراحمد معتقد است که  با توجه به خشکسالی امسال نیاز است تا شهروندان نسبت مدیریت مصرف آب مشارکت کنند.

محمدی تاکید کرد:دستگاه های اجرایی مرتبط باید از طریق وزارتخانه ها پیگیری لازم و جدی برای جذب اعتبارات خشکسالی و سازگاری با کم آبی را انجام دهند. 

ممنوعیت کشت برنج

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به خشکسالی امسال گفت: کشت برنج در همه مناطق استان ممنوع است.

راستین نسب تصریح کرد: با توجه اینکه برنج از محصولات با نیاز آبی بالا محسوب می شود کشت برنج حتی در محدود رودخانه های کهگیلویه و بویراحمد ممنوع است.

وی با اشاره به اینکه برخی از کشاورزان بی توجه به این ممنوعیت ها اقدام به کشت برنج می کنند اضافه کرد: شرکت آب منطقه ودادگستری کهگیلویه و بویراحمد برای پیشگیری از کشت برنج مشارکت دارند و با متخلفان برخورد می کنند.

ضرورت تقویت ناوگان آبرسانی مناطق عشایری

مدیرکل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد معتقد است که تقویت ناوگان آبرسانی به مناطق عشایری از نیازهای ضروری امسال است.

آذر فر اضافه کرد:برای تجهیز ناوگان آبرسانی سیار به مناطق عشایری استان ۲۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است.

وی با اشاره به اینکه هم اکنون کار آبرسانی سیار مناطق عشایری استان با  ۱۰ دستگاه تانکر انجام می شود تاکید کرد: بهبود خدمات رسانی به قشر تلاشگر عشایر کهگیلویه و بویراحمد نیازمند تامین ۲۰ دستگاه تانکر دیگر است.

اختصاص اعتبار خرید علوفه

آذرفر از اختصاص ۷۰ میلیارد ریال اعتبار برای پرداخت تسهیلات بانکی خرید علوفه عشایر استان خبر داد و اضافه کرد: این پرداخت این تسهیلات میتواند از فروش دام عشایر پیشگیری کند.

وی گفت:هر یک از خانواده های عشایری براساس تعداد دام می توانند برای دریافت این تسهیلات بانکی اقدام کنند.

وی تاکید کرد: این تسهیلات کم بهره با دوره بازپرداخت پنج ساله و تا سقف ۴۰۰ میلیون تومان پیش بینی شده است.

سالیانه هشت هزار تن گوشت قرمز از سوی عشایر کهگیلویه و بویراحمد تولید می شود.

عشایر کهگیلویه و بویراحمد بیش از یک‌ میلیون رأس دام سبک و سنگین نگهداری می کنند.

عشایر این استان ۳۵ درصد صنایع‌دستی شامل ۱۰ هزار مترمربع انواع گبه، جاجیم، قالی، گلیم و فرش این استان را تولید می‌کند.

۱۲ درصد از جمعیت استان کهگیلویه و بویراحمد در قالب ۱۱ هزار خانوار با جمعیتی معادل ۷۰ هزار نفر عشایر هستند.

این استان ۲۷۰ هزار هکتار زمین کشاورزی دارد که ۸۰ هزار هکتار آن آبی است.
بهره برداران کهگیلویه و بویراحمد سالانه ۹۷۲ هزار تن محصول کشاورزی تولید می کنند.