دکتر مینا سفیدفرد در گفتگو با خبرنگار ایرنا افزود: شکایت از بیخوابی و یا داشتن خواب منقطع باعث شده است که بسیاری از مردم به مصرف خودسرانه قرصهای خوابآور روی آورند. این در حالی است که استفاده از قرصهای خوابآور حتماً باید با نظر پزشک متخصص باشد و داروخانهها اجازه فروش این قرصها را بدون تجویز پزشک به مشتری ندارند.
این متخصص اعصاب و روان بیان کرد: در موارد زیاد علت بیخوابی یا نداشتن خواب راحت به مشکلات دیگر مانند افسردگی و اضطراب باز میگردد. بیخوابی یکی از علامتهای بارز افسردگی است که این روزها در مراجعهکنندگان بسیار دیده میشود.
به گفته وی اولین قدم برای درمان بیخوابی این دسته از افراد درمان افسردگی و اضطراب است و اشتباه است که سریع برای حل بیخوابی بیمار برای او قرص خوابآور تجویز کرد.
سفید فرد گفت: افرادی که دچار بیخوابی شبانه میشوند در ابتدا باید مشکل بیخوابی خود را با پزشک در میان بگذارند و آن را علت یابی کنند نه اینکه خودسرانه قرص خوابآور تهیه و خودسرانه مصرف کنند.
وی با اشاره به اعتیادآور بودن قرصهای خوابآور گفت: بیماری که زیر نظر پزشک داروی اعصاب و روان مصرف میکند اگر با آن دوز و میزانی که پزشک توصیه کرده است، دارو را استفاده کند هیچ مشکل وابستگی روحی و جسمی به دارو بوجود نخواهد آورد.
این متخصص اعصاب و روان بیان کرد: در مورد داروهای خانواده بنزودیازوپین ها مانند آلپرازولام، لورازپام، کلونازپام و... اگر مدت زمان مصرف دارو بیشتر از توصیه و تجویز پزشک باشد احتمال وابستگی به این گروه از داروها زیاد است. بدین صورت که اگر فردی به طور خودسرانه نیم میلیگرم قرص آلپرازولام مصرف کند و همچنان به مصرف خود ادامه دهد، در طول زمان این نیم میلیگرم برای او کافی نیست و سعی بر بالابردن دوز آن میکند که این مسئله خطرناک و موجب وابستگی روحی و جسمی فرد به قرص میشود.
سفید فرد گفت: به طور کلی مصرف بیش از حد هر قرص خطرناک است و تاثیرات مضر بر کلیه و کبد خواهد داشت.
وی اضافه کرد: عوارض اولیه قرصهای خوابآور از گروه بنزودیازوپینها، گیجی و خوابآلودگی است و مصرف دوز بیشتر از آنچه پزشک تجویز کرده میتواند باعث سرکوب تنفسی و در مراحل حاد ایست تنفسی در فرد شود.
وی با اشاره به مصرف قرص خوابآور زولپیدم گفت: این قرص خوابآور از قرصهایی است که برای درمان بیخوابی حتی در طولانی مدت توسط پزشکان متخصص اعصاب و روان تجویز میشود اما مصرف خود سرانه آن بسیار رواج پیدا کرده است و داروخانه ها به راحتی در اختیار مشتریان قرار می دهند که مصرف خودسرانه آن بدون نظر پزشک میتواند باعث توهم بینایی و سندروم خوردن شبانه شود.
سفیدفرد گفت: فردی که دچار سندروم خوردن شبانه میشود، نیمه شب از خواب بیدار می شود و غذا میخورد، اما صبح هرگز به یاد نمیآورد که چنین کاری را کرده و به مرور دچار اضافه وزن و مشکلات متابولیک میشود.
وی ادامه داد: به دلیل اینکه قرص زولپیدم حالت سرخوشی در فرد ایجاد می کند بسیاری از افراد برای رهایی از افسردگی و اضطراب به آن روی می آورند و در طولانی مدت به آن وابسته میشوند.
این متخصص اعصاب وروان گفت:در شهرستان جهرم مصرف داروهای خوابآور از گروه بنزودیازپین به ترتیب شامل آلپرازولام، لورازپام و کلونازپام بیشترین مصرف را دارد. در گروه بعدی از خوابآورها، قرص زولپیدم هم بسیار پر مصرف است.
شهرستان جهرم در فاصله ۱۹۳ کیلومتری از جنوب شرق شیراز قرار داد.