تاریخ انتشار: ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۲:۳۶

تهران- ایرنا- شبکه خبری فرانس۲۴ در گزارشی با اشاره به تشدید خشونت ها در غزه ازشرمساری کشورهای عربی امضاکننده پیمان آبراهام خبر داد و نوشت: شرکای عرب اسرائیل در مقابل فشار اعتراضات خیابانی مجبور به محکومیت حملات اسرائیل شده اند.

به گزارش روز شنبه ایرنا به نقل از تارنمای این شبکه خبری فرانسوی، تشدید خشونت های مرگبار میان اسرائیل و فلسطین باعث شده برخی کشورهای خلیج فارس که از شرکای جدید اسرائیل بشمار می‌روند در معذوریت دیپلماتیک قرار گیرند و شرمسار شوند؛ همان هایی که به عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی پرداخته و از امضاکنندگان پیمان آبراهام بشمار می روند.  

پیمان آبراهام که در سپتامبر سال گذشته میلادی (شهریور ۹۹) میان رژیم صهیونیستی و ابتدا امارات و سپس بحرین و سودان و مراکش امضا شد، منجر به انتقادات بسیار از این کشورها گردید.

اما دور جدید خشونت ها در نوار غزه سبب شده تا کشورهای عرب در نهایت تصمیم به محکومیت حملات اسرائیل به نوار غزه همزمان با جشن های پایان ماه رمضان بگیرند.

یک سال پس از امضای توافق نامه عادی سازی روابط با اسرائیل، اکنون امارات متحده عربی، بحرین، سودان و مراکش مجبور به تغییر مسیر و روی آوردن به سخنان انتقادی شده اند.

«الهام فخرو» تحلیلگر اندیشکده گروه بحران در این خصوص به خبرگزاری فرانسه گفت: «این بیانیه ها عمدتا برای مخاطبان عرب داخلی و منطقه ای در نظر گرفته می شود و مصارف خارجی ندارد». وی تاکید کرد: «اما توافق نامه آبراهام درواقع ده ها سال اجماع را از بین برد و توسط رهبران فلسطینی به عنوان "خیانت" محکوم شد».

بحرین به عنوان یکی دیگر از کشورهای امضا کننده پیمان آبراهام، روزانه شاهد برگزاری تظاهرات ضد اسرائیلی است و معترضان و جامعه مدنی خواستار قطع روابط با اسرائیل شده اند.

در امارات متحده عربی هم که محدودیت های شدیدی در شبکه های اجتماعی وجود دارد، بسیاری از کاربران، فیلم ها و عکس هایی را برای تقبیح اشغالگری و بی رحمی نیروهای اسرائیلی به اشتراک گذاشته اند.

از نظر «هیو لاوت» تحلیلگر شورای روابط خارجی اروپا، این بحران "نخستین آزمایش واقعی" برای امارات متحده عربی است که سالها بی سر و صدا با اسرائیل روابط خود را گسترش داده بود.

لاوت افزود: «توافق آبراهام بر اعتقاد دیرینه نتانیاهو مبنی بر اینکه فلسطینیان به طور موثری به حاشیه رانده می شوند و همزمان اسرائیل روابط خود را با کشورهای همسایه توسعه می دهد، صحه می‌گذارد».

وی گفت: «خشونت های کنونی در غزه آزمایشی است برای آنکه بدانیم آیا امارات متحده عربی آمادگی دارد روابط خود را با اسرائیل به خاطر فلسطینیان در معرض خط قرار دهد؟» وی در پاسخ باتوجه به دستاوردهایی که این توافق برای امارات داشته از جمله مشارکت های فناوری و دسترسی به تجهیزات سخت افزاری نظامی آمریکا، پاسخ را "منفی" می داند.  

اما در حالی که انتقادات در امارات متحده عربی نادیده گرفته شده است، به دلیل حضور گروه های فعال مدنی حامی فلسطین، اوضاع برای سایر کشورهای عربی که به اسرائیل نزدیکتر شده اند پیچیده تر است.

مراکش در مواجهه با فشار اعتراضات خیابانی، در نهایت اقدامات نیروهای اسرائیلی در شرق بیت المقدس را محکوم کرد. هرچند عادی سازی روابط این کشور شمال آفریقا با اسرائیل یک مساله راهبردی بشمار می رود، زیرا به موضوع به رسمیت شناختن حاکمیت آن بر سرزمین مورد مناقشه صحرای غربی از سوی آمریکا مرتبط است.

سودان هم که در ازای حذف از فهرست حامیان تروریسم به رابطه با اسرائیل تن داد، حملات اسرائیل را محکوم کرده و هشدار داد که اقدامات آن "چرخه خشونت" را تداوم خواهد بخشید.

«ولی نصر» از دانشکده مطالعات بین الملل دانشگاه جان هاپکینز در توئیتی نوشت: «تمام راهبرد اسرائیل از طریق پیمان آبراهام بر این استدلال استوار بود که دیگر مساله فلسطین مطرح نیست. اما اکنون به لطف مجموعه ای از اشتباهات اسرائیل، مساله فلسطین به قوت ادامه دارد».