سبزوار- ایرنا- طرحهای بزرگی در شهرستان سبزوار طی هشت سال دولت تدبیر و امید با سرمایه گذاری ۸۱ هزار و ۵۹۶ میلیارد ریال به ثمر رسیده که موجب جهش تولید و رشد اقتصادی علاوه بر ایجاد زیرساختها در نواحی و شهرکهای صنعتی این شهرستان شده است.

این سرمایه گذاریها منجر به صدور ۹۱۲ فقره جواز تاسیس و پروانه بهره برداری طی هشت سال گذشته در شهرستان سبزوار و افتتاح طرحهای بزرگ صنعتی در این منطقه با وجود تحریم و تنگناهای اقتصادی شده است.

علاوه بر بهره برداری از طرحهای شاخص صنعتی، احداث و توسعه شهرک صنعتی شماره ۲ سبزوار، صدور مجوز آغاز عملیات اجرایی منطقه ویژه اقتصادی سبزوار، استقرار اداره گمرگ، دفتر نمایندگی نظام مهندسی معدن و نمایندگی استاندارد در این شهرستان برخی از اقدامات دولت در راستای توسعه شاخص های صنعتی این منطقه بوده است.

۱۶۷ واحد جدید صنعتی در سبزوار فعال شد

واحدهای صنعتی یکی از پیشران‌های حرکت کشور به سوی رونق اقتصادی است. بخشی که در دولت تدبیر و امید سعی شد با برنامه‌ریزی‌های همه‌ جانبه از یک‌سو و تعامل با سایر بخش‌های تولیدی و همراهی بخش خصوصی از سوی دیگر تاثیرگذاری آن در روند اقتصادی افزایش یابد.

رییس اداره صنعت، معدن و تجارت سبزوار با اشاره به دستاورد تلاش های هشت سال گذشته در حوزه صنعت این شهرستان گفت: در این مدت ۱۶۷ واحد صنعتی در سبزوار فعال شده است.

علی امیدبخش افزود: برای راه‌اندازی این واحدهای تولیدی در بخش‌های مختلف صنایع، قطعات فلزی، خودرو، چوب و صنایع غذایی افزون بر سه هزار و ۳۸۴ میلیارد ریال سرمایه‌گذاری شده است.

وی ادامه داد: با بهره برداری از این واحدهای صنعتی علاوه بر توسعه صنعتی شهرستان سبزوار ۲ هزار و ۳۳۶ فرصت شغلی مستقیم نیز ایجاد شده است.

رییس اداره صنعت، معدن و تجارت سبزوار گفت: همچنین در هشت سال گذشته ۷۴۵ جواز تاسیس و توسعه صنعتی با پیش بینی سرمایه‌گذاری ۷۸ هزار و ۲۱۲ میلیارد ریال در این شهرستان صادر شده است.

وی افزود: اقبال به سرمایه گذاری در حوزه صنعت سبزوار در شرایطی رخ داده که این شهرستان در دهه های گذشته بیشتر به شهر تجاری و بازرگانی معروف بود و در حوزه صنعت پیشرفت محسوسی نداشت.

امیدبخش ادامه داد: همچنین در راستای حمایت از سرمایه گذاران و معرفی ظرفیت‌های قابل توجه حوزه صنعت، دفتر سرمایه گذاری در این شهرستان فعال شده که تمایل افراد صاحب سرمایه را به فعالیت در بخش صنعت سبزوار افزایش داده است.

وی گفت: بهره برداری از طرحهای بزرگ صنعتی شامل داروسازی طاها، بتن‌های سبک، بوستان الیاف پارت، آهک هیدراته سبزوار و احداث کارخانه فروسیلیکومنگنز با سرمایه گذاری یک شرکت چینی برخی از طرحهای شاخص صنعتی به ثمر نشسته طی سالهای اخیر است.

رییس اداره صنعت، معدن و تجارت سبزوار افزود: همچنین با هدف ارتقای زیرساخت ها در نواحی و شهرک های صنعتی سبزوار توسعه تاسیسات فنی، زیربنایی، آسفالت معابر، تامین روشنایی، اجرای خطوط انتقال گاز، حفر چاه و اجرای شبکه انتقال آب اجرا شده است.

وی ادامه داد: علاوه بر آن شمار پروانه‌های بهره‌برداری معادن این شهرستان در هشت سال گذشته نسبت به سالهای قبل از آن ۲ برابر شده است.

امیدبخش گفت: ابتدای سال ۹۳  کمتر از ۹۰ معدن در شهرستانهای غرب خراسان رضوی فعال بود که این تعداد طی هشت سال دولت تدبیر و امید به ۱۶۵ معدن افزایش یافته است.

وی افزود: پروانه‌های صادر شده این معادن در زمینه بهره‌برداری و استخراج انواع کانی‌های معدنی، کرومیت، منگنز، سنگ آهک و سنگ های ساختمانی است.

رییس اداره صنعت، معدن و تجارت سبزوار ادامه داد: همچنین به منظور جلوگیری از خام فروشی و گسترش فعالیت بخش معادن و صنایع معدنی چند واحد فرآوری شامل کارخانه های فرآوری کنسانتره کرومیت، منگنز و کانی های معدنی در این منطقه به بهره برداری رسیده است.

وی با اشاره به سرمایه گذاری خارجی در بخش معدن این منطقه گفت: کارخانه فروسیلیکومنگنز با سرمایه گذاری یک شرکت چینی و تولید روزانه ۸۰ تن در شهرستان ششتمد واقع در غرب خراسان رضوی در مرحله بهره برداری است.

امید بخش همچنین با اشاره به آغاز عملیات اجرایی نیروگاه ۵۴۶ مگاواتی سربداران افزود: این نیروگاه با سرمایه ۲۹۰ میلیون یورو راه اندازی می شود که ۲۲۵ یورو از سرمایه ارزی این طرح از محل صندوق توسعه ملی و ۳۰ هزار میلیارد ریال آن بوسیله بانک صادرات، بنیاد تعاون ناجا و پیمانکار بخش خصوصی تأمین می‌گردد.

رییس اداره صنعت، معدن و تجارت سبزوار بهره برداری از نواحی صنعتی شهرستانهای داورزن و خوشاب در غرب خراسان رضوی را از دیگر دستاوردهای دولت یازدهم و دوازدهم در این منطقه برشمرد.

سبزوار آماده جهش تولید

شهرستان سبزوار در سالهای اخیر با ایجاد زیرساخت های مناسب در مدار توسعه قرار گرفته و طرح‌های صنعتی بزرگی که در این منطقه به ثمر نشسته بستر مناسبی را برای رشد اقتصادی فراهم کرده است.

فرماندار ویژه سبزوار نیز با اشاره به ظرفیت های صنعتی و کشاورزی این شهرستان و وجود زیرساخت های فرودگاه، راه آهن و گمرک گفت: این شهرستان مستعد جهش تولید در بخش های مختلف است.

سیدمجتبی علوی مقدم افزود: با هدف جذب سرمایه گذاران و حمایت از آنها پاسخ به استعلام سرمایه‌گذاری در این شهرستان ۲۰ روز تعیین شده و چنانچه دستگاه اداری پاسخ را در فرایند زمانی مشخص شده ندهد تمام اقدامات مغایر با قوانین و مقررات متوجه آن دستگاه خواهد شد.

وی ادامه داد: به منظور حذف مقررات دست وپاگیر در مسیر تولیدکنندگان، پنجره واحد برای تسهیل فرآیند صدور مجوزها در شهرستان سبزوار ایجاد شده است.

فرماندار سبزوار با اشاره به امضای تفاهمنامه ساخت پتروشیمی با مشارکت بخش خصوصی در این شهرستان گفت: زمینه ایجاد اعتماد برای ورود سرمایه گذارن بیش از گذشته فراهم شده است.

ثمردهی کارخانه‌های فولاد و اسید سیتریک جوین

کارخانه فولاد شهرستان جوین در غرب خراسان رضوی با ظرفیت احیای مستقیم ۸۰ هزار تن آهن اسفنجی در سال در حکم آباد جوین قرار دارد که ۱۵۰ نفر در این کارخانه مشغول کار هستند و برای اشتغال ۲۰۰۰ نفر نیز ظرفیت دارد.

فرماندار جوین با اشاره به دستاوردهای دولت تدبیر و امید گفت: واحد تولیدی شرکت پارس فولاد واقع در این شهرستان اردیبهشت ۹۷ با حضور رئیس جمهوری در شهر نقاب، مرکز جوین به بهره برداری رسید.

حسین جمشیدی افزود: برای راه اندازی این واحد تولیدی پنج هزار و ۲۰ میلیارد ریال شامل سه هزار و ۷۴۰ میلیارد ریال و ۳۲ میلیون یورو سرمایه‌گذاری شده که برای ۵۳۱ نفر اشتغال مستقیم ایجاد کرده است.

وی ادامه داد: همچنین کارخانه اسید سیتریک در شهرستان جوین با اختصاص ۴۰ میلیون یورو تسهیلات ارزی و ۲ هزار میلیارد تسهیلات ریالی در سال ۹۵ به بهره برداری رسید.

فرماندار جوین گفت: این کارخانه بزرگترین مجموعه تولید اسیدسیتریک در خاورمیانه است که با اختصاص تسهیلات مورد نیاز در دولت یازدهم به بهره برداری رسیده است.

وی افزود: محصول  این کارخانه تولید انواع شوینده، پاک کننده ها و مواد نگهدارنده با ظرفیت تولید ۴۰ هزار تن محصول اسیدسیتریک است و حدود ۲۳ هزار کیلوگرم آن صرف تامین نیازهای داخلی شده و مابقی به کشورهای خارجی صادر می شود.

جمشیدی ادامه داد: همچنین شرکت ماشین‌های الکتریکی جوین در سال های اخیر اقدام به ساخت الکتروموتورهای مورد نیاز وزراتخانه‌ها و واحدهای تولیدی کشور کرده و در این زمینه آمادگی تولید هر نوع الکتروموتور مورد نیاز کشور را دارد.

توسعه کشاورزی و شیلات در سبزوار

سرعت گرفتن روند توسعه کشاورزی تنها راه کاهش نابرابری سطوح درآمدی در مناطق شهری و روستایی است که تحقق این امر مستلزم توجه به زیرساخت های بخش کشاورزی در مناطق روستایی است.

مدیر جهاد کشاورزی سبزوار در این باره گفت: توسعه چهار برابری کشت گلخانه‌ای در سبزوار، جهش ۱۰ برابری اجرای سامانه‌های آبیاری نوین و افزایش ۳.۵ برابری تولید شیلات برخی از دستاوردهای مهم کشاورزی این شهرستان طی سالهای گذشته بوده است.

علی اصغر امانیان افزود: سطح کشت گلخانه‌ای در شهرستان سبزوار از ۳۰ هزار مترمربع در سال ۱۳۹۲ به بیش از ۱۲۰ هزار مترمربع در سال ۱۳۹۹ افزایش یافته و همچنین با اجرای ۶ هزار و ۲۰۰ هکتار سامانه‌های آبیاری نوین نسبت به ادوار گذشته این سطح نیز افزایش ۱۰ برابری یافته است.

وی ادامه داد: این شهرستان همچنین با افزایش برداشت محصولات باغی و دارویی جایگاه مناسبی در این زمینه دارد.

مدیر جهاد کشاورزی سبزوار گفت: تولید شیلات این شهرستان طی هشت سال گذشته نسبت به قبل از آن ۳.۵ برابر افزایش یافته بطوریکه در سال ۹۲ حدود ۹۲۰ تن ماهی در این شهرستان تولید می‌شد اما اینک افزون بر سه هزار و ۲۰۰ تن ماهی در سبزوار تولید می‌شود.

شهرستان سبزوار مرکب از دو بخش مرکزی و روداب است و ۷۸ هزار نفر از جمعیت آن در  حدود ۲۰۰ روستا سکونت دارند.

سبزوار پس از مشهد و نیشابور با ۲۸۰ هزار نفر جمعیت سومین شهرستان پرجمعیت استان خراسان رضوی است. شهر سبزوار نیز با ۲۴۷ هزار نفر سومین شهر بزرگ این استان محسوب می‌شود.

۱۴ دانشگاه و موسسه آموزش عالی در سبزوار دایر هستند و این شهرستان با فعالیت دانشگاه حکیم سبزواری یکی از قطبهای دانشگاهی خراسان رضوی محسوب می‌شود. این مرکز آموزش عالی در زمره ۲۲ "دانشگاه محور" در کشور است که با حدود ۹ هزار دانشجو، دارای ۳۳ گروه آموزشی، ۱۳۹ کدرشته‌ تحصیلی در مقاطع کارشناسی تا دکتری و ۱۰ دانشکده است.

فعالیت این شهرستان در بخشهای صنعتی و صنوف در بین دیگر شهرستانهای استان جایگاه شاخص دارد بطوری که هم‌اینک ۲۲۰ واحد صنعتی و ۱۷ هزار واحد صنفی در سبزوار فعالیت دارند.

بخش کشاورزی سبزوار هم با ۲۲ هزار بهره‌بردار زراعتگر، باغدار و دامدار در زمره بزرگترین و فعالترین‌ بخشهای این حوزه در خراسان رضوی است. سبزوار دارای ۵۶ هزار هکتار سطح زیرکشت آبی می‌باشد که حدود ۳۷ هزار هکتار آن زراعی و ۱۹ هزار هکتار باغ است. شهرستان سبزوار با حدود هفت هزار هکتار سطح زیرکشت "وش پنبه" رتبه نخست این حوزه را در خراسان رضوی دارد.

همچنین شبکه بهداشت و درمان سبزوار از سال ۱۳۸۷ به دانشگاه ارتقا یافته و هم‌اینک هزار و ۶۰۰ دانشجو در چهار دانشکده پرستاری و مامایی، پزشکی، پیراپزشکی و بهداشت این دانشگاه مشغول تحصیل هستند.

۱۹۷ خانه بهداشت و ۳۷ مرکز بهداشتی و درمانی در شهرستانهای سبزوار، جوین، جغتای، خوشاب و داورزن زیرپوشش دانشگاه علوم پزشکی سبزوار فعالیت دارند.

سبزوار در ۲۳۰ کیلومتری غرب مشهد قرار دارد.