همه ساله با گرم شدن تدریجی هوا، میل به تفریح در کنار چشماندازهای طبیعی افزایش مییابد، تفریحی که گاه به قیمت جان انسانها تمام میشود.
هم اینک حدود ۶۰۰ روستا و ۱۵ شهر استان فارس در وضعیت تنش و بحران آبی قرار دارند، با این وجود، همین چشماندازهای طبیعی موجود هم در اثر بیاحتیاطی افراد بستر رخدادهای تلخ هستند.
۷۷ نفر تنها در سال ۱۳۹۹ به علت غرق شدگی در استان فارس جان باختند و این در حالی است که این استان، هیچ مرز دریایی ندارد.
خداحافظی با جان شیرین در رودخانه برگ شیرین
اواسط اردیبهشتماه امسال بود که رودخانه برگ شیرین در بالاده شهرستان کازرون، جان یک جوان ۳۴ ساله را گرفت. بهمن جمشیدی رئیس مرکز فوریتهای پزشکی کازرون آن زمان با اعلام این خبر به ایرنا گفت: با وجود اینکه آمبولانس برای نجات فرد اعزام شد، این جوان جان خود را از دست داده بود.
شهرستان کازرون در ۱۲۰ کیلومتری غرب شیراز واقع است.
مرگ کودک پنج ساله در چشمه گلابی داراب
رئیس جمعیت هلال احمر شهرستان داراب گفت: ساعت ۳ بامداد ۲۷ اردیبهشتماه ۱۴۰۰ و در تماس مردمی مبنی بر غرق و مفقود شدن کودک ۵ساله در منطقه گردشگری چشمه گلابی امدادگران و نجاتگران پایگاه کوهستان به منطقه اعزام شدند.
محمود حیدری افزود: تیم پایگاه کوهستان داراب بلافاصله بعد از رسیدن به محل شروع به تفحص و جستجوی کودک غرق شده کردند که به دلیل شرایط سخت این منطقه ناشی از سرعت بالای آب و وجود نیزار در اطراف کانال آب،عملیات به سختی ادامه یافت و بالاخره با تلاشهای زیاد و طاقت فرسای امدادگران و نجاتگران پیکر بی جان طفل در ساعت۷:۳۰ پیدا شد و تحویل پرسنل اورژانس شد.
حیدری ضمن تسلیت به خانواده این کودک گفت: از خانوادههایی که برای تفریح و آب تنی به این مکان ها مراجعه میکنند خواست تا مراقب کودکان خود باشند تا شاهد اینگونه حوادث ناگوار نباشیم.
چشمه گلابی یکی از تفرجگاههای شهرستان داراب در بخش فسارود و در فاصله ۲۰ کیلومتری مرکز شهر داراب واقع شده است که جوانان و نوجوانان زیادی جهت آبتنی به آنجا مراجعه می کنند ولی تا امروز هیچگونه خدمات رفاهی و امداد و نجات در این مکان مستقر نشده است.
بنا بر آخرین آمار، در دو ماه نخست سال ۱۴۰۰، سه مورد غرق شدن در سد رودبال و چشمه گلابی در محدوده شهرستان داراب گزارش شده است.
داراب؛ در جنوب شرقی استان فارس و در فاصله ۲۲۵ کیلومتری از شیراز واقع شده است.
آبشار روستای منج بوانات جان گرفت
در یکی از آخرین رخدادهای غرق شدگی در استان فارس، دوم خردادماه جاری یک جوان ۱۹ ساله در آبشار روستای منج در شهرستان بوانات غرق شد و جان خود را از دست داد.
بنا بر اعلام رئیس سازمان آتش نشانی شیراز، جسد جوان غرق شده با تلاش تیم ۱۰ نفره آتش نشانان غواص اعزامی از مرکز استان فارس در عمق هشت متری کشف شد.
محمدهادی قانع در بیان چگونگی این حادثه گفت: جوانی که به منظور شنا کردن درون آب رفته بود بر اثر بیاحتیاطی و نداشتن کنترل به داخل آب فرو رفت.
جان نوجوان ۱۷ساله فدای پسر دایی شد
فرمانده انتظامی شهرستان جهرم پنجم خردادماه جاری گفت: نوجوانی در بخش سیمکان شهرستان جهرم، پس از آنکه پسردایی هفت ساله خود را از غرق شدن در یک استخر نجات داد، خود به دلیل ناآشنایی با فنون شنا غرق شد و جان باخت.
سرهنگ خسرو رزمجویی افزود: بنابر اعلام مرکز فوریتهای پلیسی ۱۱۰ مبنی بر غرق شدن نوجوانی ۱۷ ساله در استخر شنا در روستای "اسفل" بخش سیمکان، ماموران گشت پاسگاه سیمکان به محل اعزام شدند.
وی ابراز کرد: ماموران در بررسیهای اولیه مطلع شدند نوجوانی ۱۷ ساله به همراه پسر خاله و پسر دایی هفت ساله خود جهت چرای دام به اطراف روستای اسفل رفتهاند که بر اثر بیاحتیاطی پسر بچه هفت ساله به داخل استخر آب سقوط کرد. وی اظهار کرد: بنا بر اظهارات شاهدان عینی، در این حادثه متوفی که قصد نجات جان پسردایی خود را داشته به داخل استخر رفت و پس از نجات جان او به دلیل آشنا نبودن به فنون شنا در آب غرق شد.
تفریحی که منجر به مرگ میِشود
رئیس سازمان آتش نشانی شیراز در این باره گفته است: با توجه به گرم شدن هوا، برخی افراد در رودخانهها و برخی از سدها شنا میکنند که گاه این اقدام منجر به مرگ افراد میشود.
قانع افزود: گاهی غفلت و بی احتیاطی سبب میشود تا یک روز تفریح به تلخ ترین روز خانواده منجر شود چرا که گاهی جوانان و نوجوانان برای فرار از گرمای هوا، تنی به آب می زنند و با آبتنی در رودخانه هایی که خطرناک هستند جان خود را از دست می دهند.
رئیس سازمان آتش نشانی شیراز اظهار داشت: برخی بر این تصور هستند که خطر غرقشدگی تنها مربوطه به دریاها است اما بیشتر مواقع، بسیاری از افرادی که برای تفریح و گردش به مناطق آبشارها و رودخانه ها می روند به دلیل نا آشنا بودن به فنون تخصصی شنا و محیط در آبها غرق می شوند؛ لذا رودخانه ها، کنار آبشارها و آبگیرها جای مناسب برای شنا کردن نیست و بهتر است افرادی که تمایل به شنا کردن دارند از استخرهای استاندارد با حضور ناجیان غریق استفاده کنند.
آمار کاهشی است اما نیازمند مراقبت
روابط عمومی مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی استان فارس، آمار اختصاصی از جانباختگان حوادث غرقشدگی دراین استان در اختیار ایرنا قرار داد که نشان از کاهش نسبی تلفات این حوادث طی دو ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال دارد.
بنا بر این آمار، طی فروردین ۱۳۹۹ تعداد ۱۳ نفر در اثر غرق شدگی در استان فارس جان باختند اما این آمار با کاهش ۴۶ درصدی در فروردین ۱۴۰۰ به هفت نفر کاهش یافت.
در اردیبهشت ۱۳۹۹ نیز ۱۲ نفر در فارس غرق شدند که این آمار در اردیبهشتماه امسال، هشت نفر بود و کاهش ۳۳ درصدی را نشان داد.
شاید بخشی از کاهش آمار جانباختگان غرقشدگی در استان فارس متاثر از کاهش حدود ۶۰ درصدی بارندگی در سال زراعی جاری نسبت به مدت مشابه قبل باشد و کاسته شدن از حجم آب تالابها و رودخانهها به نوبه خود عاملی پیشگیرانه در بروز حوادث غرق شدگی تلقی شود.
هرچند آمار گویای روند کاهشی جانباختگان غرق شدگی است اما باید با اطلاعرسانی و هوشیاری بیشتر، مانع از دست رفتن جانهای شیرین در بستر ناآگاهی و بیتوجهی شد.