تاریخ انتشار: ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۶:۴۶

تهران- ایرنا- آسیای مرکزی از زمان شیوع ویروس مهلک کرونا در سال گذشته با مشکلات ناشی از همه‌گیری این بیماری روبرو شده است.

به گزارش ایرنا، کشورهای آسیای مرکزی سال ۱۳۹۹ را در بحبوحه تلاش‌ها برای جلوگیری از گسترش ویروس کرونا و همچنین مهار و مبارزه با این ویروس بیماری‌زا سپری کردند و در حال حاضر در تکاپوی اجرای برنامه واکسیناسیون هستند.

در این گزارش مهمترین تحولات مربوط به کرونا را آسیای مرکزی مرور خواهیم کرد.

قرقیزستان

بر اساس این گزارش از زمان شیوع این ویروس در منطقه آسیای مرکزی، کشورهای مختلف تدابیری را برای جلوگیری از شیوع این بیماری از جمله مسدود کردن مرزهای خود اتخاذ کردند و قرقیزستان نیز از این قاعده مثتثنی نبود.

در  ۵ دسامبر ۲۰۲۰، قزقیزستان اعلام کرد مرزهای این کشور  را به سوی افراد خارجی دوباره باز می کند.

به گفته مقامات قرقیزستان، افراد خارجی متقاضی ورود به این کشور به هنگام ورود باید تست منفی کرونا با اعتبار ۷۲ ساعت را به همراه داشته باشند.

این کشور که  حدود ۴۱۴ هزار مورد ابتلا به کرونا و بیش از ۳ هزار و ۷۰۰ مرگ را ثبت کرده است، قصد دارد بیش از ۶ میلیون نفر از جمعیت ۱۹ میلیون نفری خود را تا پایان سال میلادی ۲۰۲۱ واکسینه کند.

ازبکستان:

از ۱۵ مارس ۲۰۲۱، ازبکستان ممنوعیت  ورود اتباع خارجی به این کشور را به حالت تعلیق درآورد.

برپایه این گزارش، اتباع خارجی با ارایه نتیجه منفی آزمایش با اعتبار حداکثر ۷۲ ساعت می توانند وارد این کشور شوند.

گفتنی است درحال حاضر درخواست ویزا ازبکستان که پیشتر به صورت انلاین متوقف شده بود، مجددا از سرگرفته شده است.

گزارشهای خبری نشان می دهد، از بهمن ۱۳۹۹ که اولین موارد ابتلا به ویروس کرونا در ازبکستان شناسایی شد تاکنون بیش از ۹۶ هزار مورد ابتلا به این بیماری در این کشور گزارش شده است که از این تعداد دست کم ۶۶۸ تن جان خود را از دست داده اند.

تاجیکستان :

جدیدترین گزارشهای خبری از بازشدن فرودگاهها در تاجیکستان حکایت دارد. گفتنی است مسافران می توانند از طریق فرودگاه دوشنبه به این کشور سفر کنند.

همچنین افراد با در دست داشتن گواهی تزریق واکسن کرونا می توانند بدون نتیجه منفی آزمایش کرونا به این کشور سفر کنند.

جدیدترین آمارها حاکی است تاکنون بیش از ۱۳ هزار و ۳۰۰ مورد ابتلا به این بیماری در این کشور گزارش شده است که از این تعداد دست کم ۶۰ تن جان خود را از دست داده اند.

این کشور ۲۹ دی ماه ۱۳۹۹ به عنوان اولین کشور در آسیای میانه واکسن روسی را تایید کرد و اواسط بهمن ماه همان سال اولین محموله بزرگ واکسن روسی را دریافت کرد.

قزاقستان:

گزارشهای خبری نشان می دهد بر اساس تصمیم مقامات قزاقستان ورود مسافران خارجی به این کشور با هدف گردشگری ممنوع است و اجرای ظرح بدون  روادید تا  ۳۱ دسامبر ۲۰۲۱ در این کشور برای برخی از  کشورها به حال تعلیق درآمده است.

قزاقستان که حدود ۴۱۴ هزار مورد ابتلا به کرونا و بیش از ۳ هزار و ۳۰۰ مرگ را ثبت کرده است، قصد دارد بیش از ۶ میلیون نفر از جمعیت ۱۹ میلیون نفری خود را تا پایان سال میلادی ۲۰۲۱ واکسینه کند.

برنامه محدود واکسیناسیون علیه ویروس کرونا در قزاقستان از اول فوریه (اواسط بهمن ۹۹) و با استفاده از واکسن روسی اسپوتنیک وی، آغاز شد. طبق گزارش وزارت بهداشت قزاقستان، تاکنون بیش از ۸۲۳ هزار نفر، یک دوز و بیش از ۱۳۲ هزار نفر هر دو دوز از واکسن کرونا را دریافت کرده‌اند.

در تاریخ ۷ اردیبهشت سال جاری، قزاقستان استفاده انبوه از واکسن بومی کازواک را با تزریق داوطلبانه به معاون نخست‌وزیر این کشور، آغاز کرد.

به گزارش ایرنا از سفارت قزاقستان در تهران، اولین سری از واکسن‌هاس ساخت داخل که شامل ۵۰ هزار دوز است، از روز دوشنبه در سراسر این کشور توزیع شد. قرار است ۵۰ هزار دوز دیگر از این واکسن نیز در ماه مه (اواسط اردیبهشت) توزیع شود.

ترکمنستان:

در حالیکه اکثر کشورهای آسیایی میانه تاحدودی مقررات مربوط به ورود مسافر به داخل مرزهای خود را تسهیل کرده اند، ترکمنستان تاکنون مرزهای خود را به روی مسافران خارجی نگشوده است.

بر اساس جدیدترین آمارهای منتشر شده از سوی سازمان بهداشت جهانی تاکنون گزارشی در خصوص شمار مبتلایان و قربانیان ویروس کرونا در ترکمنستان منتشر نشده است.

در تیرماه ۱۳۹۹ خبرگزاری ترکمنستان (ترکمن پرس) در گزارشی اعلام کرد استفاده از ماسک در اماکن عمومی تاجیکستان اجباری شده است و بازارها و مراکز تجاری بزرگ این کشور به منظور پیشگیری از شیوع این ویروس تعطیل می‌شوند.

گزارشهای خبری نشان می دهد جمهوری ترکمنستان تاکنون دو نوع واکسن «اسپوتنیک-وی» و «سینوفارم چین» را در برنامه واکسیناسیون خود علیه بیماری کوید -۱۹ قرار داده است.

دی ماه ۱۳۹۹ نخستین محموله واکسن ضد کرونا اهدایی چین به ترکمنستان طی مراسمی که در آن «چیان نایی چنگ» سفیر چین در ترکمنستان و نمایندگان وزارت امور خارجه، وزارت بهداشت و استانداری رباپ در مراسم تحویل این واکسن شرکت داشتند، وارد این کشور شده است.