به گزارش روز سه شنبه ایرنا، مجلس نمایندگان افغانستان روز گذشته نسبت به افزایش جنگ، کشتار و ترورهای هدفمند بخشهای مختلف مردم این کشور و آزادی احتمالی ۷ هزار زندانی طالبان و خروج غیر مسئولانه آمریکا از این کشور ابراز نگرانی کردند.
«عبدالقیوم سجادی» نماینده استان غزنی در مجلس با اشاره به حمله تروریستی به مسجدی در شکردره کابل گفت که تروریستان قوم و مذهب نمیشناسند؛ بلکه میخواهند تمام فرزندان این کشور را به خاک و خون بکشند.
سجادی تاکید کرد: دسیسههای بیرونی در روند صلح و خروج غیر مسئولانه آمریکاییها نگران کننده است.
وی تصریح کرد: اگر رهبران سیاسی در کشور متحد نشوند و برای دفع شرارت دشمن مشترک کار نکنند، بازنده خواهند بود.
کمیسیون امور دفاعی مجلس افغانستان نیز اعلام کرد که به تصمیم آمریکا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) درباره خروج نیروهایش از افغانستان احترام میگذارد اما همانطور که حضور نیروهای آمریکایی در افغانستان براساس یک توافق دو جانبه بود، خروج آنها نیز باید مسئولانه باشد.
این کمیسیون افزود: خروج نیروهای آمریکا و ناتو با توجه به ظرفیت موجود نظامیان افغانستان باعث نگرانی است.
«غلام فاروق نظری» یکی دیگر از نمایندگان مجلس افغانستان چراغ سبز دولت برای آزادی ۷ هزار زندانی طالبان را نگران کننده خواند و گفت که این کار سبب سقوط افغانستان خواهد شد.
نظری افزود: آزادی ۷ هزار زندانی طالبان در واقع تکرار معامله ناکام رهایی ۵ هزار زندانی دیگر این گروه خواهد بود و این کار افغانستان را به صلح نمیرساند.
در همین حال «اسکات میلر» فرمانده نظامیان آمریکایی نیز در آستانه خروج از افغانستان و تخلیه فرودگاه قندهار از احتمال افزایش خشونتها طی ماه های آینده هشدار داد.
وی افزود: گروه طالبان فشارهای خود را بر چند استان افغانستان افزایش داده است.
این نگرانیها طی روزهای اخیر در خارج از افغانستان هم مشاهده می شود و وزیر امور خارجه چین نیز خواستار خروج مسئولانه آمریکاییها از افغانستان شده است.
رسانه های افغانستان به نقل از «وانگ یی» نوشته اند که نیروهای خارجی مستقر در افغانستان باید به صورت منظم و مسئولانه از این کشور خارج شوند تا از تاثیرات منفی و وارد شدن آسیب جدی بر روند صلح افغانستان ناشی از اقدامات شتابزده جلوگیری شود.
دفتر شورای امنیت ملی افغانستان نیز در اطلاعیهای اعلام کرد که چین حمایت خود را از روند صلح افغانستان اعلام کرده است.
براساس این اطلاعیه، وانگ یی در یک گفت وگوی تلفنی با حمد الله محب مشاور شورای امنیت افغانستان گفته است که تنها راه حل پایدار، توافق سیاسی میان طرفهای درگیر در افغانستان است.
مشاور شورای امنیت ملی افغانستان در این گفت وگو از وی خواسته است که برای وادار کردن طالبان به تعامل جدی برای صلح، از تمامی گزینههای نفوذ خود از جمله تحریم ملل متحد و سایر راهها استفاده شود.
روسیه نیز طی هفته های اخیر نسبت به افزایش تنشها و جنگ در مرزهای کشورهای آسیای میانه ابراز نگرانی کرده است.
ولادیمیر پوتین در آخرین دیدار با امام علی رحمان رئیس جمهوری تاجیکستان با اشاره به این موضوع،نگرانی تاجیک ها از اوضاع افغانستان را قابل درک دانسته است.
خبرگزاری دید افغانستان نوشت که پوتین در دیدار با رئیس جمهوری تاجیکستان گفت: من میدانم که شما از وضعیت نگران هستید و این نگرانی موجه است.
وی با اشاره به پایگاه نظامی روسیه در تاجیکستان افزوده است: مسکو در این زمینه از دوشنبه حمایت میکند.
با وجود اینکه طی روزهای گذشته طالبان و هیأت دولتی افغانستان تائید کرده اند که نشستی را در دوحه در رابطه با صلح این کشور برگزار کرده و متعهد به ادامه گفتوگوها به صورت جدی شده اند اما محمدسرور دانش معاون رئیس جمهوری افغانستان دیروز گفت که طالبان با بهانه های مختلف از میز گفت وگو فرار می کنند.
معاون رییس جمهور افغانستان افزود: دولت و مردم این کشور به هیچ وجه تسلیم افراطی گری نخواهند شد، اما از راه حل سیاسی مسالمتآمیز و مشارکت عادلانه همه جانبه استقبال می کنند.
این نگرانی ها در حالی مطرح شده که درگیریهای شدید در استانهای هلمند، بغلان و قندوز افغانستان از روز سوم عیدسعیدفطر از سر گرفته شده است.