چند هفته بیشتر تا برگزاری سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری باقی نمانده و نامهای مختلفی به عنوان نامزدهای احتمالی در فضای سیاسی کشور مطرح است. برخی چهرههای سیاسی به صراحت از قصد خود برای حضور در انتخابات سخن گفتهاند. افزون بر این، نامهای بسیاری در جریانات گوناگون به عنوان نامزد احتمالی مطرح شده که البته خود هنوز از قصدشان برای ورود به میدان رقابتها سخنی نگفتهاند، با این حال تحلیل و تفسیرهای زیادی حول محور نامزدی آنان در فضای رسانه ای کشور مطرح میشود.
با توجه به تاثیر ترکیب، تعدد و چینش نامزدهای انتخاباتی در مسایلی چون راهبردها و تاکتیکهای انتخاباتی جریانهای سیاسی، کیفیت برگزاری انتخابات، میزان مشارکت و... رصد موضعگیریها و اظهارنظرهای نامزدهای احتمالی انتخابات، مورد توجه ناظران است. برخی از مهمترین رویدادهای رخ داده در شبانه روز گذشته را در ادامه متن می خوانیم:
از نامزدهای اصولگرا چه خبر؟
داوطلبان برای حل مشکلات مردم برنامه شفاف ارایه کنند
سید ابوالحسن فیروزآبادی داوطلب نامزدی سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری در بیانیهای نوشت: داوطلبان باید برای حل مشکلات و دغدغههای مردم برنامه شفاف و فراتر از شعارهای کلی ارایه کنند. امروز که به فضل الهی انقلاب اسلامی ایران با معماری خمینی کبیر و رهبری داهیانه رهبر معظم انقلاب گام دوم خویش را آغاز کرده، نظام حکمرانی کشور در یک پیچ تاریخی و سرنوشتساز به سر میبرد و از این حیث انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ به عنوان آخرین انتخابات قرن چهاردهم و طلوع قرن پانزدهم اهمیت شایانی دارد.
دولت در تاریخ سیاسی معاصر همواره نقطه توازن و تعادل نظام حکمرانی کشورها بوده است. اما در عصر فضای مجازی (جهانیشدن، اطلاعاتیشدن، شبکهایشدن، اجتماعیشدن و ...) که از مهمترین پیامدهای آن «دولتگریزی» و «ساختارشکنی» برشمرده میشود، این نقطه توازن و تعادل دستخوش تغییرات اساسی شده است. بنابراین اگر دولت جدید (۱۴۰۰) نتواند ضمن اتکا به مبانی و آرمانهای انقلاب اسلامی، نقش و کارویژه خود را در این شرایط جدید در چارچوب یک نظریه جامع بازتعریف کند، نظام حکمرانی با چالشهایی جدی مواجه و کشور در لبه پرتگاهی قرار خواهد گرفت که تبعات و پیامدهای سهمگینی را در مسیر تحقق اهداف انقلاب اسلامی در پی دارد که «سرنوشتی جز عقبماندگی و استعمار از جانب قدرتها» نخواهد داشت.
مطلقا اجازه نمیدهم فساد در هیچ کجا لانه کند
حجت الاسلام سید ابراهیم رییسی داوطلب شرکت در انتخابات ریاست جمهوری در ادامه پیامهای انتخاباتی خود در توییتر اعلام کرد که مطلقا اجازه نمیدهم فساد در هیچ کجا لانه کند.
آمدهام تا بمانم
عزت الله ضرغامی از فعالان سیاسی اصولگرا و داوطلب نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری گفت: دیگران خود را با ضرغامی تطبیق دهند. او در گفت وگویی کوتاه با یکی از رسانه ها در پاسخ به این پرسش که آیا به نفع ابراهیم رئیسی؛ دیگر داوطلب اصولگرای انتخابات ریاست جمهوری از صحنه رقابت ها کناره گیری خواهد کرد؟ اظهار کرد: ضرغامی آمده است تا بماند و دیگران خود را با ضرغامی باید تطبیق دهند.
تورم مشکل لاینحلی نیست
سید امیرحسین قاضیزاده هاشمی نایب رییس اول مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تورم مشکل لاینحلی محسوب نمیشود و ایران هم تنها کشوری نیست که تحریم را تجربه کرده است، نیاز کشور را تغییر در فهم مسایل و تغییر ساختار مدیریتی دانست. این نامزد ریاست جمهوری مجلس، دولت احتمالی خود را دولت سلام نامید و گفت: منظور از سلام، سلام به آینده است، سلام به ایران نو. ما نیازمند جهاداکبر برای تغییر ساختار مدیریتی کشور هستیم و به همین منظور در دو سال گذشته در اندیشکده ای راهکارهای این امر را بررسی کردیم. حاصل کار ما در کتابی با عنوان فصل پروانگی منتشر شده است. شاید برای اولین بار باشد که گروهی پیش از به دست گرفتن قوه مجریه، به فکر چه کردن هستند. استقلال یعنی تحت سلطه نبودن. سلطه گاهی مستقیم است مثل اشغال نظامی ایران توسط متفقین و گاهی غیرمستقیم است مثل قرار دادن حاکمی دست نشانده مانند شاه. ولی سلطه نرم افزاری هم داریم که در آن ساختار یک کشور در راستای منافع خارجی است.
یکی از مهمترین آسیبها، غلبه نمایش به جای کار واقعی است
سعید جلیلی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتوگویی رسانهای با بیان اینکه آسیبهایی جدی در «فرهنگ سیاسی» کشور وجود دارد، تصریح کرد: آسیبهای امروز در فرهنگ سیاسی کشور فراتر از جناحهای سیاسی یا قوهای خاص از قوای کشور است. وقتی نتیجهمحوری رایج نباشد، ممکن است یک نفر ۵ مسوولیت اجرایی را نیز قبول کند تا ۵ خط رزومه داشته باشد و به جای نتیجه گرفتن، نمایش بدهد؛ این رفتارها در فضای سیاسی کشور باید تبدیل به ضد ارزش بشود. ایام انتخابات فرصت مناسبی است تا با تعریف «نتایج مطلوب و مورد انتظار»، کارنامه دولت فعلی و برنامههای کاندایداهای دولت آتی مورد ارزیابی قرار بگیرد.
او گفت: رئیس جمهور وقت در آن زمان نامهای را تحت عنوان «نامهای برای فردا» منتشر کرد، که بله نتوانستیم فلان کار را انجام بدهیم یا آن کار دیگر اگر انجام نشد به خاطر ضعف جای دیگری بود و .. من همان زمان مطلب مفصلی نوشتم که بر فرض این حرفها درست باشد، شما ده کار مهم دیگر را که میتوانستید انجام بدهید، چرا انجام ندادید؟ شرط اول در کار سیاسی، رفتار و کلام صادقانه است؛ اگر صداقت حاکم باشد، انتخاب افراد براساس رفاقتها و علایق شخصی صورت نخواهد گرفت و با تبعیت از فرهنگ صحیح سیاسی کشور، کمهزینه و کارآمد اداره خواهد شد.
از نامزدهای اصلاح طلب چه خبر؟
زنان در دولت احتمالی من نقش ویژهای خواهند داشت
مصطفی کواکبیان داوطلب نامزدی انتخابات ریاست جمهوری، در نشستی خبری، زنان را دارای نقش ویژه در دولت احتمالی خود دانست و گفت: حتما دو وزیر و دو معاون رییس جمهوری از زنان در کابینه من حضور خواهند داشت. با حل مشکلات ساختاری، اقتصادی و سیاست خارجی به وضعیت ایدهآل میرسد. وضعیت معیشت مطلوب نیست. در حزب مردمسالاری روی این موضوع کار کارشناسی انجام شده است. مشکل اصلی کاهش شدید پول ملی و نرخ دلار بیش از ۵٠ برابر ارزش پول ملی است. که بخشی از آن به بانک مرکزی و تحریمها بر میگردد. باید استقلال بانک مرکزی حفظ شود و ما برای آن برنامه داریم.
او در ادامه گفت: نوسانات بازار بورس نیاز به ساماندهی دارد و یارانه نقدی نیز نباید به این شیوه پرداخت شود. برای طرح کارت رفاه ملی را برنامهریزی کردهایم که در آن حداقل معیشت، بهداشت و آموزش و... یک خانواده ایرانی در آن در نظر گرفته شده است. حزب مردم سالاری خود را سوسیال دموکرات میداند. ما به بازار آزاد اعتقاد داریم اما نه بهشکلی که معیشت مردم در تنگنا قرار گیرد. لغو کامل تحریمها نسخه شفابخش مشکلات داخلی هم است و در صورتی اتفاق می افتد که رابطه ایران را با جامعه بین المللی تعریف کنیم و مذاکره با آمریکا را تابو اعلام نکنیم.
بیانیه انتخاباتی رسول منتجب نیا
دبیرکل حزب اصلاح طلب جمهوریت ایران اسلامی و کاندیدای دوره سیزدهم ریاست جمهوری در بیانیه ای انتخاباتی به بیان برخی دیدگاه های خود درباره مسایل مهم کشور پرداخته است. در ابتدای بیانیه انتخاباتی رسول منتجب نیا خطاب به مردم آمده است: پس از درخواست مؤکد صدها تن از نخبگان، دلسوزان ملت، فعالین سیاسی و جوانان، در آخرین ساعت برای خدمت به شما و به زعم خویش، اصلاح و سامان دادن امور اجرایی کشور، خود را در معرض رأی و انتخاب شما قرار دادم و در این مرحله پاره ای از دیدگاه های خود را عرضه می کنم. میهن عزیز ما ایران از یک سو جزو غنی ترین و ثروتمندترین کشورهای جهان شمرده می شود و از سوی دیگر روز به روز مشکلات اقتصادی و مضایق معیشتی مردم بیشتر می گردد. مردم ایران از نظر هوش و استعداد در جهان سرآمد هستند و با کمال تأسف بسیاری از نیروهای لایق و کارآمد، یا منزوی و خانه نشین شده اند یا به کشورهای دیگر مهاجرت می کنند. ساختار نظام جمهوری اسلامی، آن گونه که بنیان گذاران آن ترسیم کردند و مردم به آن رأی دادند، قابل دفاع و البته نیازمند به اصلاح و تکمیل است و قانون اساسی، جزء مردمی ترین و جامع ترین قوانین و دارای ظرفیت بسیار بالایی است؛ هر چند به شهادت خود آن قانون، نیاز به بازنگری و ترمیم در مقاطع مناسب زمانی دارد.
در ادامه بیانیه با اشاره به ظرفیت های قانون اساسی و اینکه درصدی از آن مورد تفسیرهای نادرست و غیرمنطقی قرار گرفته است، آمده است: استقرار حکومت مردمسالار دینی بر سه پایه «منافع ملی»، «وحدت ملی» و «اقتدار ملی» مبتنی است و این ساختار، مسوولانی مقتدر، شجاع، مردمی، فداکار، دلسوز، پاکدست و کارآمد، هماهنگی و انسجام تمامی ارکان و اجزاء حکومت و حمایت آگاهانه و اعتماد کامل آحاد ملت را می طلبد که باید بگوییم این الزامات، تا حد زیادی خدشه دار شده است. در قانون اساسی، اصل ١١٣ تا ١۴١ ، جایگاه ، وظایف و اختیارات رییس جمهوری را که برگزیده مستقیم مردم است و اعضاء دولت و همکاران او ، به نمایش گذاشته شده است، او مسوول اجرای قانون اساسی است، اما تاکنون مفهوم و ابعاد این «اجرا» مشخص نشده است و مسوولان نظام و از جمله رؤسای جمهوری، به جز یک مورد، آن هم ضعیف، نخواسته یا نتوانسته اند آن را مشخص و عملی کنند.
به نفع هیچ کاندیدایی انصراف نمی دهم
حجت الاسلام محسن رهامی نامزد اصلاح طلب انتخابات ۱۴۰۰ که مستقل از جبهه اصلاحات ایران وارد عرصه شد، در پاسخ به یکی از رسانه ها مبنی بر اینکه آیا حاضر هستید به نفع کاندیدایی کنار بروید، گفت: کنار که نمیروم. ممکن است مجمع با تعدادی افراد ائتلاف کند اما کنارهگیری کار بدی است. من گفته بودم اگر در جمع اصلاحطلبان بروم و آنها پیش از ثبت نام برای من تعیین تکلیف کنند، نمیپذیرم. آنها گفته بودند، پیش از ثبت نام ممیزی کنید که تعدادی بمانند و دیگر افراد برای ثبت نام نروند. من گفتم موافق نیستم اما هنگام ثبت نام با یکدیگر کنار بیاییم و ائتلاف کنیم.
ایشان در بیانیهشان تاکید کردند که میخواهند به وحدت و انسجام کمک کنند. ایشان فردی اخلاقی بوده و اهل قهر با اصلانطلبان نیستند. ایشان منتظر این بودند که اجماع حاصل شود و چون احساس کرد، حاصل نمیشود، انصراف داد.