به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا محمد حسن طالبیان امروز (سهشنبه، ۲۸ اردیبهشت) در آیین بازگشایی در عالی کاخ گلستان و همزمان با روز جهانی موزهها افزود: اکنون ۲ هزارو ۵۰۰ کارگاه مرمت در کشور در حال فعالیت است که ۵۰۰ پروژه به زودی به دستور رئیس جمهور افتتاح میشود.
وی با اشاره به ۳۳ میلیون بازدیدکننده موزهها پیش از همهگیری کرونا اظهار داشت: برای کاهش این خسارت نیازمند فناوری های جدید و خلاقیت هستیم. اکنون ۷۴۴ موزه در کشور فعال است که ۱۷۰ موزه از این موزهها خصوصی است و ۱۳۰ موزه در دولت تدبیر و امید افتتاح شد.
در این مدت ۶۰ هزار اثر موزه ای مرمت شد. همچنین در طول دو دوره دولت یازدهم و دوازدهم یک هزارو ۸۵۰ استرداد بین المللی داشتیم و تعدادی از آثار تاریخی ایران به زودی به کشور بازگردانده می شود. در دوره کرونا هیچ کارگاه مرمتی تعطیل نشد. بسیاری از کارگاه ها حتی با تعداد بیشتر برگزار شد.
طالبیان با اشاره به اینکه پیش از همه گیری کرونا موزههای کشور ۲۳ میلیون بازدید داشت گفت: باید خودمان را با شرایط جدید تطبیق دهیم و برای گذر از این شرایط انعطاف و خلاقیت داشته و از فناوریهای جدید استفاده کنیم.
وی همچنین در نشست خبری با خبرنگاران نیز ابلاغ موضوع میراث بان را برای حفاظت از آثار باستانی بسیار مناسب ارزیابی کرد و گفت یگان حفاظت در دوره کرونا با مردم برای جلوگیری از کاوش های غیر قانونی همکاری زیادی داشته است.
وی در خصوص خسارات ناشی از کرونا به موزههای کشور گفت: موزه ها خسارت زیادی به دلیل نداشتن بازدید کننده متحمل شدند اما از برخی فرصت ها همچون معرفی و بازدید مجازی و دیجیتالی نیز در این مدت استفاده شد.
طالبیان در خصوص عملکرد یکساله معاونت میراث فرهنگی گفت: فعالیتهای خوبی با وجود کمترین میزان اعتبارات دولتی انجام دادیم از آن جمله می توان به شهر یزد نام برد که هم اکنون بیش از یک هزار و ۱۰۰ پروژه مرمتی در این شهر در حال اجراست.
وی از ارسال پنج پرونده به میراث جهانی جهان اسلام خبر داد و گفت: گنبد علویان همدان، منظر فرهنگی ماسوله، مجموعه بسطام، تربت جام و منظر فرهنگی الموت از جمله پرونده هایی است که به میراث جهانی اسلام ارسال کردهایم.
وی یکی از برنامه های جدی معاونت میراث فرهنگی را شفافسازی در تمام فعالیت ها عنوان کرد و گفت: سامانه ای نیز به این منظور افتتاح کردهایم.
طالبیان انعقاد تفاهم نامه با دیوان عالی کشور و حضور کارشناسان از حوزه میراث فرهنگی در دعوای مربوط به میراث فرهنگی را از دیگر فعالیت های مطلوب ارزیابی کرد و افزود: با برخی از ارگان ها مانند ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره) صحبت کرده ایم و قرار است برخی حفاظت و مرمت اماکن تاریخی که در اختیار آنها قرار دارد را در اختیار میراث فرهنگی قرار دهند.
وی گفت آنچه برای ما اهمیت دارد این است که حفاظت و بهره برداری بناهای تاریخی در شأن آن اثر باشد.
طالبیان در خصوص آتش سوزی در جنگل ها گفت: در حریم و عرصه جنگلهای هیرکانی که ثبت جهانی شده است آتش سوزی و یا قاچاق چوب اتفاق نیافتاده و ما به شدت این مسائل را رصد میکنیم.
وی در خصوص مرمت طاق کسرا به کمک ایران نیزگفت: تا پیش از این دولت عراق دعوت نامه رسمی برای ما ارسال نکرده بود ولی در روزهای اخیر این دعوتنامه را ارسال کرده و به زودی کارشناسان ما برای ارزیابی های اولیه لازم ابلاغ می شوند.
معاون وزیر افزود: امسال دو پرونده برای ثبت جهانی داریم که یکی راه آهن و دیگری هورامان است که پرونده های بزرگی است متاسفانه ما لابی سیاسی نداریم اما امیدواریم یونسکو این پرونده ها را ثبت جهانی کند.
کشور نیازمند موزه مدرن ملی است
جبرئیل نوکنده رئیس موزه ملی ایران نیز در این نشست گفت: امیدوارم در سال ۱۴۰۰، تهران در مکانی مناسب جدا از طرح توسعه موزه ملی زمین ۲۵ هکتاری را برای ساخت یک موزه مدرن اختصاص دهد. مانند موزه مدرن قطر یا موزه جدید لوور. چون در سال ۱۳۱۲ آندره گدار هم به اصغر حکمت نامه زده بود که چنین موزهای نیاز ۱۰ ساله کشور را تأمین میکند. در واقع موزه ملی ایران تنها مرتبط با موزه باستان شناسی است و ما به موزه مدرن نیاز داریم.
وی درباره ایجاد موزه دیپلماسی در محل ساختمان وزارت خارجه گفت: طرح توسعه موزه ملی ایران مصوبه هیئت دولت را داشته است. هفته پیش با نمایندگان دستگاههای دیگر و مدیرکل امور موزهها به دفتر معاون اول رئیس جمهور رفتیم و امیدواریم کاخ شهربانی در میدان مشق به موزه ملی ایران واگذار شود تا آن را به آثار هخامنشی تا ساسانی اختصاص دهیم. بخشی از ساختمان کتابخانه ملی نیز به موزه واگذار میشود تا اسناد باستان شناسی را به نمایش بگذاریم. به نظر میرسید که در این جلسه همه موافق بودند.
به گزارش ایرنا، درِ تاریخی کاخ گلستان (باب عالی) امروز (سهشنبه/۲۸ اردیبهشت ماه) به مناسبت روز جهانی موزه همزمان با آغاز هفته میراث فرهنگی با حضور وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بازگشایی شد.
تاریخی ترین درِ کاخ گلستان سال ها بسته بود؛ اما از دو سال گذشته مسئولان میراث فرهنگی بر بازگشایی آن تاکید کردند و مراحل بازگشایی آن آغاز شد. در سال ۹۸ شورای راهبردی کاخ نیز برای بازگشایی تصمیم گیری کرد و با طی مراحل آن، این امروز با حضور علی اصغر مونسان بازگشایی شد.
در این مدت عملیات حفاظت و مرمت همچنین تعبیه زیر ساخت های گردشگری برای درِ شرقی (عالی) و آینه کاری و نقاشی مجدد انجام شد. همچنین از بهترین زیر ساخت های گردشگری برای حفاظت الکترونیک این ورودی استفاده شده است. عمر کاخ گلستان که در سال ۱۳۹۲ در فهرست جهانی یونسکو نیز ثبت شد، به بیش از ۴۴۰ سال میرسد.