تهران- ایرنا- دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو-ایران یکی از راه‌های ترویج تنوع فرهنگی را تقویت موزه‌ها دانست و گفت: امیدوارم روزی فرا برسد که هر شهر ایران دستکم یک موزه قابل دیدن و بزرگ داشته باشد.

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی ایرنا، حجت الله ایوبی عصر سه شنبه در پیامی تصویری به آیین اختتامیه سیزدهمین دوره انتخاب موزه برتر ایران که به مناسبت روز جهانی موزه ها و در محل موزه ارتباطات برگزار و به صورت آنلاین پخش میشد، با تبریک روز جهانی موزه ها به اعضای کمیته‌های ملی موزه‌های ایران (ایکوم) به همه مدیران و کارشناسان بخش موزه داری کشور، برای احمد محیط طباطبایی رییس این کمیته آرزوی سلامتی کرد و گفت: این استاد گرانقدر در ایکوم و همه طرح های فاخر فرهنگی کشور که در این سال ها انجام شده، نقش بی بدیلی داشته است.

دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو-ایران اظهار داشت: امیدوارم در عرصه موزه که یکی از نقطه های قوت و مزیت ایران بزرگ و این تمدن پیر و کهن سال است به جایگاه درخور و واقعی برسیم و سیاستگذاران فرهنگی کشور این توجه را داشته باشند که اگر مردمانی از کشورهای دیگر به ایران می آیند نخستین جایی که دوست دارند سفر در تاریخ است و این سفر تنها با رفتن به موزه ها و دیدن آثار تاریخی ممکن است.

در هر شهر ایران حداقل یک موزه بزرگ

ایوبی با تشکر از همه فعالان عرصه موزه داری به ویژه اعضای ایکوم که در فرایند نگهداری آثار و موزه ها تلاش می کنند، گفت: امیدوارم روزی هر شهر ایران دست کم یک موزه قابل دیدن و بزرگ داشته باشد، زیرا همه شهرهای ایران آثار فراوانی دارند که می تواند در این موزه به نمایش گذاشته شود.

وی تصریح کرد: امروز ثابت شده رفتن به موزه ها رفتن به زیارت اهل به قبور و رفتن به گذشته نیست، اگر می خواهیم فردای کشور را درست بسازیم  و اگر می خواهیم کودکان و نوجوانان و جوانان این سرزمین احساس هویت کنند باید تاریخ سرزمین خود را احساس کند، بفمهد و ببیند و این تاریخ را فقط در لابلای موزه ها می توان دید.

دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو-ایران گفت: در کشورهای پیشرفته رفتن به موزه ها برای دانش آموزان رایگان است، و مبلغی پرداخت نمی شود و در بسیاری از این کشورها می توانند با یک همراه به صورت رایگان به موزه بروند، در کشورهایی که مدعی تمدن های کهن هستند در هفته های متعدد و روزهای مختلف، بازدید موزه ها برای مردم رایگان است و به مردم  «موزه دیدن» را آموزش می دهند و اگر در برنامه درسی کودکان این سرزمین ها رفتن به موزه بخشی از آموزش است به عنوان اوقات فراغت و تفریح است زیرا می دانند اگر می خواهند فرزندانشان احساس هویت کنند باید تاریخ خود را بشناسند.

موزه یک آموزشگاه و دانشگاه است

ایوبی با تاکید بر این که «موزه یک آموزشگاه و دانشگاه است» بیان کرد: در کشوری مانند ایران به این عظمت باید بپرسیم کودکان و دانش آموزان در مقاطع مختلف این شانس و فرصت را دارند که به موزه بروند یا خیر، آیا موزه های ما آموزشگاه است یا تفرجگاه؟ اگر ما در نظام آموزش و پرورش به این باور برسیم که بچه ها یک نیمروز یا چند ساعت در هفته و ماه را به موزه ها می روند رفتن به موزه ها زندگی در آن فضا دیدن آن آثار بخشی از ساعت درسی دانش آموزان تلقی شود نه تفریح و فراغت، آنگاه موزه ها جایگاه واقعی خود را پیدا می کنند.

دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو-ایران گفت: کمیسیون ملی یونسکو همراه و در کنار ایکوم همراه است و باور داریم یکی از راه های ترویج تنوع فرهنگی تقویت موزه ها است، زیرا اگر یکی اهالی فرهنگ و هنر در رشته های مختلف یا فیلم سازی بخواهد محصولش رنگ و بوی ایرانی داشته باشد باید تاریخ خود را بشناسد اگر نقاشی می خواهد در آثار مدرن خود متفاوت باشد و نمادهای فرهنگ و هویت ایرانی را بکار ببرد باید با موزه ها آشنا باشد.

وی افزود: معماران اگر می خواهند آثار متفاوتی داشته باشند تا از این معماری فتو شاپ آزاردهنده رهایی پیدا کنیم، باید با عناصر تاریخ این مرز و بوم آشنا شوند و این موضوع با دیدن آثار و رفتن به موزه ها تصحیح می شود.

ایوبی گفت: جامعه شناس فرانسوی معتقد است «در فرایند جامعه پذیری ضمیر ناخودآگاه ما ساخته می شود که ذوق و سلیقه و رفتار و سبک زندگی ما را سامان می دهد»، ضمیر ناخودآگاه یعنی درونی کردن عینیت های بیرونی، آنچه که در بیرون وجود ما قرار دارد وقتی آنها را ببینیم و با آنها زندگی می کنیم و محشور هستیم آرام آرام به بخشی از وجود ما تبدیل می شوند و ضمیر ناخودآگاه و ذوق و سلیقه و سبک زندگی ما را می سازند.

دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو-ایران افزود: اگر بچه های ما لابلای بناها و معماری های تاریخی و در موزه ها بزرگ شوند این عینیت بیرونی آرام آرام بخشی از ضمیر ناهوشیار آنها را تشکیل می دهد و این رفتار و سبک زندگی و علاقه و سلیقه آنها را شکل خواهد داد، آن زمان کودک، نوجوان و جوان ایرانی که در کوچه پس کوچه های فرهنگ و تاریخ  تمدن ایران زمین بزرگ شده است، از همتایان دیگر خود در جهان به غایت متفاوت خواهد شد.

شورای بین المللی موزه‌ها، ١٨ می را روز جهانی موزه ها نام گذاری کرده است. در ایران بزرگداشت این روز مصادف با ٢٨ اردیبهشت آغاز هفته میراث فرهنگی است. ایکوم شعار ⁧‫روز جهانی موزه‬⁩ در سال ۲۰۲۱ را  «آینده موزه‌ها؛ بازیابی و تصور دوباره» عنوان کرده است.

آیین اختتامیه انتخاب موزه برتر ١٣٩٩ عصر روز سه شنبه ٢٨ اردیبهشت همزمان با روز جهانی موزه ها و آغاز هفته میراث فرهنگی توسط کمیته ملی موزه های ایران ( ایکوم) برگزار شد.
در این مراسم موزه های برتر به انتخاب هیات داوران ‫در چهار بخش موزه های خصوصی، موزه های دولتی کوچک، متوسط و بزرگ، معرفی و تجلیل شدند.