به گزارش خبرنگار ایرنا، غلامرضا هوایی سه شنبه شب در نشست شورای حفاظت منابع آب و کارگروه سازگاری با کم آبی استان خراسان شمالی اظهار داشت: باید برنامه ریزی مدونی با بهره گیری از نقطه نظرات کارشناسانه برای کاهش تنش آبی احتمالی در سال جاری در استان صورت گیرد.
وی بهره گیری صنایع بزرگ از پساب، کاهش سطح زیرکشت اراضی برنج کاری و سایر محصولات آب بر، استفاده از طرح های آبیاری نوین را در بخش کشاروزی از مهمترین راهکار برای کاهش تنش آبی درخراسان شمالی برای سال جاری اعلام کرد.
معاون عمرانی استاندارخراسان شمالی افزود : برخی از صنایع بزرگ استان چون پتروشیمی نه تنها باید آب مورد نیازشان را از پساب تامین کنند که موظفند تا آب شرب برخی از روستاهای اطراف این واحد صنعتی را نیز تامین کنند.
هوایی از شرکت آب منطقه ای و آب فاضلاب خراسان شمالی خواست تا در راستای برنامه استانی برای کاهش تنش آبی هماهنگی لازم را برای حذف بهره گیری صنایع از آب شرب و تامین آب مورد نیاز از طریق پساب انجام دهند.
قائم مقام استاندارخراسان شمالی در شورای حفاظت منابع آب جهاد کشاورزی را موطف کرد تا به منظور غلبه بر کم آبی سطح برنج کاری در سال زراعی جاری را محدود کند و صرفا کشت این محصول در حد خود مصرفی انجام شود.
هوایی خاطرنشان کرد: در شرایط فعلی به دلیل کاهش بارندگی و کم آبی در استان خراسان شمالی فشار بر منابع آبهای زیرزمینی به شدت افزایش یافت که ادامه این روند نگران کننده است و باید شرکت آب منطقه نظارت دقیق تری بر بهره گیری از آبهای زیر زمینی ازسوی بهره برداران داشته باشد.
براساس اعلام وزارت نیرو استان هایی که در سال زراعی جاری با کاهش بارندگی حدود ۲۰ درصدی مواجه اند در زمره استان های با تنش آبی در وضعیت نارنجی قرار دارند و استان های با کاهش ۱۰ تا ۲۰ درصد نیز در وضعیت زرد تنش آبی قرار دارد که پیش بینی شد حداقل ۲۰۰ شهر ایران در تابستان سال جاری با تنش آبی مواجه شوند.
براساس آمار رسمی اداره کل هواشناسی استان خراسان شمالی در نیم فصل زراعی سال جاری ( مهر تا پایان اسفند) میزان بارش باران در این استان نسبت به مشابه سال قبل ۵۴ درصد کمتر شد و آبگیری سدها نیز در همین مدت تا ۴۵ درصد کاهش یافت.
طبق این گزارش در سال زراعی جاری ۵۹ درصد از مساحت استان خراسان شمالی در زمره خشکسالی شدید تا خفیف قرار دارند و سطح زیرکشت برنج در این استان نیز به دلیل کاهش بارندگی در سال زراعی جاری تا یک سوم سنوات قبل کاهش یافت.
احیاء رودخانه اترک
معاون استاندار خراسان شمالی احیاء رودخانه اترک را از برنامه اصلی شرکت آب منطقه ای دانست و اظهارداشت : رودخانه اترک به رودخانه ای خشک تبدیل شد و برنامه ای مدون و اجرایی برای احیای این رودخانه باید از سوی شرکت آب منطقه ای تدوین شود تا مردم بتوانند از این منابع آبی مهم استفاده کنند.
وی اضافه کرد : در شرایط فعلی وضعیت رودخانه اترک مطلوب نیست و باید با بررسی کارشناسی نسبت به احیاء دوباره آن تصمیم گیری شود.
هوایی ضمن موظف کردن شرکت آب منطقه ای و جهاد کشاورزی به بهینه سازی مصرف آب در حوزه کشاورزی مهمترین راهکار برای اجرای این برنامه را آموزش کشاورزان و برنامه ریزی برای بهره گیری از آبیاری نوین بیان کرد و اظهارداشت : تسهیلات مورد نیاز ازان قیمت نیز از سوی دولت برای اجرای طرح های آبیاری نوین مصوب شد و باید کشاورزان به اجرای این طرح برای غلبه بر کم آبی تشویق شوند.
در استان خراسان شمالی بیش ا321 هزار مشترک آب شهری و روستایی دارد که یک پنجم از این مشترکان نیز مشترک فاضلاب شهری هستند.
تاریخ انتشار: ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۰۰:۱۱
بجنورد- ایرنا- معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان شمالی گفت: به دلیل کاهش بارندگی بروز تنش آبی در صورت عدم بارش مناسب در ماههای آینده در این خطه شمال کشور جدی است.