تغذیه ناسالم بر افزایش یا شکل‌گیری سلول‌های سرطانی در بدن اثر می‌گذارد. بر همین اساس باید نسبت به مصرف روغن های خوراکی دقت فراوانی شود. اگرچه بسیاری از این روغن‌ها فواید زیادی دارند اما برخی از آن‌ها برای بدن به شدت مضر و سرطان‌زا هستند.

به گزارش سازمان جهانی بهداشت، سرطان دومین عامل اصلی مرگ و میر در جهان است و هر ساله جان چندین و چند میلیون نفر را می‌گیرد. در سال 2020، تعداد 19 میلیون نفر در جهان به سرطان مبتلا شدند و 10 میلیون نفر بر اثر این بیماری مهلک جان خود را از دست دادند.

عوامل محیطی بسیاری بر افزایش یا شکل‌گیری سلول‌های سرطانی در بدن اثر می‌گذارند و یکی از مهم‌ترین آن‌ها تغذیه ناسالم است. در مصرف روغن‌های خوراکی بسیار دقت کنید، زیرا گرچه بسیاری از این روغن‌ها فواید زیادی دارند، اما برخی از آن‌ها برای بدن به شدت مضر و سرطان‌زا هستند. با ما در ادامه این مقاله همراه باشید تا اطلاعات مناسبی درباره روغن‌های مضر به‌دست بیاوریم.

انواع روغن خوراکی

دو نوع اصلی روغن خوراکی وجود دارد: روغن حیوانی و روغن گیاهی. حتما با روغن‌های حیوانی مانند کره آشنایی دارید. ایم روغن ها حاوی چربی اشباع شده هستند و به همین علت برای سلامتی ضرر دارند.

آگاهی از این ضررها باعث شده تا اغلب افراد به مصرف روغن‌های گیاهی روی آوردند و باور داشتند این روغن‌ها چربی‌های اشباع نشده دارند و سالم‌تر از روغن حیوانی هستند. پرطرفدارترین روغن‌های گیاهی در سراسر جهان را می‌توان روغن ذرت، روغن زیتون، روغن نارگیل و روغن بادام‌ زمینی دانست.

روغن‌های گیاهی به صورت یکسان تولید نمی‌شوند. درحالیکه برخی از آن‌ها بهترین انتخاب برای آشپزی هستند، برخی دیگر در صورت حرارت دیدن برای سلامتی مضر »می‌شوند.

چرا روغن گیاهی می‌تواند ریسک ابتلا به سرطان را افزایش دهد؟

چربی‌های اشباع نشده فواید زیادی برای سلامتی دارند، اما مانند هر چیز دیگر باید دقت کنیم که در مصرف آن‌ها تعادل را رعایت کنیم. علاوه بر این باید حتما از روغن هایی با کیفیت بالا استفاده کنیم.

در تمام جوامع مصرف روغن به صورت کلی به بیش از حد تعادل رسیده است. بنا به گفته بسیاری از پزشکان، 74 درصد از آنچه موجب گرفتگی عروق می‌شود چربی‌های اشباع نشده است. اما مشکل فقط چربی‌های اشباع نشده نیست، باید به روش استفاده از انواع روغن در آشپزی هم دقت کنید.

بسیاری از مردم به فواید روغن اشباع نشده‌ای مانند روغن ذرت و آفتابگردان توجه می‌کنند، اما نمی‌دانند که هنگام استفاده از بعضی از این روغن‌ها، اگر آن‌ها را در تابه یا فر تحت دمای بسیار زیاد قرار ‌دهند، واکنش‌های شیمیایی مختلفی در این روغن‌ها رخ می‌دهد که موجب انباشت ترکیب‌های سمی به نام آلدهید می‌شود.

آلدهیدها ریسک تولید سلول‌های سرطانی را در بدن افزایش می‌دهند. پس فراموش نکنید که حرارت دادن بسیاری از این روغن‌ها برای سلامتی خطرناک است.

از چه روغن سرخ‌کردنی دوری کنیم؟

روغن‌های گیاهی بسیاری در بازار وجود دارند، اما بهتر است برای سرخ‌ کردن مواد غذایی جهت پخت و پز در دمای بالا، از روغن سویا دوری کنید.

این روغن علاوه بر هیدروژنه بودن، مقدار زیادی اسید چرب امگا 6 در خود دارد؛ گرچه بسیار برای سلامتی مفید است اما در صورت حرارت دیدن می‌تواند باعث التهاب‌های داخلی و بیماری شود.

سه روغن سالم و کم‌خطر

حالا که می‌دانیم روغن‌های گیاهی چندان هم سالم نیستند، بهتر است بفهمیم بهترین روغن سرخ کردنی کدامند و چه نوع روغنی خریداری کنیم که سلول‌های سرطانی تولید نکند. این سه روغن از بهترین‌ انتخاب‌ها برای استفاده در آشپزخانه هستند.

روغن نارگیل

روغن نارگیل انتخابی فوق‌العاده برای پخت و پز است، زیرا در هر درجه حرارتی کاملا ثابت و پایدار می‌ماند و تغییر نمی‌کند، اکسیده نمی‌شود و رادیکال‌های آزاد در آن ایجاد نمی‌شود.

روغن هسته انگور

این روغن بسیار سالم است و فواید فراوانی دارد، اما به علت شرایط دشوار تهیه و قیمت بسیار بالایی که دارد، متاسفانه بیشتر مردم توانایی استفاده از آن را ندارند.

روغن زیتون خالص و فرآوری نشده

روغن زیتون را می‌توان بهترین روغن گیاهی موجود دانست. روغن زیتون هیدروژنه نیست، این روغن از اسیدهای چرب تک حلقه‌ای اشباع نشده تشکیل می‌شود که می‌توانند با آسیب‌های رادیکال‌های آزاد در بدن مبارزه کنند. ریسک بروز سرطان سینه در این نوع روغن نیز بسیار کمتر است.

با این که روغن زیتون، یک روغن گیاهی عالی برای مصارف آشپزی است، اما نباید تحت حرارت شدید قرار بگیرد، زیرا ساختار آن به اندازه کره و چربی حیوانی پایدار نیست.

بهترین کاربردها برای انواع روغن خوراکی

همانطور که تا اینجا فهمیدیم، روغن‌های گیاهی و حیوانی می‌توانند برای شما مفید یا بسیار خطرناک باشند. شرط رسیدن به بیشترین میزان فواید و کمترین میزان ضرر در این روغن‌ها، استفاده صحیح و به جا از هرکدام از آن‌هاست. به طور خلاصه ببینید که برای هر کدام از انواع روش‌های استفاده کدام روغن‌ مناسب‌تر است.

برشته کردن و سرخ کردن عمیق

  • روغن بادام: عطر و طعمی متفاوت و آجیلی دارد.
  • روغن آووکادو: عطر روغن آووکادو کمی شیرین است.
  • روغن فندق: طعمی قوی دارد و بر طعم غذا تاثیر می‌گذارد.
  • روغن آفتابگردان: روغن آفتابگردان اولئیک بالا سرشار از چربی‌ اشباع نشده تک حلقه‌ای است که بر سلامت قلب و عروق موثر است.
  • روغن نارگیل
  • روغن زیتون تصفیه شده
  • روغن سرخ کردنی بدون پالم

پخت نان و شیرینی، پخت و پز در فر، سرخ کردن‌های کوچک خانگی

  • روغن کانولا
  • روغن هسته انگور
  • روغن ماکادمیا
  • روغن زیتون خالص
  • روغن بادام زمینی: بهترین گزینه برای سرخ کردن

تفت دادن، پخت با حرارت کم و تهیه سس غذا:

  • روغن ذرت: به تراریخته بودن آن دقت کنید.
  • روغن شاهدانه: منبع غنی امگا 3 است، همینطور باید این روغن را در یخچال نگهداری کرد.
  • روغن کنجد: در یخچال نگهداری شود.
  • روغن گردو: منبع غنی امگا 3.

سخن پایانی

برای زندگی هرچه سالم‌تر، حتما به استفاده صحیح از انواع مواد غذایی و به خصوص روغن‌ها توجه کنید. هیچ‌کدام از انواع روغن‌ها کاملا مضر نیستند، بلکه شرایط استفاده بر این موضوع تاثیر می‌گذارد.

م.خ

منبع: غنچه | ایرنا مسئولیتی در خصوص محتوای این خبر یا آگهی تبلیغاتی ندارد