به گزارش روز جمعه ایرنا، مکرون آبان ماه ۹۸ در مصاحبه با هفتهنامه اکونومیست گفته بود کشورهای اروپایی دیگر نمیتوانند به آمریکا برای دفاع از اعضای ناتو تکیه کنند و ما در حال حاضر شاهد مرگ مغزی ناتو هستیم.
خبرگزاری اسپوتنیک دیروز گفت که رئیس جمهوری فرانسه در نشست با ینس استولتبرگ دبیر کل ناتو در کاخ الیزه، خواستار احیای ائتلاف با ناتو شد اما خاطرنشان کرد که ااین اقدام منوط به این است که درباره اولویت های کنونی این سازمان شفاف سازی شود.
اظهارات مکرون درباره مرگ مغزی ناتو به دنبال کاهش تعهدات آمریکا در دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در قبال دفاع از اروپا مطرح شد.
رئیس جمهوری فرانسه گفت: نشست آتی ناتو باید حاوی پیام شفافیت سیاسی درباره نقش و اولویت های راهبردی این ائتلاف باشد.
وی افزود: ما باید در بین اعضای خود درباره ارزش ها، اصول، مقرراتی که شالوده این ائتلاف را تشکیل می دهند، شفاف باشیم.
استولتنبرگ پیش از این از مکرون به دلیل ادعای مرگ مغزی ناتو انتقاد کرده است.
رئیس جمهوری فرانسه به دنبال مراسم تحلیف جو بایدن به عنوان رئیس جمهوری آمریکا از اظهاراتش درباره مرگ مغزی ناتو پا پس کشید.
بایدن بعد از روی کار آمدن گفت آمریکا به تعهدات خود در قبال ناتو پایبند است.
ترامپ مدعی بود که به جز آمریکا، هیچ یک از اعضای ناتو به هدف اختصاص ۲ درصد از تولید ناخالص داخلی خود به عنوان بودجه دفاعی پایبند نبوده اند و این در حالیست که واشنگتن بیشترین سهم را در پوشش دادن نیازهای دفاعی اروپا داشته است.
ترامپ همچنین اقداماتی را برای کاهش حضور نظامی آمریکا در اروپا بکار بست و بالافاصله بعد از روی کار آمدن در ژانویه ۲۰۲۱ دستور داد نیروهای اعزامی آمریکا به آلمان به نصف کاهش یابد.
بایدن دستور بازنگری دستورات نهایی ترامپ در اعزام نیروها را داده است.
وی دستور بازنگری در بسیاری از سیاست های ترامپ را داده و به ویژه وعده داده تعامل بیشتری با متحدان آمریکا در اروپا داشته باشد.
اظهارات مکرون درباره مرگ مغزی ناتو به تشدید جنگ لفظی میان آنکارا و پاریس منجر شد به طوری که رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه، این اظهارات را از «درک نادرست و سطحی رئیس جمهوری فرانسه از ناتو» دانست و خطاب به مکرون گفت: «شما باید ببینید خودتان دچار مرگ مغزی شدهاید یا خیر.»
این سخنان اردوغان سبب شد وزارت خارجه فرانسه، سفیر ترکیه در پاریس را برای ادای توضیحات احضار کند.
اظهارات ضد ناتویی مکرون همچنین باعث انتقادهای گسترده از سوی کشورهای عضو این پیمان شد. هایکو ماس وزیر خارجه آلمان انتقاد مکرون از ناتو را به منزله تخریب این پیمان نظامی ارزیابی و تاکید کرد: اروپا در سالهای آینده نیز به وجود این پیمان نظامی نیاز دارد.
.آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان در مخالفت با این اظهارات گفت: مکرون «واژههای تندی» به کار برده که مورد قبول او نیست. حتی اگر مشکلاتی داشته باشیم ومجبور شویم بعد از بحث و دل به تفاهم دست یابیم، چنین حملهای ضرورت ندارد. ناتو برای آلمان یک پیمان امنیتی است ...
«ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو نیز در دیدار با مرکل، این نهاد نظامی را قدرتمند دانست و گفت: هر تلاشی برای جدایی اروپا از آمریکا تهدیدی برای اروپاست. ما باید با یکدیگر همکاری و ناتو را قویتر کنیم.
تارنمای ناتو گزارش داد: این دیدار در روز جمعه انجام شده و هدف از آن آمادگی برای نشست آتی ناتو در ۱۴ ژوئن بوده است.
استولتنبرگ گفت فرانسه با نیروهای مهار، توانایی های پیشرفته در همه زمینه های دفاعی و بازداندگی و سرمایه گذاری دفاعی با اختصاص ۲ درصد از بودجه خود برای اهداف دفاعی در قلب ناتو است.
دو طرف همچنین درباره مبارزه با تروریسم در عراق، منطقه ساحل و افغانسان مذاکره کردند.
استولتنبرگ گفت ما قصد داریم با تمرکز بر نیروهای عملیات ویژه، آموزش نظامی را در خارج از افغانستان ارائه دهیم و در حال برنامه ریزی برای تأمین بودجه ارائه خدمات، از جمله پشتیبانی از عملکرد فرودگاه کابل هستیم. همه اینها متحدان ناتو و جامعه بین المللی در سطحی گسترده تر را قادر می سازد تا به کمک به مردم افغانستان و کمک به تلاش های صلح ادامه دهند.
دو طرف همچنین به اوضاع اوکراین پرداختند. آقای استولتنبرگ خاطرنشان کرد روسیه هنوز بیش از قبل از تشدید اوضاع در اوکراین، نیروهای نظامی را در این کشور و اطراف آن مستقر کرده است. دبیرکل با تمجید از نقش فرانسه در چارچوب کمیته نرماندی با هدف صلح اوکراین، خواستار یک قطعنامه صلح آمیز شد.