گناوه - ایرنا - کارشناس زمین شناسی دانشگاه شهیدبهشتی تهران گفت: باتوجه به اینکه در نقشه‌ها جابه جایی در کانون زلزله ۵ ریشتری ۳۱ اردیبهشت شهرستان گناوه احساس شد و مرتبط با پس لرزه‌های قبلی نیست و نیاز به بررسی میدانی و بازدید توسط کارشناسان سازمان زمین شناسی دارد.

کرامت الله طاهری روز شنبه در گفت وگو با خبرگزاری جمهوری اسلامی افزود: تداوم زلزله‌ها بویژه زلزله به نسبت شدید ۳۱ اردیبهشت بندرگناوه، در ادامه همان حرکات پوسته زمین یا پدیده تکتونیک صفحه‌ای و فعال بودن صفحه عربی و صفحه ایران است و به نظر می‌رسد باتوجه به فاصله کانون این زلزله از زمین لرزه قبلی، مرتبط با تداوم پس لرزه‌های رخ داده نیست.

این کارشناس گفت: به ظاهر گسل دیگری در شمال گسل قبلی فعال شده‌است که البته همه گسل‌ها با گسل‌های اصلی زاگرس مرتبط هستند.

طاهری افزود:  عامل زلزله قبلی و جمعه گذشته و تمامی زلزله‌های محدوده زاگرس بویژه زاگرس میانی مشترک است و  بزرگی همه آنها در اندازه پنج تا حداکثر ۶ ریشتر است.

وی در باره نگرانی مردم از تداوم پس لرزه‌ها در زمینه ضعیف شدن ابنیه ساختمان‌ها افزود: پس لرزه‌ها با بزرگی کم تا متوسط خطری برای استحکام بناها ندارد.

کارشناس زمین شناسی دانشگاه شهیدبهشتی تهران اظهارداشت: موج زلزله موجی است که از طریق زمین حرکت می‌کند و بیشتر سبب ایجاد زمین لرزه یا انفجار می‌شود.

وی گفت: امواج زلزله توسط زلزله شناسان مطالعه و از طریق لرزه نگار و زلزله سنج اندازه‌گیری می‌شوند.

طاهری ادامه داد: بطور کلی پس از اینکه در داخل زمین زلزله‌ای به وجود آمد و انرژی زمین آزاد شد، این انرژی آزاد شده به صورت امواج ارتعاشی درهمه جهات منتشر شده و انرژی زلزله را با خود منتقل می‌کند.

این کارشناس زمین شناسی گفت: نوساز بودن بیشتر بناها، رعایت اصول مهندسی و اجرای شناژهای افقی و قائم باعث شد تا زلزله ۵.۹ ریشتری ۲۹ فروردین ماه گناوه آسیب و خسارت زیاد بویژه جانی وارد نکند.

وی  افزود: خسارت زلزله باتوجه به شدت آن در حد ایجاد ترک‌های کم خطر و ریزش دیوار بود که بیشتر مربوط به ساختمان‌هایی با عمر بالا، بدون استحکام و رعایت نشدن اصول مهندسی است.

طاهری اظهارداشت: بیشترین خسارت‌های ناشی از زلزله در یال گسل‌هایی رخ می‌دهد که در اثر زلزله فعال و جابه جا می‌شوند و گسل فعال شده  زمین لرزه ۵.۹ ریشتری ۲۹ فروردین ماه گناوه  با مناطق مسکونی این شهرستان فاصله داشت.

زمین‌لرزه‌ای به بزرگی پنج ریشتر روز جمعه بخش‌هایی از استان‌های بوشهر و فارس و حوالی بندر گناوه را لرزاند.

 به گزارش مرکز لرزه نگاری کشوری موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، این زمین لرزه ساعت ۱۶ و ۲۲ دقیقه در هشت کیلومتری عمق زمین و  در موقعیت طول جغرافیایی ۵۰.۵۹ و عرض جغرافیایی ۲۹.۷۶ رخ داد. 

بر اساس این گزارش این زمین لرزه در ۲۱ کیلومتری بندر گناوه (بوشهر)، ۳۰ کیلومتری بندر ریگ (بوشهر) و ۳۲ کیلومتری امام حسن (بوشهر) رخ داده است و نزدیکترین مراکز استان در ۹۴ کیلومتری بوشهر و ۱۳۹ کیلومتری یاسوج بوده‌است.

زمین لرزه‌ای به بزرگی ۵.۹ ریشتر در ساعت  ۱۱:۱۱ روز یکشنبه ۲۹ فروردین در ۲۸ کیلومتری شهرستان گناوه در عمق ۱۰ کیلومتری زمین رخ داد که باعث قطعی برق، تلفن ثابت، اینترنت، تخریب دیوارهای خانه‌ها، ریزش کوه، شکستن شیشه‌ها و اثاثیه منازل مردم و مصدومیت ۶ نفر شد.

شدت این زلزله در استان های خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد و فارس نیز احساس شد.

خدمات زیرساختی از جمله ، برق ، تلفن ثابت و اینترنت مناطق زلزله زده از بدو وقوع برقرار است.

 از زمان وقوع ۵.۹ ریشتری بندرگناوه در ۲۹ فروردین امسال تاکنون بیش از ۲۶۰ پس لرزه رخ داده‌است که درحال ثبت به یک رکورد در جهان شده‌است.