تهران – ایرنا – دیپلمات ارشد آمریکا در جریان سفر هفته پیش به برخی از کشورهای شمال اروپا ضمن تلاش برای تحکیم مناسبات اعضای ناتو، با بهره‌برداری اروپا از منابع گازی روسیه مخالفت و علیرغم دیدار با همتای روس خود برخی از مؤسسات این کشور را تحریم کرد.

به گزارش ایرنا، وزیر امور خارجه آمریکا از ۲۶ تا ۳۰ اردیبهشت به دانمارک، ایسلند و گرینلند سفر کرد. این تور کوتاه از کپنهاگ شروع و با دیدار با نخست‌وزیر و وزیر امور خارجه دانمارک و گفت‌وگو درباره تقویت پیوند دوجانبه، مبارزه با تغییرات آب‌وهوایی و استحکام منافع مشترک در روابط دو سوی اقیانوس اطلس، تقویت ناتو و امنیت انرژی آغاز شد.

در دیدارهای وزیر خارجه آمریکا بر اهمیت مقوله امنیت انرژی تأکید شد و به نظر می‌رسد که این موضوع اشاره‌ای تلویحی به مخالفت واشنگتن با انتقال گاز از روسیه به اروپا و تلاش این کشور برای عدم تحقق آن باشد.

بلینکن سپس به ایسلند سفر کرد و با رئیس‌جمهوری، نخست‌وزیر و وزیر امور خارجه دیدار و در مورد روابط واشنگتن و ریکجاویک، تعهد مشترک برای ارتقا حقوق بشر، اقدام در برابر بحران آب‌وهوا، تقویت روابط دو سوی اقیانوس اطلس و امنیت قطب شمال بحث و رایزنی کرد.

وی همچنین از پایگاه هوایی کفلاویک بازدید و در جلسه وزیران شورای قطب شمال شرکت کرد.

دیدار و مذاکره با سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه از دیگر برنامه‌های بلینکن در سفر به ایسلند بود.

ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه گفت که این ملاقات که اولین دیدار دو وزیر خارجه به شمار می‌رفت، سازنده و بیش از زمان برنامه‌ریزی‌شده بود.

وی افزود: خبرنگاران روسی و آمریکایی حاضر در دیدار وزیران خارجه دو کشور از اینکه دیدار در فضای سازنده برگزار شد، حیرت‌زده شده بودند.

وزیر امور خارجه آمریکا نیز در ارتباط با دیدار با لاوروف گفت که بر کسی پوشیده نیست که ما اختلافات خود را داشته باشیم.

سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه نیز در ابتدای این دیدار گفت: در واقع برای روابط ما مهم است و همانطور که روسای جمهوری از ما می‌خواهند، باید تصمیم بگیریم که در ادامه روابط خود چه کنیم.

گفتنی است که در حاشیه این دیدار فهرستی از مؤسسات و کشتی‌های روس دخیل در ساخت خط لوله انتقال گاز نورد استریم ۲ و هدف تحریم‌های آمریکا منتشر شد.

رئیس دستگاه دیپلماسی آمریکا پس از دیدار با همتای ایسلندی‌اش و همزمان با حملات رژیم صهیونیستی به فلسطینیان، با تکرار موضع جو بایدن رئیس‌جمهوری آمریکا مبنی بر «حق دفاع اسرائیل در برابر حملات» افزود که هدف آمریکا آن است که «چرخه کنونی خشونت را هر چه سریعتر به پایان برساند».

بلینکن در مورد علت وتوی بیانیه سازمان ملل که خشونت‌ها را در غزه محکوم کرده و خواهان آنش بس شده بود بدون ارائه پاسخ روشنی به بیان این نکته اکتفا کرد که برای کاهش خشونت ده‌ها مورد تماس تلفنی و ارتباط با طرفین درگیر برقرار شده است.

بلینکن در سفر به گرینلند نیز با نخست‌وزیر و وزیر امور خارجه دیدار و در مورد مشارکت قوی بین ایالات‌متحده و گرینلند و افزایش همکاری در قطب شمال رایزنی کرد.

آنتونی بلینکن در جریان این سفر به خبرنگاران گفت که دولت بایدن دیگر به دنبال خریدن جزیره گرینلند که جزو قلمرو دانمارک به شمار می‌رود نیست.

دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا نسبت به خرید گرینلند از دانمارک ابراز تمایل کرده بود و سپس دیدار رسمی از کپنهاگ (پایتخت دانمارک) را بعد از استهزا شدن از سوی اهالی دانمارک و ساکنان گرینلند لغو کرد.