سیدکمال الدین میرجعفریان عصر شنبه در نشست کارگروه سازگاری با کم آبی در مشهد افزود: استفاده از آب شرب بهداشتی برای مصارف کشاورزی و غیر شرب که توسط برخی روستاییان انجام می گیرد، ممنوع است و با آن برخورد می شود.
وی ادامه داد: در روستاها برای تامین آب آشامیدنی باید از ظرفیت قنوات و چشمه ها استفاده کرد.
معاون استاندار خراسان رضوی گفت: مدیران حوزه جهاد کشاورزی و آبفای استان باید طی نشستی، مسایل را واقع بینانه بررسی کرده و از ظرفیت همه دستگاه های اجرایی برای تامین آب روستاییان به صورت سیار استفاده شود.
وی افزود: برای تامین آب مشهد نیز باید از منابع داخلی استفاده کرد و از محل بازچرخانی آب و جلوگیری از نشتی ها و انشعابات غیرمجاز آب مورد نیاز این کلانشهر را تامین کرد.
میرجعفریان به ظرفیتهای ماده ۵۶ قانون الحاق موادی به قانون تنظیم بخشی از مقررات اشاره کرد و گفت: امسال از این محل ۷۰۰ میلیارد تومان به تامین آب در خراسان رضوی اختصاص یافته که نباید این فرصت را از دست داد بلکه باید با استفاده از این منابع برای تامین آب پایدار چاره اندیشی کرد.
وی با اشاره به سند سازگاری با کم آبی در این استان ادامه داد: در این سند مواردی که ارایه دهنده راهکار برای رفع کم آبی در مقاطع زمانی مختلف باشد باید گنجانده شود، ظرفیتهای این سند باید به طور کامل شناسایی و قابل تبیین باشد تا بتوان مردم را در اجرای برنامه های مختلف برای تامین آب پایدار و مدیریت مصرف همراه کرد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: از ۱۴ میلیون راس دام در این استان ۳۲۷ هزار راس دام سنگین هستند که ۳۰ هزار راس متعلق به روستاها است و همه گاوداریهای صنعتی یا غیرصنعتی انشعاب آب مجزا یا مجوز چاه دارند و از شبکه آب روستایی استفاده نمیکنند.
محمدرضا اورانی افزود: ۶ میلیون و ۸۰۰ هزار راس دام سبک خراسان رضوی نیز در تابستان به مناطق خنکتر کوچ کرده و به ییلاق می روند و از چشمه ها و قنوات مراتع ییلاقی استفاده می کنند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: در شهرهای استان طبق برنامه ریزی انجام گرفته مدیریت کاهش فشار آب از ساعت ۲۳ تا ۶ صبح اجرا می شود که با این روند مشکلی در تامین آب شهرها بوجود نمی آید.
سید ابراهیم علوی افزود: طی یک ماه اخیر در برخورد با انشعابهای غیرمجاز آب، در شهر شاندیز بیش از ۲۰ مورد انشعاب غیرمجاز آب و برق شناسایی شد که هشت لیتر در ثانیه دزدی آب انجام می گرفت، برخورد با انشعابهای غیرمجاز آب ادامه می یابد اما جرایم در این زمینه بازدارنده نیست.
وی فراهم شدن زمینه صدور یکروزه پروانه حفر چاه موقت را ضروری دانست و ادامه داد: در این صورت با حفر چاه آب و وارد کردن به موقع آن در مدار، مشکل کم آبی در برخی مناطق برطرف می شود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان رضوی با اشاره به جمعیت یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفری روستاییان استان گفت: از سال ۱۳۹۸ تاکنون ۱۶ روستا به شهر ارتقا یافته و استانداردها برای تامین آب آنها تغییر کرده است، در این مدت حدود ۴۰۰ روستا از درجه ۲ به درجه یک ارتقا یافته و این موضوع برنامه مدیریتی تامین آب آنها را تغییر داده است.
وی افزود: هر سال از انتهای خرداد ماه وارد زمان اوج مصرف آب و شرایط مدیریت مصرف در خراسان رضوی می شدیم اما امسال به دلیل کاهش بارندگی، مدیریت مصرف از ابتدای اردیبهشت ماه آغاز شده و همه منابع آب استان با حداکثر ظرفیت در حال تولید است.
علوی ادامه داد: آب قناتها و چشمه ها در خراسان رضوی در حال نزدیک شدن به صفر است، امسال نیاز بیشتری به آبرسانی سیار به روستاها داریم بطوریکه آبرسانی سیار در استان از ۲۴۰ روستا به ۷۰۰ روستا در سال جاری خواهد رسید.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد نیز در این نشست گفت: از ۱۳ هزار لیتر آب در ثانیه مورد نیاز کلانشهر مشهد، هزار و ۴۰۰ لیتر در ثانیه کسری وجود دارد که طی برنامه ریزی منسجم ۱۲ پروژه برای جبران این کسری در حال اجرا است.
حسین اسماعیلیان افزود: شرایط تامین آب در روستاهای اطراف مشهد خاص است و به نظر می رسد امسال نیاز به حفر چاه آب بیشتر باشد و آبرسانی با تانکر به روستاها بیشتر انجام شود.
معاون خدمات شهری شهرداری مشهد نیز در این نشست گفت: براساس تکلیفی که برعهده این نهاد گذاشته شده، ساماندهی "کشف رود" در حال انجام است و تا پایان امسال ساماندهی این رودخانه از بلوار شاهنامه تا انتهای کنارگذر شمالی مشهد انجام می گیرد.
مهدی یعقوبی افزود: مرحله نخست تصفیه خانه سپتاژ در حاشیه کشف رود تا پایان تیرماه امسال به بهره برداری می رسد و مرحله دوم این تصفیه خانه تا آذرماه امسال اجرایی خواهد شد، ۶ کیلومتر خط انتقال و تصفیه خانه خین عرب نیز اجرایی شده و دستگاه مورد نظر برای دریافت پساب کافی از آن خریداری شده که تا یک ماه دیگر راه اندازی می شود.
وی ادامه داد: اجرای تصفیه خانه سیدی ۷۰ درصد پیشرفت اجرایی دارد، تصفیه خانه محلی چهل بازه نیز با ظرفیت متوسط چهار هزار و ۳۲۰ مترمکعب در شبانه روز با هدف تصفیه فاضلاب شهری و کنترل آلودگی آب و تامین آب مورد نیاز فضای سبز شهری وارد مرحله بهره برداری شده است.
معاون شهردار مشهد اجرای طرح تطبیق نیاز آبی با نظارت دانشگاه فردوسی در مشهد، ایجاد ۴۲۵ کیلومتر شبکه فرعی آب، انجام ۶۰ درصد از مطالعات آبخیزداری حوزه کمربند سبز مشهد و اجرای طرحهای بازچرخانی آب کشاورزی را از دیگر فعالیتهای شهرداری مشهد برشمرد و گفت: نیاز فضای سبز شهری مشهد به آب ۲۴ میلیون مترمکعب است که ۲۱ میلیون مترمکعب تامین شده که هفت میلیون مترمکعب آن از محل بازچرخانی فاضلاب است.