به گزارش روابط عمومی و امور بینالملل استانداری خراسان شمالی، محمدعلی شجاعی اظهار داشت: سوم خردادماه یادآور حماسه آفرینیها، رشادتها و دلاوریهای مردان خالص و پاکی است که با ایستادگی تمام در نبردی تاریخساز با توکل بر خدا، بلندترین فرازها را غیورانه فتح کردند و در راه دفاع از شرف و ارزشهای این مرز و بوم به سرافرازی ماندگار پیوند خوردند.
نماینده عالی دولت در استان خراسان شمالی با بیان این که دلاورمردان، رزمندگان و ایثارگران در آن روزهای حساس و بحرانی بدون هیچگونه هراسی و در دفاع از آرمان های انقلاب اسلامی، حماسه پیروزی را خلق کردند گفت: اثبات اقتدار ایران اسلامی مهمترین هدف فتح و پیروزی این روز ارزشمند است ،لذا باید اهمیت این روز برای نسل های آینده و جوانان امروز تشریح و بازخوانی شود.
شجاعی اظهارداشت : افزود: حماسه بزرگ آزادسازی خرمشهر موجب شد تا مردم با روحیه قوی تر و مستحکم تر از پیش در مسیر رشد و بالندگی قرار گیرند.
استاندار خراسان شمالی گفت: اینجانب فرا رسیدن سوم خرداد سالروز فتح خرمشهر، روز مقاومت، ایثار و پیروزی را بهتمامی مردم شریف استان خراسان شمالی به ویژه خانواده معظم شهدا، جانبازان و ایثارگران تبریک عرض کرده و برای همگان توفیق روز افزون ،عزت و سربلندی را از خداوند بزرگ مسئلت دارم.
به گزارش ایرنا عملیات آزادسازی خرمشهر از مهمترین حماسه های دفاع مقدس به شمار می رود به طوری که می توان آن را نقطه عطفی در تاریخ جنگ تحمیلی عنوان کرد. این پیروزی در پی عملیات بیت المقدس به وقوع پیوست و سبب بازپسگیری خرمشهر در سوم خرداد ۱۳۶۱ خورشیدی شد.
این عملیات در۳۰ دقیقه بامداد ۱۰اردیبهشت ۱۳۶۱با رمز «یا علی بن ابی طالب(ع)» آغاز شد و رزمندگان اسلام با عبور خود از رودخانه کارون و در سه مرحله عملیات، خرمشهر را پس از ۲۰ ماه اسارت آزاد کردند.
نیروهای ایرانی در این عملیات به دستاوردهای بزرگی دست یافتند که از آن جمله می توان به انهدام بیش از ۲ لشکر نیروی های عراقی، بازپس گیری حدود پنج هزار و ۴۰۰ کیلومتر مربع از خاک ایران از جمله شهرهای خرمشهر، هویزه، پادگان حمید و خارج کردن شهرهای اهواز- حمیدیه و سوسنگرد از برد توپخانه عراق، تامین مرز بین المللی (حدفاصل پاسگاه طلائیه تا شلمچه) اشاره کرد. سرانجام پس از رشادت و دلاورمردی های فراوان ارتشیان و سپاهیان در ساعت ۲ بعدازظهر سوم خرداد ۱۳۶۱، خرمشهر، آزاد شد و پرچم پرافتخار ایران برفراز مسجد جامع این شهر به اهتزاز درآمد.
شورای عالی انقلاب فرهنگی در تقویم رسمی ایران، سوم خرداد را به عنوان روز «مقاومت، ایثار و پیروزی» نامگذاری کرده است.