جمعه هفته گذشته فیلم کوتاهی از درگیری در یکی از روستاهای گرگان توسط کاربران فضای مجازی گلستان پخش شد که در آن تعدادی موتورسوار پس از جدال لفظی با یک راننده نیسان به وی حمله کرده و با وارد کردن ضربه تبر، او را نقش زمین کردند.
این درگیری به ضربه تبر ختم نشد و موتورسواران به هواخواهی از ضارب به دیگر سرنشینان نیسان که کودک و زن هم در میان آنان بود، حمله کرده و توجهی به فریاد و گریه های ناشی از ترس زنان و کودکان نداشتند.
گلستان در شوک وقوع این اتفاق بود که اعلام دستگیری ضارب اصلی و دیگر عوامل درگیری، اندکی از موج التهاب و ترس جامعه را کم کرد اما یک هفته بعد فیلم دیگری از وقوع حمله با تبر در نقطه دیگری از گرگان منتشر شد که در آن جوانی پس از باز کردن در خودرویی که در وسط خیابان متوقف شده بود، چند ضربه متوالی با تبر به راننده وارد کرد.
اگر چه هر ۲ مصدوم این حوادث از مرگ نجات یافته و حال عمومی بهتری دارند اما شدت شوک این اتفاقات متوالی، موجب نگرانی عمومی شده و علاوه بر مجازات متهمان، ضرورت توجه جدی تر متولیان فرهنگی به آسیبشناسی و ارائه راه حل های دقیق پیشگیری از حوادث مشابه را ضروری می کند.
فضای مجازی و رسانه های گلستان در هفته های اخیر علاوه بر این ۲ حادثه تبرکشی، وقایع غمبار دیگری مانند قتل و نزاع گروهی را هم منعکس کردند که به اعتقاد کارشناسان تداوم این اتفاقات و انعکاس گسترده آن با توجه به پوشش گسترده فضای مجازی در جامعه تاثیر مخربی بر روح و روان افراد به خصوص نوجوانان و جوانان خواهد گذاشت .
یکی از خبرنگاران حوزه اجتماعی گرگان در خصوص وقایع اخیر گرگان معتقد است که بروز خشونت در جامعه به عنوان یک پدیده آسیبساز در بستر جامعه، اذهان عمومی را به خود مشغول کرده و مشکلاتی را برای شهروندان ایجاد خواهد کرد.
علی قاسمعلی اظهار داشت: براساس تعاریف حقوقی ، کاربرد غیرقانونی اعمال زور و قدرت شامل قتل، حمله و تهاجم، چاقوکشی، تجاوز به عنف، خشونت کیفری نامیده می شود که در هفته های اخیر شاهد افزایش این اتفاقات در گلستان هستیم.
وی گفت : برخورد نامناسب والدین با نیازهای فرزندان در سنین کودکی و نوجوانی، سرکوب کردن خواسته های آنان، کم توجهی به نحوه ارتباط فرزندان با دوستان در دوران نوجوانی، تراکم و افزایش جمعیت، تشویق رفتارهای پرخاشگرانه و گسترش حاشیه نشینی در شهرها از جمله عوامل بروز این اتفاقات است.
کارشناسان جامعه شناسی گلستان نیز به ایرنا گفت: در گرایش افراد جامعه به ارتکاب جرم، موئلفه های بسیاری نقش دارند که از آن جمله می توان به عوامل فردی مانند ارث، ژنتیک و ویژگی های روانشناختی اشاره کرد.
نرگس رضوینیا اظهار داشت: عوامل بیرونی متاثر از شرایط جامعه در شکل گیری جرم و اتفاقات خشن نقشآفرین هستند که از آن جمله می توان به بد آموزی حاصل از وسایل ارتباط جمعی، عامل اقتصادی و فقر و ضعف بنیه اخلاقی و اعتقادی اشاره کرد.
وی ادامه داد: بی توجهی به برخی اختلالات روانی در دوره تحصیل و کودکی سبب می شود این دغدغه های روانشناختی در جوانی یا میانسالی خود را نمایان کند که بر همین اساس باید نسبت به درمان مشکلات روانی و اختلالات شخصیتی این گونه افراد که مستعد بروز خشونت هستند اقدام کرد.
رضوی نیا ادامه داد : احساس یاس و ناامیدی همراه با ترسیم اهداف دست نیافتنی باعث می شود افراد از طریق پرخاشگری و خشونت به دنبال رسیدن به آرزوهای خود باشند که برای کاهش زمینه های گرایش به ارتکاب جرایم خشن باید چالش های اجتماعی و حتی اقتصادی جامعه مد نظر قرار بگیرد .
رییس پلیس آگاهی گلستان نیز به ایرنا گفت: شکل گیری جرایم خشن، منشوری چند وجهی است که نقش آفرینی پلیس و قوه قضاییه تنها دوسویه آن است.
سرهنگ مجتبی مروتی اظهار داشت: این ۲ حادثه اخیر با توجه به بازنشر گسترده آن در فضای مجازی تبعات زیادی داشت و چهرهای خشن از گلستان در کشور به نمایش گذاشت .
وی بیان کرد: کاهش احتمالی گردشگر از جمله پیامدهای انتشار گسترده این ویدئوها در کشور است در حالی که شرایط عمومی گلستان این گونه نبوده و نباید به صرف بروز ۲ رویداد، به آرامش و امنیت استان تردید وارد کرد.
مروتی با گلایه از منتشرکنندگان این تصاویر در فضای مجازی اظهارداشت : اگر شهروندان این گونه فیلم ها را فقط در اختیار پلیس و کلانتری قرار دهند دستگیری مجرمان آسان تر شده چرا که انتشار پراکنده آن مجرمان را هوشیارتر و دستگیری آنان را پیچیده تر خواهد کرد.
رییس پلیس آگاهی گلستان با اشاره به شرایط خاص جغرافیایی استان گفت: همجواری با جنگل و نوع سبک زندگی اهالی گلستان سبب شده تا "تبر" ابزار مورد استفاده تعداد زیادی از زارعان، دامداران و باغداران باشد اما متاسفانه تعدادی از جوانان متاثر از مصرف مواد مخدر صنعتی، مشروبات الکی و روان گردان ها با کوچکترین برخورد و درگیری از این وسیله باغبانی و کشاورزی، استفاده خشونت آمیز می کنند
مروتی بیان کرد: میزان بروز جرایم خشن در گلستان افزایش نداشته اما انتشار تصاویر و انعکاس گسترده این افعال مجرمانه در فضای مجازی القا می کند که امنیت استان دچار خدشه شده که این برداشت اشتباه و نادرست است.
وی ادامه داد: مهارت کنترل خشم در جوانان پایین است که باید با ارائه آموزش های مستمر در مدارس، دانشگاه ها، مساجد و استفاده از ظرفیت های دیگر از جمله افزایش نظارت خانواده ها، از حجم این مشکلات کاست.
مروتی با اشاره به مجازات حمل سلاح سرد در قانون گفت: مردم گمان می کنند چون تبر ابزار مورد استفاده کشاورزی و باغی است پس حمل آن شامل این قانون نمی شود در حالی که طبق قانون، تبر جزو سلاح های سرد نامتعارف محسوب می شود.
رییس پلیس آگاهی گلستان ادامه داد: نمی دانیم با چه زبانی به مردم به خصوص جوانان بگوییم که تبر و دیگر سلاح های سرد را با خود حمل نکنند چرا که تصمیم اشتباه در یک لحظه، تبعات سنگینی برای فرد و جامعه به همراه دارد.
معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی گلستان هم با اشاره به پیگیری و دستور فرمانده انتظامی گلستان برای دستگیری هرچه سریعتر عامل تبرکشی اخیر گرگان گفت: پرونده در اختیار تیمی ویژه از ماموران پلیس امنیت عمومی استان قرار گرفته است.
سرهنگ رضا رضی با هشدار به هنجارشکنان و مخلان امنیت جامعه، تاکید کرد: پلیس قاطعانه در برابر اینگونه اقدامات ایستاده و برابر قانون و مقتدرانه برخورد خواهد کرد.
رئیس کل دادگستری گلستان هم با اشاره دومین تبرکشی چند روز اخیر در استان گفت: در برخورد با اوباش از رافت خبری نیست.
هادی هاشمیان اظهار داشت: گلستان به نگارستان ایران و وحدت و آرامش ساکنان آن شناخته می شود و اجازه نمیدهیم اوباش با عربده کشی و قدرت نمایی این وجهه را خدشه دار کنند.
وی گفت: کسانی که با عربده کشی، تهدید و قدرت نمایی، امنیت روانی جامعه را به هم بریزند در انتظار اشد مجازات باشند.