به گزارش روز دوشنبه ایرنا از داده ها و اطلاعات رسانه های خبری، کشور لائوس در جنوب شرق آسیا با بیش از ۷ میلیون جمعیت تاکنون آمار مبتلایان آن از ۱۰۰ نفر فراتر نرفته است و تاکنون هیچ مورد مرگ و میر ناشی از این ویروس در این کشور رخ نداده است.
این در حالی است که کشورهای مختلف قاره آسیا در چند هفته گذشته با افزایش خطرناک موج های جدید گسترش کرونا رو به رو بوده و هستند. به دنبال شیوع ویروس های جهش یافته و مسری تر کرونا شرایط برای بسیاری از کشورها نیز به حالت اضطراری درآمده است.
البته در این میان کشورهایی از جمله لائوس که پیش از این در مهار این ویروس کشنده موفق عمل کرده بودند هم با شرایط سختی مواجه هستند چرا که هنوز احتمال ورود نوع های کشنده تر این ویروس به این کشور منتفی نیست.
با این وجود، برخی از کشورهای ثروتمند جهان برای کمک به جلوگیری از انتشار بیشتر این ویروس و بدتر شدن شرایط در کشورهای آسیب پذیر از جمله لائوس نیز اقدام کردند.
مثلا، مقامات استرالیا چندی پیش از ارسال کمک های مالی به کشورهای جنوب شرقی آسیا از جمله لائوس خبر داده بودند.
به گزارش ایرنا از شبکه خبری استرالیایی «ای.بی.سی. نیوز »، آمار مرگ و میر ناشی از ویروس کرونا در لائوس واقع در آسیای جنوب شرقی تاکنون بسیار پایین بوده است.
با گسترش سریع ویروس کرونا در کشور همسایه لائوس، تایلند تمام مرزها دو کشور را در روز ۲۲ آوریل ( ۲ اردیبهشت ) بست و قوانین قرنطینه در لائوس به سرعت مورد اجرا درآمد. همچنین فعالیت مدارس و کارهای غیرضروری به حال تعلیق درآمد.
لائوس ماه های پس از ظهور کرونا در آسیا، همچنان پاک بود
در پنجم فروردین ماه سال ۱۳۹۹ بود که اتحادیه رسانه های دولتی تایلند (ام سی او تی) در گزارشی از وینتیان به نقل از وزارت بهداشت لائوس اعلام کرده بود که اولین مورد از ابتلای به ویروس کووید-۱۹ در این کشور جنوب شرق آسیا ثبت شده است.
براساس آن گزارش، وزارت بهداشت لائوس همان زمان نتیجه آزمایشات پزشکی دو تن از شهروندان این کشور برای تعیین ویروس کرونا مثبت اعلام کرده بود که نخستین مورد یک مرد ۲۸ ساله بود که در هتلی در وینتیان کار می کند و دومین آنها نیز یک خانم ۳۶ ساله شهروند پایتخت است که در بخش گردشگری این کشور به عنوان راهنمای تورهای خارجی فعالیت می کند.
براساس این گزارش، کانون شیوع ویروس کرونا در این کشور در این زمان رستورانی در منطقه مرزی با میانمار و تایلند بود.
بدین ترتیب با بازگشت کارگران لائوسی به کشور خود که با از دست دادن مشاغل خود در تایلند که با موج سوم همهگیری رو به رو شده بود، ویروس کرونا در لائوس منتشر شد.
سازمان بهداشت جهانی بارها به کشورهای جنوب و جنوب شرق آسیا در مواجهه با ویروس کرونا هشدار داده بود و از آنها درخواست کرد تا اقدامات شدیدتری اتخاذ کنند.
هفته گذشته مقامات تایلند با ثبت روزانه ۹ هزار و ۶۳۵ مورد ابتلا به ویروس کرونا به رکورد جدیدی رسیدند.
پایگاه خبری "ویتنام پلاس" ویتنام چندی پیش گزارش داده بود که مقامات لائوس با هدف جلوگیری از شیوع ویروس کرونا تصمیم دارند از واکسن «اسپوتنیک وی» روسیه استفاده کنند.
همچنین مقامات لائوس در حال رایزنی با مقامات چین هستند تا از این کشور نیز واکسن علیه بیماری کرونا وارد کنند.
در کشور دیگر همسایه با لائوس، یعنی ویتنام که یکی از کشورهای موفق در زمینه مهار و کنترل همه گیری ویروس کرونا بود نیز هفته گذشته ۱۸۷ مورد جدید ابتلا به ویروس کرونا ثبت شده بود.
این آمارها از دو کشور همسایه لائوس زنگ خطری برای این کشور به شمار می آید.
چگونه لائوس برای مدت زمان طولانی مرگ ناشی از همه گیری ویروس کرونا نداشت؟
این کشور آسیایی با وجود داشتن مرز مشترک با کشور چین، آخرین کشور در جنوب شرق این قاره بود که مورد ابتلا به ویروس کرونا را در سال ۲۰۲۰ گزارش کرد.
لازم به ذکر است تلاش های موفقیت آمیز کشورهای همسایه لائوس در مهار ویروس کرونا نیز یکی از عوامل عدم انتشار ویروس کرونا در لائوس به شمار می آید.
تصمیم گیری به موقع و سریع برای اعمال محدودیت ها و قرنطینه نیز بسیار موثر بود. چنان که با تلفیقی از بستن مرزها، اجرای محدودیت ها، لائوس به کشوری تبدیل شد که از آغاز همه گیری تا آوریل امسال زنجیره انتقال ویروس را قطع کرده بود.
همزمان رعایت پروتکل های بهداشتی از جمله فاصله گذاری اجتماعی، استفاده از ماسک و رعایت موارد بهداشتی هم به مهار این ویروس در این کشور کمک کرد.
در عین حال تراکم جمعیت پایین، موقعیت جغرافیایی کوهستانی و جمعیت بزرگ روستایی این کشور ۷ میلیون و ۳۰۰ هزار نفری نیز مزید بر این علت ها بوده است.
در این میان عواملی خارج از کنترل سیاستگذاران هم در این امر مؤثر بوده است. بیشتر کامبوجیها، لائوسیها و ویتنامیها در مناطقی روستای زندگی میکنند و بسیاری از آنها با باز نگه داشتن در و پنجرهها، خانه را خنک میکنند. این ماجرا سرعت انتشار ویروس را کاهش داده است.
یکی از ئلایلی که معمولاً برای موفقیت دولت لائوس برای مبارزه با کرونا ذکر می شود، این است که دولت و مردم این کشور با درسهایی که از مورد مشابه بیماری سارس در سال ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ به دست آورده بودند، برای بستن مرزهای خود خیلی زود اقدام کردند، اقدامات قرنطینه را جدیتر اعمال کردند و تماس افراد آلوده را ردیابی کردند. این ماجرا باعث شد وقتی مسئولان دستور میدهند شهروندان باید از ماسک استفاده کنند، آنها هم رعایت کنند.
لائوس و کشورهای همسایه آن در تلاشند تا با اجرای دیگر محدودیتها، ویروس را مهار کنند. ویتنام و سنگاپور قرنطینه مسافران ورودی را از دو هفته به سه هفته افزایش دادند و برخی از مکانهای تفریحی را تعطیل کردند. لائوس در آوریل پایتخت را تعطیل و مرزهایش را بست.
روند واکسیناسیون در لائوس
بر پایه این گزارش، واکسیناسیون در کشور لائوس از ماه گذشته و با استفاده از واکسن "آسترازنکا" ساخت موسسه سروم هند از طریق ساز و کار «کوواکس» آغاز شده است.
قرار است کوواکس یک پنجم واکسن لازم برای جمعیت لائوس را تا پایان سال جاری میلادی (دی ماه) تامین کند.
به گفته « فوتون موآنگپاک » نماینده وزیر بهداشت لائوس، واکسیناسیون گسترده قدمی رو به جلو و حیاتی برای پایان دادن به این بحران در این کشور به شمار می آید.
با این وجود موسسه سروم هند که یکی از بزرگترین شرکت های تولید واکسن در جهان است هفته گذشته اعلام کرد تا پایان سال ۲۰۲۱ هیچ واکسنی در اختیار کوواکس و دیگر کشورها قرار نمی دهد.
در بهمن ماه بود که دولت چین در راستای تحویل واکسن کرونا به کشورهای جنوب شرق آسیا دهها هزار دوز از واکسن تولیدی خود را به لائوس تحویل داده بود.
به گزارش رویترز، لائوس در ۲۰ بهمن ۱۳۹۹، ۳۰۰ هزار دوز واکسن چینی شرکت سینوفارم را دریافت کرد.
به گزارش روزنامه انگلیسی زبان لائوس تایمز این کشور جنوب شرق آسیا توزیع واکسن در بین ۶۰۰ نفر از کارکنان بخش بهداشتی را شروع کرد و پیشتر ۲۰۰۰ دوز واکسن از چین و همچنین واکسن اسپوتنیک روسی را دریافت کرده بود.
سازمانهای بینالمللی سال گذشته از واکنش سریع لائوس در برابر ویروس کرونا و پس از آنکه در ماه ژوئن از غلبه کامل بر این ویروس خبر داد تقدیر کرده بودند.
کمک مالی استرالیا از لائوس در دوران همه گیری کرونا
متخصصان بر این باورند که تاب آوری نظام بهداشت و درمان لائوس در کنار توانایی اقتصادی این کشور برای مقابله با شیوع بیماری کرونا اندک است.
« بانک توسعه آسیا » نیز چندی پیش اعلام کرد این کشور در سال ۲۰۲۰ برای اولین بار از ۱۹۸۰ اقتصاد انقباضی را تجربه می کند.
از دیگر سو، اگرچه در مقایسه با سایر کشورها آمار ابتلا به ویروس کرونا در لائوس پایین است اما سیستم درمان و بهداشت این کشور تحت فشار قرار دارد. چون تا چندی پیش از این، شهروندان این کشور برای درمان و انجام کارهای پزشکی به تایلند می رفتند.
در این میان دولت فدرال استرالیا اعلام کرد که به دلیل تاثیر ناخوشایند بیماری کرونا بر اقتصاد لائوس و امکان گسترش ویروس کرونا در این کشور و فروپاشی نظام درمان، دولت استرالیا دستکم ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار دلار کمک مالی برای بهبود اقتصاد این کشور در نظر گرفته است.
سفارت استرالیا در وینتیان اعلام کرد ۱۵ میلیون و ۲۰۰ هزار دلار دیگر برای تهیه واکسن در اختیار این کشور قرار خواهد داد.
این در حالی ست که استرالیا در کنار آمریکا، ژاپن و هند ۱۰۰ میلیون دلار کمک مالی برای پخش واکسن در جنوب شرق آسیا در نظر گرفته است.
چین نیز تاکنون چندین محموله واکسن ساخت کشور خود را به لائوس ارسال کرده است.