ساری - ایرنا - وزیر میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی عصر امروز دوشنبه در بدو ورود به مازندران از مسجد تاریخی فرح آباد شهرستان ساری بازدید کرد و در جریان آخرین وضعیت مرمت و نگهداری آن قرار گرفت.

به گزارش ایرنا ، بازدید از این مسجد دوره صفویه ، نخستین برنامه دکتر علی اصغر مونسان در سفر ۲ روزه به مازندران بوده است.

وزیر میراث فرهنگی در این بازید بر لزوم اتمام بازسازی و مرمت این مجموعه تاریخی تاکید کرد و گفت : همه مناطق مازندران همواره در هر سه بخش میراث طبیعی و تاریخی ، صنایع دستی و گردشگری دارای ظرفیت مهمی هستند که در کنار اطلاع رسانی برای استفاده گردشگران ، باید در حفظ و نگهداری آنها تلاش های با برنامه ریزی و بایسته صورت گیرد.

مونسان در این بازدید در جریان بازسازی های گذشته در قسمت های مختلف مجموعه تاریخی فرح آباد و همچنین روندد بازسازی ۱۴ حجره واقع در محوطه مسجد و کف سازی حیاط آن قرار گرفت.

مسئولان مازندران در این بازدید از کمبود اعتبار برای ادامه بازسازی حجره مسجد فرح آباد خبر دادند و از وزیر میراث فرهنگی خواستار مساعدت شدند که دکتر مونسان قول داد تا اعتبارات مورد نیاز برای تکمیل بازسازی حجره ها را تامین کند.

معماری مکتب اصفهان در حاشیه ساحل خزر

مسجد فرح آباد یکی از بقایای شهر قدیمی فرح آباد است که در ۲۵ کیلومتری شمال شهر ساری و ۲ کیلومتری ساحل دریای خزر قرار دارد. این مسجد در زمان شاه عباس اول صفوی با سبک معماری مکتب اصفهان ساخته شد. اگر چه در این بنا بر خلاف بسیاری از بناهای تاریخی ایران ، زمان ساخت بر روی کتیبه ای مخصوص مشخص نشده و یا از بین رفته ، اما کارشناسان ساخت آن را به حدود سال ۱۰۲۵ هجری قمری تخمین می ‌زنند.

مجموعه فرح آباد که شاه عباس بخش ‌هایی از دوران سلطنت خود را در آن گذرانده ‌، شامل مسجد، مدرسه، قسمت‌هایی از پل شاه عباسی ، دیوارهای باقی مانده از یک قصر با نام کاخ جهان نما و حمام متعلق به دوره صفوی است.

فرح آباد در دوره صفوی بندری پر رونق محسوب می‌شده و از این رو به این بندر « دارالسرور » و « دارالسلطنه » می گفتند. بسیاری از بناهای شهر قدیم فرح‌آباد به دلیل حمله روس ها نابود شد.

میراث فرهنگی سال ۹۹ با اعتبار چهار میلیارد ریالی ملی دیوار شمالی کاخ جهان نما در مجموعه تاریخی فرح آباد را ترمیم و دیوار غربی این کاخ را هم بازسازی کرده بود.

مرمت گنبد مسجد شاه‌عباسی و حصارکشی حفاظتی کاخ جهان‌نما هم از دیگر اقداماتی بود که میراث فرهنگی سال گذشته در دستور کار قرار داده بود.

مجموعه تاریخی فرح آباد در تاریخ ۱۶ اسفند ۱۳۵۵ با شماره ۱۳۷۶ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شد.

وزیر میراث فرهنگی عصر امروز برای افتتاح چندین طرح گردشگری ، میراثی و صنایع دستی به مازندران سفر کرد.

سفر مونسان ۲ روزه است و وی در این مدت علاوهبر افتتااح ۷۸ پروژه در حوزه گردشگری، صنایع دستی و میراث فرهنگی ، در نشست شورای اداری مازندران شرکت می کند ، از بعضی طرح های در دست ساخت حوزه های زیر پوشش وزارتخانه اش و همچنین اماکن تاریخی استان بازدید خواهد کرد.

بررسی آخرین وضعیت آمادگی مازندران برای پایتختی اکو در سال ۲۰۲۲ با عنوان « رویداد بین المللی ساری ۲۰۲۲ » هم از دیگر برنامه های سفر دکتر مونسان به مازندران اعلام شده است.