به گزارش روز سه شنبه ایرنا به نقل از پایگاه خبری "اس اند پی گلوبال" ، منابع خبری تاکید می کنند که پالایشگاههای آسیایی مجهز به اسپلیتر میعانات نفتی با لغو تحریمهای ضد ایرانی آمریکا ، نفت خام فوق سبک ایران را به نفتهای مشابه موجود در بازار ترجیح خواهند داد زیرا این شرکتها انتظار تخفیف نفت "پارس جنوبی" ایران را دارند تا حاشیه تولید (سود) خود را تقویت کنند.
شمار بیشتری از پالایشگاهها و تولیدکنندگان محصولات پتروشیمی در آسیا در حال آماده شدن برای ازسرگیری احتمالی تجارت نفت خام و میعانات نفتی ایران هستند و این در شرایطی است که خوشبینی ها درباره احتمال برداشته شدن محدودیتهای شدید بر فروش نفت ایران پیش از پایان سه ماهه سوم سال جاری افزایش یافته است.
حسن روحانی رئیس جمهور ایران روز ۲۰ ماه مه (پنجشنبه ۳۰ اردیبهشت) گفت که توافق اصلی حاصل شده است و آمریکا بطور کلی متعهد شده که تحریمهای نفتی ، پتروشیمی ، کشتیرانی ، بیمه و بانکداری ایران را بردارد.
هر چند که جزئیات نهایی هنوز حل و فصل نشده است اما مذاکره کنندگان آمریکا ، ایران و اروپایی این هفته برای دور پنجم مذاکرات – که امیدوارند دور پایانی باشد – برای احیای توافق هسته ای موسوم به برجام ، گرد هم می آیند .
تولیدکنندگان محصولات پتروشیمی و شرکتهای پالایشی در کره جنوبی ، چین و ژاپن به "اس اند پی گلوبال پلاتس" گفتند که این شرکتها بطور خاص درباره ازسرگیری بالقوه تجارت نفتی ایران هیجان زده هستند زیرا این تولیدکننده منطقه خلیج فارس می تواند به وفور نفت و میعانات بسیار اقتصادی (از لحاظ قیمت) برای آسیا تامین نماید.
مصرف کنندگان نهایی در شمال شرقی آسیا از جمله شرکتهای "هانوا توتال" و "اس کی اینوویشن" کره جنوبی ، "سینوپک" و "فوهاچوانگ" چین و همچنین شرکت "انیوس" ENEOS ژاپن از جمله مشتری های بزرگ نفت ایران پیش از تحریمها بودند.
نفت خام فوق سبک ایران – میعانات پارس جنوبی – یکی از انواع نفت خام خوراک پتروشیمی است که بخصوص در حال حاضر تحت رصد بسیاری از پالایشگاههای شمال شرقی اسیا قرار دارد بخصوص که منابع تامین میعانات آسیا به قطر و استرالیا محدود شده است.
یکی از مدیران تامین مواد خوراک در شرکت "هانوا توتال" گفت: پالایشگاههای آسیایی بطور فعالانه در حال تامین نفت خام فوق سبک از نروژ ، نیجریه و همچنین گینه استوایی بوده اند اما این تولیدکنندگان صرفا مقادیر کمی هر ماه برای عرضه دارند؛ به همین علت است که ما نیازمند این هستیم که یک تولیدکننده بزرگ مانند ایران به بازار بازگردد.
در طول مدت غیبت عرضه (نفت) ایران در دو سال گذشته ، واردکنندگان میعانات نفتی در آسیا دستکم ۵۰ سنت یا بیشتر برای هر بشکه نسبت به ارزش بازار برای محموله نفت فوق سبک از قطر و استرالیا پرداخت کرده اند.
منابع صنعت نفت ، تحلیلگران بازار و دادوستدگران می گویند که قیمت رقابتی (با تخفیف) میعانات پارس جنوبی می تواند به این معنی باشد که تولیدکنندگان پتروشیمی می توانند با شکستن این میعانات به مواد خوراک "نفتا" ارزانتری دسترسی پیدا کنند و پالایشگرها حاشیه سود خود را برای تولید و ترکیب بنزین به شدت افزایش دهند.
منابع مختلف پالایشی و تجاری به پلاتس گفتند: چندین شرکت پالایشی و تجاری در مناطق شمال شرقی ، جنوب شرقی و جنوب آسیا بطور فعالانه در حال بررسی و ارزیابی قیمت رسمی ماههای اخیر نفت خام ایران و همچنین تحلیلهای پلاتس درباره ارزش نفت ایران در بازار هستند.
به گفته منابع تجاری ، پیش از تحریم ها ، میعانات پارس جنوبی با تخفیف دستکم ۲ دلار برای هر بشکه نسبت به میعانات "دی اف سی" DFC قطر در بازار دادوستد می شد.
بازگشت میعانات نفتی ایران بعلاوه نفت خام از درجات متعدد دیگر ، احتمالا صحنه را برای یک رقابت جدید برای پاسخ دادن به تقاضا در آسیا مهیا خواهد کرد و تولیدکنندگان بزرگ را بر می انگیزد که پیشنهادهای رقابتی در بازار ارائه دهند که این مساله موجب بهبود اقتصاد مواد خوراک و حاشیه کلی تولید (سود) برای پالایشگاههای آسیا خواهد شد.
یک دادوستدگر نفت خام ترش مستقر در هنگ کنگ گفت: بطور خاص جالب است که مشاهده کنیم درصورت بازگشت نفت ایران به بازار ، شرکت "سعودی آرامکو" عربستان چگونه واکنش نشان خواهد داد.