به گزارش خبرنگار ایرنا، صرفنظر از این که مخالف ترین نامزدهای انتخاباتی و حتی گروههای سیاسی شبکه های اجتماعی و فضای مجازی در این دوره از راه ناچاری برای تبلیغات انتخاباتی از این کانال های ارتباطی استفاده می کنند، ولی ضعف نظارتی ناشی از تعدد این شبکه ها و فضاهای مجازی باعث شد، ذهن مخاطبان مورد اماج بدترین بداخلاقی های انتخاباتی و تخریب و سیاه نمایی قرار گیرد.
بررسی خبرنگار ایرنا، نشان می دهد که این روزها بیشترین هجمه و بداخلاقی انتخاباتی از سوی این شبکه ها متوجه دولت و کارگزاران آن در داخل استان است و انتقااد از عملکرد شوراها و شهرداری ها کمترین سهم را در این حوزه دارند که رویه می تواند کاهش مشارکت مردم را در پای صندوق رای به دنبال داشته باشد.
اگرچه تا پیش از برگزاری انتخابات دستگاههای نظارتی نسبت به برخورد با تخلفات انتخاباتی به خصوص تخریب،تهمت و افترا و سیاه نمایی هشدارهایی می دهند،ولی تجربه چندین دوره قبلی انتخابات نشان می دهد که با پایان این رویداد مهم سیاسی برخوردها نیز یا به طور کامل فراموش می شود و یا آنقدر سبک و خنثی است که بازدارندگی به دنبال ندارد.
فضای مجازی کم هزینهترین روش تبلیغاتی
مسوول سازمان فضای مجازی سراج در خراسان شمالی می گوید : فضای مجازی بهدلیل کم هزینه و در دسترس بودن نقش مهمی در افزایش شور انتخاباتی و مشارکت حداکثری دارد.
اسماعیل کفاشی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: در سالهای اخیر احزاب و گروههای سیاسی فعال در انتخابات به دلیل کارکرد آسان، صرفه اقتصادی، انتقال سریع اطلاعات، هویت پنهان کاربران، آزادی عمل و صرفه جویی در وقت و انرژی به فضای مجازی روی آورده اند.
کفاشی عنوان کرد: فضای مجازی نقش موثری در شکل دادن به افکار عمومی دارد و با گسترده شدن دامنه نفوذ فضای مجازی در ایران، بر میزان تاثیر رسانه های مجازی برشکل گیری گرایش های شهروندان نیز افزوده است.
این کارشناس تصریح کرد: امروز فضای مجازی در واقع مکمل فضای حقیقی است و بسیاری از مسائلی که در فضای حقیقی امکان تحقق ندارد در این فضا کامل میشود و با هم هدفی را دنبال می کنند.
وی بیان کرد: امکان بداخلاقیهایی مانند تخریب شخصیت و جنگ رسانهای که در فضای فیزیکی چندان امکانپذیر نیست در فضای مجازی بیشتر فراهم است که بایستی در انتخابات ۱۴۰۰ مراقب چنین رفتارهای ناپسند باشیم.
مسوول سازمان فضای مجازی سراج در خراسان شمالی بیان کرد: از فعالان فضای مجازی هم انتظار می رود در زمینه آگاهی بخشی به مردم در تحقق حضور پرشور و آگاهانه در انتخابات، مشارکتی فعال و اثربخش داشته باشند.
آشتی مردم با انتخابات از طریق فضای مجازی
این کارشناس در ادامه گفت: در این روزهای انتخاباتی فضای مجازی از فضای حقیقی گسترده تر شده و این فضا بیشترین کاربرد را در اطلاع رسانی دارد و با همه گیری ویروس کرونا فضای مجازی می تواند نقش مهمی را در آشتی مردم با انتخابات را دارد.
کفاشی افزود : تاثیر گذاری فضای مجازی در زمان انتخابات بستگی به تولید محتوا دارد و اگر محتوای مناسب در زمان مشخص به مخاطب ارائه شود تاثیرگذاری زیادی خواهد داشت و در این فضا می توان با برگزاری کمپین های مجازی انتخابانی، جلسات و سخنرانی های مجازی، بستر شور و مشارکت انتخاباتی را افزایش دهیم.
ضعف قانونی
مسوول سازمان فضای مجازی سراج در خراسان شمالی مهمترین مشکل تبلیغات انتخاباتی از طریق فضای مجازی را ضعف قانونی برای نظارت اعلام کرد و اظهارداشت : به دلیل ضعف قانونی نظارت بر فضای مجازی ، متاسفانه تخریب و سیاه نمایی در این فضا بیشتر است
کفاشی گفت : قوانینی که اکنون فضای مجازی را مدیریت می کند قدیمی و ناکارآمد هستند و از ظرفیت لازم برای کنترل این فضا برخوردار نیست و "قانون حمایت از مولفان و مصنفان" تخلفات این حوزه را رسیدگی می کند که مشکلات این حوزه را به پلیس فتا گزارش می دهد ، اما دایره این قوانین به حدی کوچک است که مشکلات و تخلفات این حوزه را به خوبی پوشش نمی دهد.
مسوول سازمان فضای مجازی سراج در خراسان شمالی نبود زیرساخت لازم برای پیام رسان ها را از دیگر مشکلات فضای مجازی دانست و گفت: بسیاری از این پیام رسان ها مجوز فعالیت داخل کشور ندارند و اگر تخلفی در این پیام رسانها رخ دهد باید از طریق مدیریت سطح بالا پیگیری شود که این هم زمانبر و تا حدی امکان پذیر نیست.
وی خاطرنشان کرد: روزانه پیام های زیادی به صورت گمنام در این فضا منتشر می شود که منبع مشخصی ندارد و این گمنامی گریبان خانواده ها و جوانان ما را هم گرفته و در این روزهای حساس انتخاباتی بیشتر مشهود می شود.
وی ادامه داد: مصداق های زیادی در مورد تخلفات در فضای سایبری وجود دارد که بدلیل گمنامی پیگیری نشده است.
کفاشی افزود: قبل از این که ابزاری را در اختیار مردم قرار دهیم باید آموزش های لازم را ارائه دهیم و بهتر بود که این آموزش ها قبل از کارزار حساسی مانند انتخابات به مردم آموزش داده شود.
انتخابات سیزدهمین دوره رییس جمهوری و ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا همزمان ۲۸ خردادماه ۱۴۰۰ در استان خراسان شمالی نیز برگزار می شود.