با انتشار لیست نامزدهای تایید صلاحیت شده توسط شورای نگهبان گمانه زنی ها پایان پذیرفت تا چهره های سیاسی خود را آماده ۲۸ خرداد کنند؛ روزی که قرار است تا هفت نامزد تایید صلاحیت شده با یکدیگر رقابت کنند؛ چهره هایی که هر کدام سوابق سیاسی و اجرایی متفاوتی در کارنامه خود دارند که یکی از این افراد عبدالناصر همتی است.
تولد و خانواده
عبدالناصر همتی در ۱۳۳۶ خورشیدی در کبودرآهنگ همدان متولد شد. وی در ۱۳۵۷ خورشیدی مدرک کارشناسی اقتصاد از دانشگاه تهران گرفت و سپس با رتبه یک کارشناسی ارشد اقتصاد وارد مقطع بالاتر شد و در ۱۳۶۷ خورشیدی مدرک فوق لیسانس اخذ کرد.
همتی دوره های حسابرسی پیشرفته را در موسسه کوپرز اند لیبراند و مطالعات اقتصاد را در لندن گذراند و تحصیلات مقطع دکتری خود را ۱۳۷۲ خورشیدی در دانشگاه تهران به پایان رساند. وی دانشیار دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران بوده و از معدود استادانی به شمار می رود که در دانشگاه های ایران اقتصاد کلان و اقتصاد انرژی تدریس می کند.
صدا و سیما و جنگ تحمیلی
همتی در ۱۳۵۹ خورشیدی و هنگامی که ۲۳ ساله بود، مدیر پخش اخبار در صدا و سیما شد و در دوران جنگ تحمیلی مسوول تبلیغات جنگ بود. وی تا ۱۳۷۳ خورشیدی در این سازمان مشغول بود و معاونت سیاسی سازمان را برعهده داشت.
شورای عالی شرکت بیمه اتکایی آسیایی
همتی از ۱۳۸۰ خورشیدی به مدت ۶ دوره مستمر ریاست شورای عالی شرکت بیمه اتکایی آسیایی (کمیسیون اقتصادی – سیاسی آسیا و اقیانوسیه سازمان ملل متحد - اسکاپ) مستقر در بانکوک پایتخت تایلند را بر عهده دارد که با رأی مستقیم روسای بیمه ۱۰ کشور مهم آسیایی به این سمت انتخاب شدهاست.
بیمه مرکزی ایران
همتی به مدت ۱۲ سال؛ یعنی از سال ۱۳۷۳ تا ۱۳۸۵ خورشیدی رئیس بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران بوده است. در دوره مدیریت او بر بیمه، هرج و مرجهای بیمهای دهه ۶۰ و ۷۰ خورشیدی از میان رفت و آرامش بر اوضاع بیمه حاکم شد.
همتی در ۱۳۷۷ خورشیدی پیشنهاد تاسیس صندوق ذخیره ارزی را داد که بعداً با نام حساب ذخیره ارزی بنیان شد، او همچنین طراحی و اجرای خصوصی سازی صنعت بیمه را در ۱۳۸۲ خورشیدی برعهده داشت.
بانک مرکزی ایران
همتی هفت سال مدیرعامل بانک سینا بود تا اینکه در هشتم مهر ۱۳۹۲ خورشیدی به پیشنهاد علی طیب نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی وقت و با تایید مجمع عمومی بانک ملی، مدیریت این بانک را برعهده گرفت و جایگزین فرشاد حیدری شد.
مدیر بانک ملی ایران در سوم مرداد ۱۳۹۷ خورشیدی به پیشنهاد مسعود کرباسیان وزیر امور اقتصادی و دارایی وقت و با حکم حسن روحانی به عنوان رییس کل بانک مرکزی ایران منصوب شد.
همتی در روزهایی به جای ولی الله سیف به بانک مرکزی رفت که بحث های فساد اقتصادی به وجود آمده بود؛ سلطان سکه دستگیر شده بود و صحبت های زیادی در رسانه ها از فسادهای اقتصادی مطرح می شد. همتی که قرار بود سفیر تام الاختیار ایران در کشور استراتژیک چین باشد به پکن رفت اما سفر او نیمهکاره ماند و در لحظه آخر او را بازگرداندند و به بانک مرکزی فرستادند.
تالیفات
این مدیر اقتصادی تألیفات و پژوهشهای زیادی در رشته اقتصاد دارد که از مهمترین آنها می توان به کتاب «اقتصاد کلان، مقدمهای بر سیاستهای پولی و مالی» اشاره کرد. این کتاب چهار بار تجدید چاپ شدهاست. کتابهای «توسعه اقتصادی»، «مشکلات اقتصادی جهان سوم، «اقتصاد انرژی» و «اقتصاد نفت» نیز از تألیفات اوست. همتی ترجمه هایی هم در حوزه اقتصاد دارد که «مبانی نظری و عملی بیمه، ترجمه، چاپ اول، ۱۳۸۱، انتشارات بیمه مرکزی ایران» از جمله آنهاست.
حضور در انتخابات ۱۴۰۰
عبدالناصر همتی در ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ خورشیدی با حضور در ستاد انتخابات وزارت کشور در انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری ثبت نام کرد. او پس از ثبتنام در جمع خبرنگاران اظهار داشت: با برنامه مشخص و برای اصلاح حکمرانی اقتصادی وارد شدهام. در خصوص گرایش سیاسی وی اختلافنظرهایی وجود دارد. برخی او را اصلاحطلب و برخی دیگر او را مستقل میدانند.
عبدالناصر همتی در ارایه برنامه های خود اظهار داشت:
* دغدغه اصلی من مساله اقتصاد و معیشت مردم است، شرایط اقتصادی مردم خوب نیست، معتقدم میشود این مسائل را حل کرد.
* برای نجات اقتصاد من برنامه دارم و مطمئن هستم که قابل تحقق است و با یک تعامل جدی و با یک عقلانیت درست و با کارآمدهای دولت میتوانیم به این هدف برسیم.
* به عنوان یک صدای سوم آمدم، صدایی که صدای بخش اعظم خاموش مردم است که به وضعیت موجود اعتراض دارند.
* فکر میکنم از داخل خانه تا کل دنیا میتوان خیلی از مشکلات را برطرف کرد. یکی از دلایلی که ما در اقتصاد ناموفق بودیم به دلیل عدم تعامل لازم چه در بین مردم و نیروهای سیاسی، چه نهادهای سیاسی و چه در ارتباط با کشورهای مختلف است.