به گزارش ایرنا در سالهای مبارزات انقلاب اسلامی و پس از آن زنان به عنوان نیمی از پیکره فعال ایران اسلامی در تمامی صحنه ها و حمایت از آرمان های انقلاب اسلامی کوتاهی نکردند و همواره حامی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران بودند.
زنان ایران اسلامی در ابعاد مختلف رشد و اثرگذاری خود را به جهانیان اعلام کردند و به عنوان نیمی از جمعیت کشور نه تنها در عرصه تربیت فرزند و مدیریت خانواده بلکه در ابعاد اجتماعی و سیاسی دین خود را به کشور ادا کرده و بسترساز توسعه و عزتمندی کشور بودهاند.
به گفته برخی از بانوان نخبه لرستان اکنون زمان آن فرا رسیده است همانگونه که زنان ذره ای از حمایت و عقاید خود از زمان انقلاب اسلامی تاکنون کم نداشته اند مطالبات و خواسته های آنها نیز مورد توجه قرار گیرد و به دور از هرگونه شعار زدگی، گام های بلندی در راستای تحقق مطالبات این قشر برداشته شود.
در این راستا خبرگزاری جمهوری اسلامی مرکز لرستان در میزگردی با حضور جمعی از بانوان فعال سیاسی و اجتماعی راهکارهای افزایش مشارکت مردم به ویژه جامعه زنان در انتخابات ۱۴۰۰ و تاثیرگذاری نقش زنان بر مشارکت هرچه بیشتر در این انتخابات را بررسی کرده است.
زنان ایرانی به حضور در عرصه های سیاسی اجتماعی اهتمام می ورزند
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری لرستان گفت: مشارکت، فعالیتی آگاهانه، مسولانه و مستقلانه و منوط به داشتن آگاهی و دانش است، برای افراد تعهد ایجاد می کند که نیازمند نظارت مستمر بر موضوع است.
" ناهید پرویزپور" افزود: شرکت کردن، عملی فردی است اما مشارکت جنبه گروهی و جمعی دارد و مهمترین جلوه مشارکت مشارکت سیاسی، حضور در انتخابات است که از جنبه های بسیاری حائز اهمیت می باشد.
وی اظهار داشت: مشارکت سیاسی و انتخابات علاوه بر تاثیرگذاری بر سیاست داخلی و نوسازی و تحول در سیستم مدیریتی دستگاه های اجرایی، بر سیاست خارجی، اقتدار ملی و امنیت کشور نیز تاثیرگذار است، مشارکت سیاسی شامل زنان و مردان است و مردم سالاری به معنای استفاده از ظرفیت همه افراد جامعه را در بر می گیرد بنابراین باید در انتخابات همگی پای صندوق های رای حاضر شوند.
پرویزپور عنوان کرد: زنان در گذشته در حاشیه فعالیت های سیاسی اجتماعی قرار داشتند و در حریم خانه و خانواده تعریف می شدند اما امروز به عنوان نیمی از جمعیت کشور نقش مهمی در تحولات سیاسی اجتماعی ایفا می کنند.
وی افزود: پیروزی انقلاب اسلامی نقش مهمی برای حضور زنان در عرصه های سیاسی و اجتماعی داشت و بخش مهمی از پیروزی انقلاب اسلامی مدیون حضور آنها و تربیت فرزندان است، نظام مقدس جمهوری اسلامی تحولات متنوعی را در چهار دهه گذشته تجربه کرده است و زنان توانستند نقش اثرگذار خود را به اثبات برسانند.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری لرستان اظهار داشت: اکنون نیز زنان ایران اسلامی به حضور در عرصه های سیاسی اجتماعی اهتمام می ورزند و توانسته اند باکسب آگاهی، دانش، مهارتها و به روز رسانی اطلاعات خود انتخاب مستقلی داشته باشند.
پرویزپور با اشاره به اینکه رای زنان اگر مبتنی برآگاهی و دانش باشد می تواند تاثیرگذاری بیشتری داشته باشد ادامه داد: هرگاه بانوان در موضوعی بطور جدی ورود کردند در تحقق و یا عدم تحقق آن موضوع نقش موثر و فعالی داشته اند.
وی گفت: دولت ها برای ادامه حیات سیاسی خود نیازمند حمایت زنان در همه عرصه ها هستند بنابراین حضور این قشر در مشارکت های سیاسی می تواند در تحقق مردم سالاری دینی کمک کند و باید بین زنان و ساختار سیاسی و قدرت اعتماد ایجاد شود چراکه آنها همواره همراه و حامی سیاست های نظام،ساختارهای سیاسی و اتفاقات کشور در صحنه های بین المللی بودند.
تصمیم سازی ها باید براساس عدالت جنسیتی باشد
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری لرستان گفت:در دوره دهم انتخابات ریاست جمهوری ۵۱ درصد مشارکت توسط بانوان رقم زده شد که نشانگر این است بانوان برخلاف اینکه در سیاست گذاری و برنامهریزی ها کمتر مورد توجه بوده اند اما علاقه مند به حضور در فعالیت های سیاسی هستند.
پرویزپور افزود: اکنون با کسب مهارت ها، توان افزایی در شخصیت زنان ایجاد شده است به این معنا که در انتخابات، رای تابعیتی ندارند و به صورت مستقلانه کاندیدای مورد نظر خود را انتخاب می کنند.
وی اظهار داشت: مهمترین مطالبه زنان در ساختار اجتماعی و برنامه ریزی های توسعه، عدالت جنسیتی است هرچند اعتقاد به تساوی جنسیتی وجود ندارد اما برابری جنسیتی مدنظر است که بدون عدالت جنسیتی محقق نخواهد شد.
وی عنوان کرد: کاندیداهایی که سعی در جلب آرای زنان دارند باید در حوزه های مربوط به آنها چشم انداز داشته باشند، برنامه های راهبردی در حوزه زنان و حضور این قشر را در مناصب و نقش ها تبیین کنند و نگرش جنستی را در برنامه های خود داشته باشند.
پرویزپور ادامه داد: زنان دین خود را به جامعه ادا کردند و با تحصیلات دانشگاهی، توان دانشی و کسب مهارت ها توانمند شدند اکنون باید همانطور که زنان به ساختار قدرت اعتماد کردند به همان اندازه مطالبات و خواسته های آنها در برنامه ریزی ها مورد اهتمام باشد چراکه دوران شعارهای نمادین و شعارزدگی گذشته است و زنان به کاندیدایی رای خواهند داد که برنامه های راهبردی و قابل اجرا برای تحقق عدالت جنسیتی داشته باشد.
وی با اشاره به سهم ۳۰ درصدی زنان در مدیریت های دولت دهم و یازدهم افزود: هرچقدر این برنامه اجرایی شده باشد زنان می توانند به کاندیدای بعدی نیز اعتماد کنند، تبعیض مثبت کمک می کند تا شکاف بین توزیع منابع و امکانات کاهش یابد.
پرویزپور ادامه داد: کاندیدایی که بخواهد از آرای زنان استفاده کند باید از ظرفیت نخبگان آنها نیز استفاده نماید، اکنون درسطح توده ها مشارکت زنان خوب است اما در سطح نخبه ای متاسفانه زنان کمتر می توانند از توان و ظرفیت خود استفاده کنند و جایگاه کمتری در سیاست گذاری ها و محک انتخاب دارند.
وی با اشاره به نگاه مرد سالارانه در امر سیاست گفت: در حوزه عمومی یعنی سیاست، دولت و حضور در اجتماع، بیشتر از مردان استفاده می شود اما کاندیداها باید از ظرفیت زنان در همه برنامه ها استفاده و به شایسته سالاری توجه کنند.
پرویزپور بر لزوم تنوع سلایق سیاسی در تایید صلاحیت ها تاکید کرد و گفت: هر چقدر تنوع حضور سلایق سیاسی بیشتر باشد به نشاط سیاسی اجتماعی و حضور درانتخابات منجر خواهد شد و در کنار آن حضور زنان بسیار مهم است.
بهترین مسیر برای ابراز عقیده زنان، حضور پای صندوق های رای است
مسئول دفتر کارگروه حجاب و عفاف استانداری لرستان گفت: مشارکت به معنای حضور همراه با پذیرش مسئولیت است و تنها به معنای اعلام موجودیت نیست بلکه تعهد و مسئولیت پذیری را نیز به همراه دارد.
"روح انگیز جهان افروز" افزود: حق شرکت در تعیین سرنوشت از حقوق شهروندی محسوب می شود و شرکت نکردن به معنای عدم مسئولیت پذیری و بی تفاوتی نسبت به تعیین سرنوشت خود و جامعه است.
وی اظهار داشت: زنان نیمی از پیکره فعال جامعه هستند و در واقع اگر نیمی از جامعه در انتخابات شرکت کند ۵۰ درصد از واجدین شرایط شرکت در انتخابات مشارکت داشته و در تعیین مسیر و سرنوشت آینده کشور تاثیرگذار و موثر بوده اند.
وی با تاکید بر اینکه بهترین و آسانترین راه برای ابراز عقیده حضور در پای صندوق های رای است ادامه داد: حضور بانوان در پای صندوق های رای و عرصه مشارکت سیاسی، به معنای حضور خانواده در این صحنه است بنابراین زن به عنوان یک فرد تاثیرگذار موضوعی را تحلیل و می تواند خانواده را با خود همراه کند.
جهان افروز با اشاره به بیانات بنیانگذار انقلاب اسلامی که نهضت و انقلاب اسلامی را مدیون انقلاب زنان هستیم عنوان کرد: آغازگر نهضت انقلاب اسلامی از دیدگاه امام راحل بانوان هستند چراکه هم خودشان وارد عرصه مبارزات علیه رژیم ستمشاهی شدند و هم خانواده و مردان را با خود همراه کردند.
وی گفت: در هشت سال دفاع مقدس و دفاع از حرم، بازهم نقش زنان بسیار تاثیرگذار بوده است که با اعتقاد قلبی به اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی، برگ زرینی در پایمردی و رشادت زنان و مردان ایران اسلامی رقم زدند.
جهان افروز گفت: هر حرکت فرهنگی و سیاسی که در جوامع مترقی آغاز می شود باید از جایگاه زنان دیده شود چراکه حضور بانوان در عرصه های مختلف به این معنا است که نگاه جنسیتی ندارند.
نادیده گرفتن بانوان در مشارکت سیاسی به معنای نادیده گرفتن نقش خانواده است
این فعال سیاسی گفت: مشارکت حداکثری مردم در امر انتخابات باعث افزایش قدرت چانه زنی نظام می شود و در حوزه جهانی و منطقه ای مشروعیت نظام را بالا می برد.
وی با بیان اینکه زنان در صحنه های مختلف انقلاب اسلامی نقش خود را به خوبی ایفا کرده اند افزود: این قشر در دوره های پیشین انتخابات ثابت کردند انتخاب آنها بر اساس جنسیت نیست بلکه براساس تعهد و تخصص است و انتظار می رود که در عرصه های بعدی به قابلیت و توانمندی آنان توجه شود.
جهان افروز اظهار داشت: نادیده گرفتن توانمندی بانوان در عرصه های مختلف، نادیده گرفتن نیمی از پیکره فعال جامعه است در حالیکه در جمهوری اسلامی حضور زنان فعال است و پای صندوق رای می آیند تا دیده شوند و البته بر تعیین سرنوشت و تغییر روند جاری توجه دارند.
وی ادامه داد: همانگونه که بانوان سهم خود را ایفا کردند باید در سطح مدیریتی، تصمیم گیری و عضویت در مباحث اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی دیده شوند چراکه پایه هر نظام و مسیر کشور از خانواده الگو می گیرد و نادیده گرفتن بانوان به معنای نادیده گرفتن نقش خانواده و سرنوشت جامعه است.
وی گفت: در انتخابات شوراهای اسلامی، مردم باید دست به انتخاب اصلح بزنند و افرادی انتخاب شوند که دغدغه اصلاح ساختار شهری را در همه حوزه ها داشته باشند و در انتخابات ریاست جهموری نیز نوع انتخاب ما مسیر آینده کشور را مشخص می کند که البته کاندیدایی می تواند رای بانوان را جذب کند که برنامه های مورد نظر این قشر را داشته باشد.
حضور پای صندوق های رای، تاثیرگذارترین مسیر رفع محدودیتهای بانوان
جهان افروز گفت: حضور زنان در پای صندوق های رای نه گفتن به انتخابات جنسیتی، محدودیت های حضور اجتماعی و همه عرصه ها است چراکه انتخابات ظرفیتی رایگان برای تغییر ساختار و پیگیری مطالبات جامعه بانوان محسوب می شود.
وی افزود: زنان باید برای ابراز نظر و عقیده خود پای صندوق های رای حاضر شوند به ساختار یا تغییر ساختار رای دهند، بانوان نیمی از پیکره فعال جامعه هستند و باید حضوری فعال و موثر داشته باشند چراکه تحقق خواسته های آنان از مسیر صندوق های رای عبور می کند.
وی افزود: این دیدگاه باید در جامعه ایجاد شود که اگر نسبت به مسایلی دغدغه وجود دارد باید از طریق حضور فعال و حداکثری در پای صندوق های رای پیگیری شود.
در جامعه ای که فرصت ها برابر نباشد زمینه مشارکت سیاسی زنان فراهم نیست
عضو انجمن جامعه شناسی لرستان نیز در این میزگرد گفت: مشارکت امری آگاهانه و نوعی انتخاب است که جامعه در یک گفتمان، در عرصه های مختلف حضور آگاهانه دارند.
"مریم کرمی" افزود: برخی موانع فرهنگی باعث می شوند زنان به عنوان نیمی از جامعه فرصتی برای مشارکت در انتخابات نداشته باشند و بر اساس سنت ها، تجربه و ارزش های جوامع، تعریف نقش زنان به همسری، مادری و مشارکت در امور خانواده محدود است و فرصتی برای مسایل اجتماعی و ساختاری برای زنان ایجاد نمی شود.
وی ادامه داد: در برخی موارد زنان بر اساس ذهنیت خود کمتر به مشارکت توجه دارند که امروزه باتوجه به تحصیلات، اشتغال و آگاهی آنها این نوع ذهنیت در حال تغییر است اما همچنان یکی از موانع محسوب می شود.
کرمی اظهار داشت: عوامل اجتماعی نیز در حضور و عدم حضور زنان دخیل است و در جامعه ای که فرصت ها برابر نباشد، هنجار و ارزش های اجتماعی ذهنیتی ایجاد می کند که مشارکت اجتماعی زنان کاهش یابد بطوریکه مشارکت در انجمن ها، سرمایه گذاری و فرصت های شغلی نابرابر برای زنان فراهم شود.
وی گفت: هر چقدر مشارکت اجتماعی و فعالیت های اقتصادی زنان افزایش یابد سبب قدرت و فعالیت مضاعف آنها می شود و فرصت حضور و استقلال نیز سبب آگاهی بخشی و مشارکت خواهد شد چراکه وقتی در یک جامعه فرصت انتخاب شدن و انتخاب کردن بطور مساوی برای زنان فراهم شده باشد ،فرصت های قانونی برای مشارکت نیز فراهم می شود.
کرمی افزود: زمانیکه فرصت گفتگو بین نخبگان فراهم شود و اکثریت دیده شوند خواسته ها و مطالبات مردم لحاظ و انتخابات رقابتی می شود که در این صورت انگیزه مردم بیشتر خواهد شد و ذهنیت جامعه به سمت تاثیری گذاری مشارکت در نتیجه انتخابات سوق داده می شود.
کرمی بر تاثیرگذاری گفتمان نخبگان در افزایش مشارکت ها تاکید کرد و گفت: نخبگان سیاسی و اجتماعی باید فرصت گفتگو و تعامل و به نقش مهم مردم در انتخابات ایمان داشته باشند و بدانند که قدرت واقعی در دست مردم است.
عضو انجمن جامعه شناسی لرستان گفت: زنان امروز در حضور ساختاری گام های بلندی برداشتند،حضور آنها در اجتماع تثبیت شده است اما دچار تعارض در نقش ها هستند و در خانواده بازتعریف نقش صورت نگرفته است.
کرمی با اشاره به اینکه تمام تکالیف و پیگیری امور خانه برای زنان تعریف می شود اظهار داشت: این موضوع انرژی فکری و جسمی بسیار زیادی از زنان می گیرد و سبب می شود که فرصت حضور در فعالیت اجتماعی آنان کمتر شود در حالیکه زن باید به عنوان شهروندی براساس توانمندی ها و تخصص خود معرفی شود.
وی عنوان کرد: باید توانمندسازی بانوان و فرصت حضور همراه با عدالت جنسیتی فراهم شود تا بدون هیچ نگاه جنسیتی درتصمیمگیری ها و پست های مدیریت حضور داشته باشد.
کرمی با اشاره به لزوم توسعه فرهنگی جامعه گفت: حضور زنان در جامعه باید فرهنگسازی و تغییر رویکرد داده شود و از طرفی مطالبات جامعه زنان باید مورد توجه قرار گیرد چراکه زن امروز با زن سنتی متفاوت است.
وی افزود: هرچقدر سطح توانمندی جامعه زنان افزایش یابد سطح مطالبات بالا می رود و البته این مطالبات باید دیده شود، در صورتیکه یک شهروند احساس کند مطالباتش دیده و به سمت تحقق این مطالبات حرکت می شود انگیزه او برای حضور بیشتر خواهد شد.
این فعال اجتماعی ادامه داد: انتخاب شدن و انتخاب کردن باید در یک فرصت کاملا برابر برای بانوان مهیا شود تا آنها به عنوان نیمی از جامعه با انگیزه بیشتری در انتخابات حاضر شوند و حتی از این موضوع بر رای دادن خانواده و فرزندان نیز تاثیرگذار است.
کرمی بر حضور سلایق و جریانات سیاسی متعدد در انتخابات تاکید کرد و گفت: حذف هرنوع سلیقه انتخاباتی باعث حذف سلایق در مشارکت و نشاط سیاسی می شود، باید باور داشت که مردم آگاه هستند و توان انتخاب اصلح را دارند.
وی افزود: در صورتیکه پشتوانه مردمی یک نظام کاهش یابد فرصت تعامل با درون و بیرون را از دست می دهد پس جامعه باید بتواند با شهروندانش به توافق برسد و اجازه حضور حداکثری را به آنها بدهد تا در حوزه های قدرت و بین المللی با توان بیشتری تعامل داشته باشد.
گفتمان انتخاب آگاهانه در بین زنان جریان سازی شود
یک فعال سیاسی لرستان نیز گفت: شکاف اصلی در مشارکت زنان نوع مشارکت است، اگر افراد مشارکت کننده در انتخابات مجهز به دانش لازم باشند به طور قطع فرد انتخاب شونده، فردی توانمند خواهد بود.
" مریم ملکی صادقی " افزود: دانش و آگاهی لازم برای مشارکت در انتخابات بسیار مهم است بنابراین بانوان باید به این ابراز مجهز شوند و به عنوان یک گفتمان جریان سازی شود تا مشارکت به معنای واقعی در جامعه تسریع شود.
ملکی صادقی ادامه داد: بیان تاثیرگذاری زنان در مشارکت های سیاسی بدون انتخاب آگاهانه، راه به جایی نخواهد برد و ترغیب زنان به مشارکت سیاسی بدون آگاهی بخشی نتیجه مطلوبی نخواهد داشت.
وی افزود: اگر مشارکت در حوزه های مختلف ایجاد شود جامعه به توسعه پایدار خواهد رسید اما مشارکت کنندگان در بستر اجتماعی و جامعه مدنی باید آگاه، فعال و مطالبه محور باشند و در جامعه زنان ساختار ادراکی، بینش و مهارت باید افزایش یابد و مطالبات آنها در بسته ای کامل به رییس جمهوری انتقال یابد.
ملکی صادقی بر لزوم فعالیت جامعه مدنی تاکید کرد و گفت: این جامعه مدنی و احزاب است که می تواند خواسته و مطالبات زنان را پیگیری و مطالبات جامعه بانوان را از آشفتگی و سراسیمگی خارج کند.
وی ادامه داد: در لرستان نیز نخبگان جامعه زنان باید توسعه محور باشند، در راستای آگاهی بخشی به زنان گام بردارند و از کلیشه بندی و ریسک نسبت به این قشر دوری کنند.
ششمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا و سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، ۲۸ خرداد جاری همزمان با سراسر کشور در لرستان برگزار می شود.