به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، روزنامه ال موندو با تیتر «سایه "مسیر درخشان"؛ سلاح انتخاباتی در پرو» نوشت: این قتل عام، سالهای درگیری داخلی در بحبوحه رقابتهای انتخاباتی را زنده کرده است. حمله تروریستی که به بهای جان ۱۸ نفر تمام شده، تاثیر کاملی بر انتخابات پرو داشته است. گواه روشن این مطلب، نتایج نظرسنجیها از کاهش فاصله و اختلاف «پدرو کاستیو» نامزد چپگرا و پیروز اصلی دور نخست انتخابات و «کِیکو فوخیموری» دختر دیکتاتور سابق است.
به نوشته تارنمای اسپانیایی دویچه وله، در یک دهه اخیر حملاتی به این بزرگی منتسب به این گروه تروریستی مشاهده نشده بود. در بازه زمانی سالهای ۱۹۸۰ و ۱۹۹۲ میلادی، گروه مسیر درخشان مبارزه مسلحانه ای علیه دولت وقت پرو آغاز کرد که حدود ۷۰ هزار کشته بر جای گذاشت. در سال ۱۹۹۲ و با سقوط «آبیمائِل گوسمان» رهبر این گروه تروریستی در دوران ریاست جمهوری آلبرتو فوخیموری، اینطور به نظر میرسید که مسیر درخشان تضعیف شده است. سوالی که اکنون مطرح میشود اینکه پشت پرده این حمله چیست؟
پدرو یارانگا تحلیلگر اهل پرو کارشناس امنیت داخلی و تروریسم معتقد است: هدف از این قتل عام انتقال پیام اعضای مسیر درخشان از تداوم حیات این گروه تروریستی است. میخواهند با معطوف کردن توجه ها به خود، موجب تفرقه و چند دستگی در جامعه شوند. این یک جنگ غیر متعارف است.
به گفته یارانگا، این وقایع تعجبآور نیست؛ گروه مسیر درخشان از سال ۱۹۸۰ تقریبا همیشه در جریان امور انتخاباتی حضور داشته است. به عنوان مثال در جریان انتخابات سال ۱۹۸۵، این گروه جنایتکار با ایجاد رعب و وحشت و ممانعت از مشارکت مردم در انتخابات، انگشتان افراد رای دهنده را قطع میکردند یا در کمین نیروهای پلیس و ارتش که ملزومات انتخاباتی را جابجا میکردند، مینشستند.
به عقیده این کارشناس امنیتی اهل پرو، آسانترین کار برای تروریستها حمله به جمعیتهای غیر نظامی بی دفاع است. مسیر درخشان گروهی متشکل از ۲۵۰ یا ۳۰۰ نفر بوده که توقف برنامههای دولت برای مبارزه با تروریسم و قاچاق، چالش اصلی در این منطقه و عامل تقویت این گروه است.
به گزارش دیروز (سه شنبه) خبرگزاری افه، هر چند جزییات دقیقتری از علل این حادثه همچنان منتشر نشده اما در تصاویر منتشر شده از صحنه این قتل عام، جزوه ای با آرم حزب کمونیست پرو دیده میشود که از ساکنان این منطقه میخواهد در انتخابات ریاست جمهوری شش ژوئن (۱۶ خرداد) به کیکو فوخیموری کاندیدای حزب راستگرا رای ندهند.
«تحریم انتخابات»، «رای ندهید زیرا این راه شما نیست»، «هر کس به فوخیموری رای دهد، خائن است» از جمله عبارتهایی است که در تصاویر دیده میشود.
اورازیو پوتِستا کارشناس اهل پرو نیز میگوید: این حمله روند برگزاری انتخابات را تحت تاثیر قرار میدهد زیرا بی تردید با رعب و وحشت ایجاد شده، در روز رایگیری شاهد غیبت مردم پای صندوقهای رای خواهیم بود.
پائولا تاوارا کارشناس علوم سیاسی دانشگاه کاتولیک پرو معتقد است این حمله ارتباط مستقیمی با روند انتخابات نداشته و نمیتوان این جنایت را به نامزدی خاص پیوند داد مگر اینکه تحقیقات، خلاف این امر را نشان دهد.
تاوارا با انتقاد از احزاب و حامیان طرفدار هر دو کاندیدا در بهرهبرداری سیاسی از این حمله تروریستی به عنوان حربه ای علیه یکدیگر گفت: این رفتار شرمآور بوده و نسبتی با دموکراسی ندارد.
به گفته سزار سروانتس، فرمانده پلیس پرو، در جریان این حمله تروریستی دستکم ۱۰ مرد، شش زن و دو کودک کشته شده اند.
گروه تروریستی مسیر درخشان برای دههها است که به عنوان تولیدکننده کوکایین در این منطقه فعالیت میکند. این گروه تروریستی بین سالهای ۱۹۸۰ تا ۲۰۰۰ به عنوان مافیای قاچاق مواد مخدر، عامل مرگ بیشترین تعداد قربانیان در این منطقه بوده است.
ارتش پرو با تاکید بر اینکه گروه تروریستی مسیر درخشان پیشتر تحت عنوان «پاکسازی اجتماعی» مرتکب چنین جنایاتی شده بود، این حمله تازه را «نسلکشی» دانست.
بیش از ۲۵ میلیون نفر از شهروندان پرو قرار است کمتر از دو هفته دیگر پای صندوقهای رای حاضر شده و رئیسجمهوری آینده این کشور را انتخاب کنند. در حال حاضر «پدرو کاستیو» از حزب چپگرای «پروی آزاد» و «کیکو فوخیموری» از حزب راستگرای «نیروی مردمی» به ترتیب با کسب ۱۸.۹۲ و ۱۳.۴۰ درصد آرا از میان ۱۸ نامزد انتخاباتی در دور نخست رایگیری، خود را برای دور دوم انتخابات ششم ژوئن ۲۰۲۱ (۱۶ خرداد ۱۴۰۰) و تصاحب منصب ریاست جمهوری آماده میکنند.
کاستیو در صفحه توییترش با محکوم کردن این حمله، با خانوادههای قربانیان ابراز همبستگی کرد. فوخیموری نیز به رسانههای محلی گفت، آنچه تروریسم دنبال آن است جلوگیری از این روند انتخاباتی است.