چابهار - ایرنا - دکترای جامعه‌شناسی سیاسی با بیان اینکه رای دادن، شریف‌ترین و مهم‌ترین دستاوردی بوده که بشر طی زیست اجتماعی و سیاسی خود به آن دست یافته است گفت: انتخابات از مهم‌ترین پایه‌های مردم‌سالاری است.

ماه‌نور رئیسی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: رای دادن (حق انتخاب کردن و انتخاب شدن در امور جامعه و حاکمیت)، شریف‌ترین و مهم‌ترین دستاوردی بوده که بشر طی زیست اجتماعی و سیاسی خود توانسته است به‌دست بیاورد که البته کسب این دستاورد بشر همراه با مبارزه طولانی و به اَشکال مختلف از دوران یونان و روم باستان تا عصر حاضر بوده است. این تکامل فکری بشر ریشه در نگاه منطقی و نگرش علمی انسان به جهان دارد که از اساسی‌ترین پایه‌های مردم سالاری به شمار می‌رود.

به گفته وی، از نتایج انتخابات قانونی بودن، پاسخگو بودن، شایسته سالاری و گردش نخبگان (موقت بودن قدرت در دست یک حزب و سایر موارد) است.

رئیسی بیان داشت: برای انسان این هزاره، شایسته‌ترین شیوه حاکمیت و مشارکت وجود احزاب (سازمان‌های نظام‌مند از شهروندان که بتوانند با تسلط بر حکومت، سیاست‌های عمومی خود را عملی کنند) که در دسته‌بندی‌های راست، میانه و چپ فعالیت می‌کنند، است.

وی ادامه داد: از منظر تاریخی، ما مردم ایران بویژه بعد از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی سال ۱۳۵۷، در جمهوری اسلامی نسبت به نظام‌های سیاسی اسبق، بیشترین میزان انتخابات و مشارکت سیاسی را داریم، منتهی در این نوع مشارکت و فعالیت‌ها، ما مردم بیشتر از اینکه با ذهنیتی مدنی و استدلال‌گر پیش برویم با ذهنیتی قبیله‌ای مواجه بوده‌ایم.
دکترای علوم سیاسی اظهار داشت: طبق نظر دانشمندان و فیلسوفان سیاسی همانند سقراط، مساله مشارکت و تشخیص خوب از بد در کار و امر سیاسی نیازمند به آموزش و تعلیمات است که در دوره ما این وظیفه باید بر عهده احزاب و سازمان‌های مردمی باشد که با کمک خرد فردی، نقد و بررسی باعث رشد آگاهی سیاسی و مشارکت هر چه بهتر و آگاه‌تر شهروندان در امور کشورمان بشوند.

این بانوی بلوچ سیستان و بلوچستانی و مدرس اسبق دانشگاه بین‌المللی چابهار ادامه داد: در استان ما (سیستان و بلوچستان) مشارکت همانند سایر نقاط کشور و بعضا بسیار بالاتر از سایر استان‌های پُرجمعیت کشور بوده است اما با شیوه تبعی و سنتی، که می‌توان گفت بسیاری از روابط سنتی و مشارکتی در این استان به فاکتورهایی همچون روحانیت، ریش‌سفیدان و بزرگان طوایف گره خورده و ارتباط مستقیم داشته و هر کدام از این اقشار بر مبنای قدرت و نفوذی که بین افراد جامعه داشتند نقش مهمی در انتخاب یا عدم انتخاب یک فرد و یا حتی یک تفکر نقش ایفا کرده‌اند.

وی اضافه کرد: اگر به انتخابات مختلف در سطح ملی و محلی نگاهی بیندازیم به‌خوبی درخواهیم یافت که افراد مُتنفذ در جامعه تا چه میزان در شکل‌گیری نتایج انتخابات موثر بوده‌اند. همانطور که ذکر شد مردم بعد از انقلاب اسلامی همیشه در پای صندوق‌های رای حماسه‌آفرینی داشته‌اند اما در این محدوده زمانی حدودا نیم دهه اخیر بخاطر مسائل و مشکلاتی که در سیاست‌گذاری‌های خارجی و تحریم‌های ظالمانه غرب و آمریکا علیه ایران اعمال شد، بسیاری از انتظارات و وظایفی که مسوولان امر در قبال ملت داشتند، برآورده نشده و جامعه به‌سمت یک فشار اقتصادی مضاعف رفته است و این امر تا حدودی باعث شد افراد جامعه به‌صورت جداگانه از خود بپرسند که اصولا دولت و یا مسوولان امر چه کاری برای ما انجام می‌دهند؟!
به گفته وی، درواقع همین اتفاقات باعث تغییر در رفتار سیاسی و مشارکت افراد جامعه شده است و این اتفاق در استان ما هم، همراه و همانند سایر استان‌های کشور احساس شده است.
وی تصریح کرد: مثلا در آخرین انتخابات سراسری که مربوط به مجلس شورای اسلامی، شاهد آن بودیم افراد مُتنفذی که در دوره‌های انتخاباتی قبل نقش موثر در بین آحاد جامعه داشتند نتوانند همانند قبل نقش آفرینی کنند و کاندیدا و نامزدهایشان (که از طرف افراد شاخصی که به‌طور سنتی نقش تعیین کنندگی داشته اند،) باز ماندند.
دکترای جامعه‌شناسی سیاسی ادامه داد: بیشترین نمود این امر در زاهدان (مرکز استان) رخ داد که چهره‌های سیاسی_مذهبی دیگر فقط به چهره‌های مذهبی بدل گشته‌اند که ناشی از تکرار بدعهدی‌های این افراد شاخص و سیاسیون امر بوده است که باعث نمود هر چه بیشتر فقر، مشکلات و معضلات مربوطه، از جانب مردم شده است.
وی افزود: مردم سیستان و بلوچستان با توجه به برخی کم‌برخورداری‌های عمرانی و توسعه‌ای احساس نیاز مبرمی در ایجاد تغییرات بسیاری از سیاست‌ها می‌بینند.
او گفت: مردم شاهد محقق نشدن شعارها و وعده‌های انتخاباتی ( که بسیاری از آن شعارها شامل رفع تبعیض و بی‌عدالتی‌ها نسبت به اهل تسنن این استان و مشارکت دادن بیشتر مردم در راس امور و وزارتخانه‌ای و دولتی ) بوده‌اند و به نوعی باید عنوان کرد، آنان را از صندوق‌های رای دور کرده است. البته واضح و روشن است که محقق نشدن بسیاری از شعارها و وعده های انتخاباتی دولت‌ها و مسوولان محلی در گرو تحریم‌های ظالمانه غرب و برخی از سیاست‌های بین‌المللی برای ضعیف کردن انقلاب و نظام اسلامی ما بوده است که با اهرم‌های قدرت متفاوتی از جمله رسانه‌هایی که در اختیار دارند توانسته اند تاثیر منفی بگذارند.
رئیسی تاکید کرد: نمی‌توان رسانه‌ای را در دنیای کنونی یافت که از حزب و سیاستی خاص ولو در پشت پرده حمایت نکند. بسیاری از تلویزیون‌های فارسی زبان خارج از کشور از سوی کشورهای خاصی حمایت می‌شوند و مسلما چارچوب برنامه‌ها و تحلیل‌های منتشر شده از این تلویزیون‌ها، پیرو سیاست‌های حامیان مالی، خود است.

 این بانوی بلوچ و کارآفرین سیستان و بلوچستانی اظهارداشت: این اپوزیسیون‌ها به دنبال ایجاد هر چه بیشتر گُسست بین مردم و حاکمیت هستند و این هدف را دنبال می‌کنند که البته این را هم نباید از نظر دور داشت که کم تعداد بودن و یا وجود چندان کارشناسی نشده رسانه‌های داخلی مستقل هم عاملی برای موج سواری رسانه‌های معاند و ضد انقلاب اسلامی و ملت ایران شده است.
استاد علوم سیاسی ادامه داد: نیک می‌دانیم که این رسانه‌ها و ابزار فشار خارجی ضد انقلاب از ابتدای پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی، همیشه بودنده‌اند اما مردم ما بویژه مردم سربلند استان سیستان و بلوچستان هرگز اجازه تاثیرگذاری زیاد به آن‌ها نداده‌اند.

رئیسی عنوان کرد: در کنار فشارهای خارجی، سیاست‌گذاری‌های غیرکارشناسی شده تعدادی از مسوولان داخلی و محلی هم عاملی برای این وضعیت شده و روند تغییر رفتار سیاسی مردم را سریعتر کرده است.

به گفته وی، در تغییر رفتار سیاسی و مشارکتی که تا حدود بسیار زیادی سیاست‌های دشمنان خارج از کشور و نظام و رسانه‌های آنان، دخیلند( هر چند که می‌دانیم کشورهایی همانند آمریکا دشمن هستند و با توجه به ذات دشمن و طبق فرمایش مقام معظم رهبری، دشمنی‌شان را با ملت ایران همچنان  ادامه خواهند داد و ملت هم هرگز تسلیم نشده و نمی‌شود).

دکترای جامعه‌شناسی سیاسی تصریح کرد: به نظرم سیاست‌های خود مقامات محلی تاثیر مهمی دارد چون مردم شریف بلوچ همیشه و بارها ثابت کرده‌اند که حافظ مرزها و دستاوردهای نظام بوده و خواهند بود اما برخی از سیاست‌های غیرمسوولانه، باید اصلاح شده و به مردم در حفظ انقلاب کمک کند.

این مدرس دانشگاه گفت: نخستین انتخابات سیاسی قرن پانزدهم شمسی در ایران با حضور شخصیت‌های مطرحی که برای سیزدهمین دوره دولت اعلام حضور و ثبت‌نام کرده‌اند و با آزادی احزاب سیاسی و اعتقاد به ضرورتِ وجود نهادهای سازمان یافته، قانونی و هدفمند با گرم کردن فضای انتخابات از طریق تبلیغات، مناظره، گفت و گو و به بحث کشیدن مسائل مهم و مشکلات جدی و ارائه راهکار، باید برخی شهروندان بی‌تفاوت را تبدیل به شهروندانی مسوول و فعال کرد تا باعث مشارکت بیشتر مردم در انتخابات شوند.

وی بیان داشت: مردم بلوچ همیشه در صحنه‌های انقلاب حاضر شده و ثابت کرده‌اند که ذره‌ای از حفاظت از آرمان‌های انقلاب دست نکشیده‌اند و البته همیشه بعد از انتخابات نوبت حاکمیت است که با خرد و شعور سیاسی متعارف و با درک وضعیت تحریم‌ها و دشمنان خارجی و بازوهای اجراییشان (رسانه‌ها) نارضایتی مردم را حل و برطرف کنند.

انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری به همراه ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا ، میان دوره ای مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری ۲۸ خردادماه بطور همزمان برگزار می شود.