به گزارش روز شنبه ایرنا، بخش دوم وبیناری با عنوان "برجام و دیپلماسی چندجانبهگرایی بین المللی" به اهتمام اندیشکده مطالعات منطقهای (IRS) در اسلامآباد با حضور استادان دانشگاه از ایران و پاکستان، کارشناسان ارشد این اندیشکده و صاحبنظران امور سیاسی برگزار شد.
شرکت کنندگان در این برنامه انعطاف پذیری تهران و واشنگتن نسبت به یکدیگر را برای پیشبرد مذاکرات برجام را بسیار حائز اهمیت دانسته و افزودند: نقاط مشترک ذینفعان توافق هستهای باید تقویت شود و بتوان به یک محیط آرام و درک متقابل دست یافت.
دکتر «فرید میرباقری» استاد امور سیاسی و روابط بین الملل در دانشگاه نیکوزیا قبرس طی سخنانی در این همایش مجازی بر اهمیت احیای برنامه جامع اقدام مشترک تاکید کرد و گفت: پایداری این توافق موجب هموار شدن مسیر دسترسی ایران به داراییهای خود خواهد شد.
وی افزود: احیای برجام به جمهوری اسلامی ایران کمک میکند تا برنامههای اقتصادی کشور از جمله بهبود معیشت را پیش ببرد.
توپ در زمین غرب است
«عمران سردار» پژوهشگر اندیشکده مطالعات منطقهای معتقد است که تغییر دولت در ایران تاثیر کمی در مذاکرات خواهد داشت و مطالبه اصلی تهران مبنی بر لغو همه تحریمهای آمریکا در جای خود باقی میماند.
وی اظهار داشت: نقش برجام برای از بین بردن بن بست میان ایران و آمریکا و همزمان مذاکرات در وین در این زمینه بسیار مهم است و میتوان آن را یک تحول چشمگیر تلقی کرد.
سردار تاکید کرد: رایزنیهای برجام در وین وارد مرحله حساسی شده است اما توپ در زمین طرفهای غربی است و ایران نیز به درستی مطالبه خود را مبنی بر تعهد قانونی و اخلاقی ایالات متحده برای لغو تحریمها، مطرح کرده است.
وی افزود: تلاشهای جدی برای جلوگیری از هرگونه بن بست در روند مذاکرات باید مورد توجه قرار گیرد و و طرف های برجام باید به رایزنی ها ادامه دهند.
استاندارد دوگانه غرب در قبال ایران هیچ توجیهی ندارد
دکتر «قندیل عباس» استاد روابط بین الملل دانشگاه قائداعظم در اسلامآباد نیز گفت: جمهوری اسلامی ایران جز امضاکنندگان ان پی تی است و بارها اعلام کرد که اهداف صلح آمیز را در توسعه برنامههای هستهای دنبال میکند و همواره نسبت به اقدامات خود اطمینان داده است.
وی افزود: با وجود اطمینان همه جانبه تهران، غرب به اصطلاح نگران است که برنامههای صلح آمیز هستهای جمهوری اسلامی به سمت نظامی گری تغییر جهت دهد اما در این نقطه ما شاهد رویکرد تبعیض آمیز کشورهای غربی هستیم. آنان از یک طرف نسبت به ایران نگاه بدبینانه دارند اما در قبال برنامههای اتمی رژیم صهیونیستی هیچ گونه بررسی و راستی آزمایی صورت نمیگیرد.
این استاد پاکستانی اظهار داشت: آمریکاییها همواره علیه برنامههای هستهای ایران ادعاهای دروغین را مطرح کردهاند اما آژانس بین المللی انرژی اتمی هرگز این ادعاها را تایید نکرده است.
وی تاکید کرد: زمان برای طرفهای غربی بسیار کوتاه است، آنان باید همه مسائل خود را با ایران به صورت مسالمت آمیز حل کنند و همزمان باید پذیرای نقش جمهوری اسلامی در معادلات منطقهای و بین المللی باشند.
قندیل عباس، رژیم صهیونیستی را دشمن اصلی برجام و حامی قوی دونالد ترامپ برای خروج یکجانبه آمریکا از این توافق بین المللی توصیف کرد و افزود: درحالی که تهران مصمم به برداشتن گامهای موثر برای کمک به بهبود وضعیت خاورمیانه است، اسرائیل با تجاوزات اخیر به غزه و کشتار مردم فلسطین سعی بر ایجاد آشفتگی در منطقه کرد.
بایدن از فرصت تعامل با ایران غفلت نکند
سیاستمدار ارشد و نماینده سابق مجلس سنای پاکستان با اذعان به موقعیت برتر جمهوری اسلامی ایران در منطقه و کشوری سرشار از منافع نفت و گاز، گفت: اقدام دولت جوبایدن رئیس جمهوری آمریکا برای پیوستن به تلاشهای جاری در وین برای حفظ برجام امیدوار کننده است و این یک فرصت خوب برای تعامل با طرف ایرانی محسوب میشود.
ژنرال «عبدالقیوم خان» اظهار داشت: تهران به تعهدات خود پیرامون ان پی تی پایبند است و هیچ رویکرد دوگانهای در بحث برنامههای هستهای خود ندارد درحالی که اسرائیل از کلاهکهای اتمی برخوردار است اما این رژیم بدون نظارت هیچ نهاد بین المللی آزادانه به فعالیت خود ادامه میدهد.
وی که طی پنج سال گذشته در مجلس سنای پاکستان ریاست گروه دوستی پارلمانی ایران و پاکستان در این مجلس را برعهده داشت، گفت: ایران یک کشور مقام است و اگر بخواهید جلوی پیشرفت آنها را بگیرید و یا سعی در انزوای آن کنید، با واکنش سخت و فوری مردم ایران مواجه خواهید شد.
این سیاستمدار پاکستانی خطاب به دولت آمریکا گفت که جوبایدن باید به حاکمیت ایران احترام بگذارد زیرا در گذشته کاخ سفید اقدام به حمله به منافع ایران از جمله ترور شخصیت های بلند پایه نظامی این کشور کرده و اکنون بایدن باید حسن نیت خود را ثابت کند.
دیپلماتهای ارشد کشورهای عضو برجام طی یک ماه گذشته در وین گردهم آمدهاند تا این توافق را که آمریکا در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ از آن خارج شد احیا کنند. برداشت قریب به اتفاق قدرتهای جهانی از ماحصل مذاکرات وین حاکیست که پیشرفت قابل توجهی در گفتوگوها است .
دور پنجم مذاکرات برجام سهشنبه هفته گذشته با از سرگیری نشست کمیسیون مشترک برجام آغاز شده است. سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه و رئیس هیات ایرانی در مذاکرات برجام در گفتوگویی اظهار داشت: در ادوار گذشته (چهار دوره گذشته) پیشرفتهای نسبتا خوبی داشتیم و مسیر مشخصی را طی کردیم و میدانیم مسیر روشنی را باید طی کنیم.